A német nyelvű oktatás helyzete
Utoljára módositva: 2014-08-19 10:18:55

A német tannyelvű oktatás helyzete Romániában nagyon jó szinten van, a regionális és helyi gondok, nehézségek ellenére a pedagógusok és a diákok is komolyan veszik a tanítást és tanulást.

 

A hétvégén huszonötödik alkalommal megszervezett Szatmári svábok találkozójának egyik kevésbé látványos, de kiemelten fontos mozzanata volt a Stiftung Alapítvány székházában megtartott kerekasztal-beszélgetés a német nyelvű oktatásról, illetve annak fejlesztéséről, hiszen a gyökerek, hagyományok megőrzésének egyik alapkövetelménye a nyelv használata is.

S hogy a megbeszélés témája nem csak helyi, de regionális szinten is érdeklődésre tartott számot, azt mi sem igazolta jobban, mint hogy Nagyváradról, Zilahról, Nagybányáról, Felsővisóról, valamint természetesen Mezőfényről, Szatmárnémetiből érkeztek pedagógusok, iskolaigazgatók (sok esetben szülői minőségben is), valamint német tannyelvű iskolák volt és leendő diákjai. A találkozó vendége volt Christiane Gertrud Cosmatu, a román Kulturális Minisztérium etnikumközi kapcsolatokért felelős államtitkár-helyettese, aki egyben a Német Demokrata Fórum országos tanügyi bizottságának tagja és a bukaresti Német Demokrata Fórum elnöke is;

Carol König, a Kulturális Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért és európai ügyekért felelős tanácsadója; Johann Forstenheizler, az Észak-erdélyi NDF elnöke, Leitner János, a Német Demokrata Fórum Szatmár megyei elnöke; Patrick Tekei, a Szatmári Gemeinsam Német Ifjúsagi Szervezet elnöke; a beszélgetést pedig Rist Gabriela, a Szatmárnémeti NDF alelnöke, az NDF országos tanügyi bizottságának tagja moderálta.

Abban valamennyi résztvevő egyetértett, hogy a német tannyelvű oktatás helyzete Romániában nagyon jó szinten van. Nagy az érdeklődés a német iskolák, óvodák iránt, és évről évre növekszik az ezen tanintézményekbe jelentkező diákok létszáma, mert a szülők és a diákok is tudják: jó minőségű oktatásban részesülnek — például a Johann Ettinger Német Líceum végzősei közül idén is mindenki sikeresen leérettségizett. E mellett identitásukban is erősíti a gyermekeket a német iskola, és nem csak azért, mert anyanyelvükön (szüleik, nagyszüleik nyelvén) tanulnak, hanem mert számtalan alkalom nyílik szokásaik és hagyományaik megismerésére, őrzésére, találkozásokra más, itthoni és határon túli német fiatalokkal. Természetesen a német óvodákba, iskolákba nagyon sok nem német anyanyelvű gyermek is jár, akik az évek folyamán magas szinten sajátítják el a nyelvet és ismerik meg a kultúrát — a Szatmár megyében lévő németországi cégek pedig nagyon meg vannak elégedve az itt végzett diákok tudásával, felkészültségi szintjével. Az eredményekről, pozitívumokról szóló beszámolók mellett olyan regionális nehézségekről is szó esett, mint a szaktanárok hiánya, a tankönyvek késése (mivel román nyelvről fordítják őket németre, nem készülnek el időben, iskolakezdésre), a tanügyi káderek alacsony fizetése, szatmári szinten pedig a német líceum épületének szükőssége (jelenleg 800 diák tanul itt) és az internátus hiánya. A felmerülő gondok egyik-másikára megoldás-javaslatok is születtek, a kerekasztal-megbeszélésről pedig protokoll készült, amelyet a szervezők eljuttatnak a különböző grémiumokhoz.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...