A néptáncot és a népi kultúrát ünnepelték Bogdándon
Utoljára módositva: 2012-09-10 09:59:08

Tegnap huszonkettedik alkalommal rendezték meg a Bogdándi Nemzetiségi Néptáncfesztivált, ami lehetőséget adott az együtt élő nemzetiségek néptánckultúrájának és néphagyományainak a megismerésére és azok elsajátítására.

A bogdándi Kis Rozsmalint

A huszonkettedik Bogdándi Nemzetiségi Néptáncfesztivál szervezése is épp olyan izgalommal történt, mint első alkalommal. Egy dolog előre biztosnak látszott, mégpedig az, hogy kedvező lesz az időjárás a szabadtéri rendezvényhez. A mindig elsők, a mindig ünnepeltek, a bogdándi Kis Rozsmalint néptánccsoport a polgármesteri hivatal elől vonult a színpadig. Ők azért részesülnek különös bánásmódban, mert Bojan Éva tanárnő irányításával a bogdándi csárdással kezdik a rendezvényt, és ez a csoport az, amelyik mindig változik, ugyanis amikor elvégzik a nyolcadik osztályt, a kisebbek lépnek a helyükbe. A lényeg az, hogy nem szűnik meg a bogdándi csárdást életben tartó tánccsoport.

Köszöntők, ünnepi beszédek

A néptánctalálkozó műsorvezetői — Nagy Katalin és Mészáros Lőrinc — köszöntötték a résztvevőket, majd Aurel Bojan polgármester nyitotta azt meg: „Jó napot kívánok mindenkinek!” köszöntéssel. „Ez a fesztivál a kölcsönös megértés példája — hangsúlyozta a polgármester —, akik ide eljönnek és ezt látják, azok toleránsabbak, megértőbbek lesznek, egymásra jobban odafigyelnek. Ovidiu Silaghi szállítási miniszter is magyarul szólt a közönséghez, Eugeniu Avram kormánybiztos, a község szülöttje is példaértékűnek nevezte a Bogdánd községben tapasztalható etnikai összefogást. Ezt követően Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, majd Kovács Sándor, Szabolcs–Szatmár–Bereg megye képviselő testületének alelnöke mondott köszöntőt. Kovács Sándor elmondta, hogy két éve, mint Géberjén polgármestere kísérte el a helyi néptánccsoportot, akkor Misténe Vince Andrea volt a csoport vezetője, aki most Géberjén polgármestere. Mircea Govort követően Pataki Csaba hangsúlyozta, hogy ő nem csak a megye infrastrukturális fejlesztését tűzte ki céljául, hanem a kulturális életét is, éppen ezért mindig nagy örömmel vesz részt ezeken a rendezvényeken, mert azt tapasztalja, hogy Bogdándon egy színes kulturális tevékenység zajlik.

A Szatmári Nemzetiségek Népi Együttese

Szili Katalin üzenete

Dr. Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Fórum alapító elnöke elfoglaltsága miatt nem vehetett részt a néptáncfesztiválon, de üzenetét Nagy Katalin olvasta fel. Szili Katalin kiemelte: „Nagyra becsüljük azokat az értékeket, amit a néptánc hagyományok ápolásával — mint minden nemzeti kisebbség egyik legősibb kifejezésmódjának, kiemelkedő kulturális kincsének — megőrzésével, továbbá összekötő kapocsként történő bemutatásával végeznek. A nemzeti kultúrát szívvel–lélekkel ápoló emberek — függetlenül attól, hogy származásuk, anyanyelvük magyar, román, német vagy roma — mindig szép példát mutattak mind a befogadó közösségekkel való együttélés kialakulásában, a toleranciában, tehát egymás megbecsülésében. A néptánc kultúra mindenütt a világon — de kisebbségi helyzetben élőknek különösen — fontos a saját gyökerek ápolásában, anyanemzetükkel való kapcsolatokban, az értékes hétköznapi szokások, viseletek, népzenei múltunk megőrzésében.”

Fellépő együttesek

A fesztiválon színpadra lépett a bogdándi Kis Rozsmalint, a szilágykorondi ifjúsági csoport, a nyíregyházi Nyírség, a mátészalkai Szatmár, a géberjéni néptánccsoport, a kolozsvári Bogáncs–Zuboló, a szilágysámsoni néptánccsoport, szilágycsehi néptáncegyüttes, a selymesilosvai tánccsoport, a Szatmári Nemzetiségek Népi Együttese és a Cununita. Népdalokat énekelt id. Szarvas Károly (Egri) és Szilágyi Ferenc (Szilágysámson).

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 14.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 5 dkg darált mák, 1,85 dl tej, 22 dkg kristálycukor, 20 dkg vaj, 3 db tojás, 30 dkg ...