A nettó átlagbér és a benzinár
Utoljára módositva: 2019-07-17 16:33:13

Az országos nettó átlagbérből, 3075 lejből egy romániai 559 liter benzint vásárolhat, ezzel pedig Európa-szerte a 41 országból a 31. helyen állunk — derül ki egy nemzetközi felmérésből.

Egy nemrég készült nemzetközi kutatás arra volt kíváncsi, a nemzeti nettó átlagbérből mennyi üzemanyagra futja a lakosoknak. Az üzemanyagárat a 2019-es első félévi benzin átlagárára alapozták. A legjobb árakkal, a nettó fizetéshez képest Svájcban és Luxemburgban találkozunk, ahol 4605 és 3416 eurós nettó átlagbérből 3388, illetve 2827 liter benzint lehet vásárolni — ebben a két államban a benzin átlagára 1,36 euró, valamint 1,21 euró volt az idei első félévben. A dobogó harmadik fokán Norvégiát találjuk, ahol a nettó 3379 eurós átlagbérből 1989 liter benzint lehet vásárolni, az 1,7 eurós átlagár mellett. A dobogósok után Svédországot, Írországot, Ausztriát és Németországot találjuk még az élen.

Románia az európai rangsor végén kullog: idehaza egy átlag romániai lakos az 5,5 lej/literes benzinár mellett (nagyjából 1,16 euró) 559 liter benzint vásárolhatna. Ezzel rosszabbul állunk, mint Szlovákia, Csehország, Lengyelország vagy Horvátország, de a szomszédos Magyarország is megelőz, ahol a nettó átlagbérből 618 liter benzinre futja. A lista végén találjuk még Moldova Köztársaságot, Ukrajnát és Albániát, ahol a nettó fizetésből alig 300 liter benzinre telik.

Természetesen, világviszonylatban az élen állókat a Perzsa-öbölben találjuk: Katarban, Kuvaitban és az Egyesült Arab Emírségekben a benzin ára 0,4–0,6 euró között mozog, így az itteni nettó átlagbérek nem kevesebb, mint 4900–6500 liter benzinre elegendők.

A fizetésükhöz mérten a legkevesebb benzint egyébként Madagaszkáron (42 liter), Tadzsikisztánban (131 liter) és Zambiában (137 liter) lehet tankolni.

Bumbuluț Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...