A normális együttélés elérése a cél
Utoljára módositva: 2018-08-10 10:33:39

A tapasztalatcserére helyezték a hangsúlyt annak a találkozónak a résztvevői, akik egy magyar-román-szlovák közös projekt keretében egyeztettek tegnap Nagykárolyban. A találkozás témája a roma közösség felzárkóztatása, integrációjának mikéntje volt.

 

Kétnapos találkozás és fórum helyszínéül szolgált Nagykároly szerdán és csütörtökön. Szerdán hazai szakemberek látogattak ki a nagykárolyi szociális osztály munkatársaival a város romák lakta részébe, ahol az asszonyokkal folytattak egyeztetéseket. Csütörtök délelőtt a szociális központban zajlott egy tapasztalatcserével egybekötött egyeztetés, amelyen nyírbátori szakemberek mellett a szervező egyesület, a National Democratic Institute (NDI) képviselői, a helyi 1-es Számú Általános Iskola pedagógusai, a szociális osztály, valamint romák és nem romák közötti moderátorként tevékenykedő szakemberek vettek részt.

Az NDI A roma közösségi erő mobilizálása a változás érdekében címmel meghirdetett új kezdeményezése révén egy 18 hónapos programot indított Magyarországon, Romániában és Szlovákiában, a részvételen alapuló fejlesztési módszerek és készségek bevezetésére a különböző roma közösségekben. Az NDI felkészíti a kiválasztott aktív közösségek tagjait arra, hogy tudatosítsák az egyéni és közösségi identitást, különböző oktatási, művészeti és technikai eszközöket használva. A program magában foglal két célzott készségfejlesztő tanfolyamot, folyamatos támogatást, valamint a regionális és határokon átnyúló kapcsolatokban való részvételi lehetőséget.

A program jövő év elején ér véget, de addig még egyeztetések sora vár a résztvevőkre. Szatmár megyéből több célcsoporttal is foglalkoznak. Nagykárolyon kívül Erdődről, Mikolából, Csedregből vannak résztvevők, amelyek tagjai a roma közösség érdekében szeretnének fenntartható aktivizmusról, közösségi szervezési módszerekről tanulni. A nagykárolyi csapat által választott célcsoport a szülők korcsoportja.

A csütörtöki egyeztetésen Koreck Mária és Ratyis Alice is részt vett. Rajtuk kívül ott volt még Monica Radu, a Nagykárolyi Szociális Osztály vezetője, illetve Lakatosné Danó Zsuzsanna, a nyírbátori Közösségi Aktív Csoport (KACS) vezetője is.

Monica Radu tájékoztatta a jelenlévőket arról a komoly felmérést követően elkészített projektről, amellyel a város roma közösségének integrációját szeretnék biztosítani, előmozdítani. Mint mondta, több mint hétszáz személyt kérdeztek meg a projekt elkészítését megelőzően. A megkérdezettek közel 80 százaléka a roma közösség tagjai közül került ki, míg a többiek roma közösség közelében élő, nem roma megkérdezettek voltak. A kérdőívek egyeztetését követően mérték fel az igényeket, az aggályokat, illetve azt, hogy a közösségek milyen módon ültethetők tárgyalóasztalhoz. Több mint 5 millió euró összértékű az a megnyert projekt, amely révén komoly feltételekhez kötött, monitorizált szociális lakások, hozzájuk tartozó fürdő, konyha épül majd a város több pontján a szociálisan nehéz helyzetben élők számára. A második esély elnevezésű iskolai programmal újabb lehetőséghez juttatnák az írástudatlan roma közösség tagjait, ami által a munkába állásukat segítenék. A szociális osztály vezetője elmondta, hogy nagyon fontosnak tartja, hogy a helyi önkormányzat maximálisan partnerük a projekt kivitelezésében.

Lakatosné Danó Zsuzsanna arról beszélt, hogy ők Nyírbátorban milyen nehézségekkel szembesültek az ottani roma közösség felzárkóztatását célzó munkájuk során. A szegregáció — a nem roma gyermekeket kiveszik a roma többségű osztályokból, egyházi iskolába viszik — felszámolásának fontosságán kívül még számtalan olyan példát hozott fel a szakember, amelyek nem csupán Nagykárolyra, de széles körben egész Szatmár megyére érvényesek.

„Az határozza meg, milyen felnőtt lesz a cigány gyerekekből, hogy a társadalom hogyan bánik velük. Ha a gádzsók nyitottan állnak a cigányokhoz, az együttélés is egyszerűbb lesz. Az integráció sikere a helyi közösség tagjain is múlik. Ha a cigány gyereket folyamatosan megalázzák az iskolában, akkor annak nem lesz kedve integrálódni és iskolába járni sem. Ezért fontos a pedagógusok szemléletváltása is a kérdésben” — mondta a szakember.

Az egyeztetésen jelenlévők a további tárgyalások fontosságát hangsúlyozták, illetve a gyakorlati munka eredményei egyeztetésének a szándékával zárták a találkozót. Várhatóan az őszi vagy téli szünetben Nyírbátorba látogatnak, hogy személyesen is meggyőződjenek a KACS által végzett munka eredményeiről.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...