A normális együttélés elérése a cél
Utoljára módositva: 2018-08-10 10:33:39

A tapasztalatcserére helyezték a hangsúlyt annak a találkozónak a résztvevői, akik egy magyar-román-szlovák közös projekt keretében egyeztettek tegnap Nagykárolyban. A találkozás témája a roma közösség felzárkóztatása, integrációjának mikéntje volt.

 

Kétnapos találkozás és fórum helyszínéül szolgált Nagykároly szerdán és csütörtökön. Szerdán hazai szakemberek látogattak ki a nagykárolyi szociális osztály munkatársaival a város romák lakta részébe, ahol az asszonyokkal folytattak egyeztetéseket. Csütörtök délelőtt a szociális központban zajlott egy tapasztalatcserével egybekötött egyeztetés, amelyen nyírbátori szakemberek mellett a szervező egyesület, a National Democratic Institute (NDI) képviselői, a helyi 1-es Számú Általános Iskola pedagógusai, a szociális osztály, valamint romák és nem romák közötti moderátorként tevékenykedő szakemberek vettek részt.

Az NDI A roma közösségi erő mobilizálása a változás érdekében címmel meghirdetett új kezdeményezése révén egy 18 hónapos programot indított Magyarországon, Romániában és Szlovákiában, a részvételen alapuló fejlesztési módszerek és készségek bevezetésére a különböző roma közösségekben. Az NDI felkészíti a kiválasztott aktív közösségek tagjait arra, hogy tudatosítsák az egyéni és közösségi identitást, különböző oktatási, művészeti és technikai eszközöket használva. A program magában foglal két célzott készségfejlesztő tanfolyamot, folyamatos támogatást, valamint a regionális és határokon átnyúló kapcsolatokban való részvételi lehetőséget.

A program jövő év elején ér véget, de addig még egyeztetések sora vár a résztvevőkre. Szatmár megyéből több célcsoporttal is foglalkoznak. Nagykárolyon kívül Erdődről, Mikolából, Csedregből vannak résztvevők, amelyek tagjai a roma közösség érdekében szeretnének fenntartható aktivizmusról, közösségi szervezési módszerekről tanulni. A nagykárolyi csapat által választott célcsoport a szülők korcsoportja.

A csütörtöki egyeztetésen Koreck Mária és Ratyis Alice is részt vett. Rajtuk kívül ott volt még Monica Radu, a Nagykárolyi Szociális Osztály vezetője, illetve Lakatosné Danó Zsuzsanna, a nyírbátori Közösségi Aktív Csoport (KACS) vezetője is.

Monica Radu tájékoztatta a jelenlévőket arról a komoly felmérést követően elkészített projektről, amellyel a város roma közösségének integrációját szeretnék biztosítani, előmozdítani. Mint mondta, több mint hétszáz személyt kérdeztek meg a projekt elkészítését megelőzően. A megkérdezettek közel 80 százaléka a roma közösség tagjai közül került ki, míg a többiek roma közösség közelében élő, nem roma megkérdezettek voltak. A kérdőívek egyeztetését követően mérték fel az igényeket, az aggályokat, illetve azt, hogy a közösségek milyen módon ültethetők tárgyalóasztalhoz. Több mint 5 millió euró összértékű az a megnyert projekt, amely révén komoly feltételekhez kötött, monitorizált szociális lakások, hozzájuk tartozó fürdő, konyha épül majd a város több pontján a szociálisan nehéz helyzetben élők számára. A második esély elnevezésű iskolai programmal újabb lehetőséghez juttatnák az írástudatlan roma közösség tagjait, ami által a munkába állásukat segítenék. A szociális osztály vezetője elmondta, hogy nagyon fontosnak tartja, hogy a helyi önkormányzat maximálisan partnerük a projekt kivitelezésében.

Lakatosné Danó Zsuzsanna arról beszélt, hogy ők Nyírbátorban milyen nehézségekkel szembesültek az ottani roma közösség felzárkóztatását célzó munkájuk során. A szegregáció — a nem roma gyermekeket kiveszik a roma többségű osztályokból, egyházi iskolába viszik — felszámolásának fontosságán kívül még számtalan olyan példát hozott fel a szakember, amelyek nem csupán Nagykárolyra, de széles körben egész Szatmár megyére érvényesek.

„Az határozza meg, milyen felnőtt lesz a cigány gyerekekből, hogy a társadalom hogyan bánik velük. Ha a gádzsók nyitottan állnak a cigányokhoz, az együttélés is egyszerűbb lesz. Az integráció sikere a helyi közösség tagjain is múlik. Ha a cigány gyereket folyamatosan megalázzák az iskolában, akkor annak nem lesz kedve integrálódni és iskolába járni sem. Ezért fontos a pedagógusok szemléletváltása is a kérdésben” — mondta a szakember.

Az egyeztetésen jelenlévők a további tárgyalások fontosságát hangsúlyozták, illetve a gyakorlati munka eredményei egyeztetésének a szándékával zárták a találkozót. Várhatóan az őszi vagy téli szünetben Nyírbátorba látogatnak, hogy személyesen is meggyőződjenek a KACS által végzett munka eredményeiről.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. március 20.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...