A nyelv… sohasem készül el
Utoljára módositva: 2019-11-15 09:05:17

„Nyelvében él a nemzet” — fogalmazta meg Kőváry László erdélyi történetíró és lapszerkesztő az 1842-ben megjelent kötetében, amely Székelyföld minden táját, helységét mutatja be romantikus lelkesedéssel.

A szatmárnémeti Rákóczi Ferenc Általános Iskolában idén is — mint eddig minden évben — megemlékeztek november 13-ról, a magyar nyelv napjáról. Az iskola 5–8. osztályos tanulói magyartanáraik, Rus Annamária és Tivadar Melinda irányításával több órát felölelő foglalkozások keretében szereztek személyes tapasztalatokat, élményeket a magyar nyelvről, a szókincs gazdagságáról.

Kedden az osztályok tanulói kiválasztották a számukra legkedvesebb magyar szót, amely vagy hangzása, vagy pedig jelentése miatt volt fontos számukra. Ezeket a szavakat leírták egy előre megszerkesztett magyar motívumos szókártyára, majd mindegyik felkerült az osztály közös plakátjára.

Szerdán, a magyar nyelv napján játékos online vetélkedőn vehettek részt a diákok, próbára téve ismereteiket nyelvi játékok, hungarikumok, magyar mesék, irodalom, földrajzi nevek témakörökben. Igazán hangulatosan teltek az órák, sok-sok nevetéssel.

Csütörtökön csoportmunkára került a sor, ahol a már előre összegyűjtött szókártyák felhasználásával verseket kellett írniuk a csapatoknak, ezeket pedig az osztály plakátjára írták/ragasztották fel a diákok.

A foglalkozások során beigazolódni látszott: „A nyelv él, lüktet, fejlődik. Folyton-folyvást növekszik, mint az eleven köntös. Sohasem készül el.” (Ábécé a nyelvről és lélekről — Kosztolányi Dezső).

Sok-sok élménnyel, nevetéssel gazdagodott minden diák és tanáraik egyaránt.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 6.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...