A nyilvántartásba vétel nem segít
Utoljára módositva: 2012-12-12 08:50:52

A munkaügyi minisztérium jelenleg is érvényben levő rendelete szerint a külföldön munkát vállaló szülőnek be kell jelentenie távozási szándékát, itthon maradt gyermekeinek biztonsága érdekében.

A szatmárnémetieknek az Ilişeşti utca 4. szám alatti hivatalt kell felkeresniük

A szatmáriaknak az Ilişeşti utca 4. szám alatti hivatalt kell felkeresniük

A tömeges külföldi munkavállalás jelensége hívta életre a munkaügyi minisztérium azon rendeletét, amely a munkavállalás céljából más országba készülő szülőt kötelezi arra, hogy a területileg illetékes polgármesteri hivatalt/szociális gondozói hivatalt értesítse szándékáról. Az ügyben változások vannak folyamatban, amit a fent említett minisztérium kezdeményezett, de egyelőre még az eddigi gyakorlat van érvényben. Egy ügyben érintett családfő érdeklődésünkre elpanaszolta: „ez a kötelezettség is a „nesze semmi, fogd meg jól” kategóriába tartozik, ugyanis semmit nem segít az itthon maradókon, csak egy nyilvántartással több, amivel az irodisták foglalkozhatnak Arról nem is beszélve, hogy csak azokra kötelező a bejelentés, akik hivatalos munkaszerződés birtokában vannak, mert a külföldön feketén dolgozókat nincs hogy elkapják. S mint mindenkor, ebben az esetben is azokat az embereket terhelik felesleges járkálással, akik a törvényes utat választották. Mert ezeket „nyilván lehet tartani”. Arról tehát nem szól senki — mert nem szólhatnak a hivatalos statisztikák —, hogy pontosan mennyi is azoknak a gyermekeknek és fiataloknak a száma, akik itthon maradtak az egyik vagy mindkét szülő nélkül. Az olyan esetekben kellene eljárni, amikor valaki feketén dolgozik, mert ezeknek a szülőknek az itthon hagyott gyermekei sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a tisztességesen dolgozók gyermekei” — véli az apuka.

Többéves rendelet

A munkaügyi minisztérium 2006/219–es rendelete szerint — amelyet még mindig alkalmaznak — a polgármesteri hivatalok/szociális gondozói hivatalok negyedévenként kötelesek arra, hogy az ügyben érintett kiskorúakról jelentést állítsanak össze. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy a munkaszerződéssel rendelkező személy bemegy a hivatalos lakcíme szerinti területileg illetékes önkormányzathoz, s az illetékes személyt tájékoztatja szándékáról. Akkor is, ha csak az egyik szülő távozik hosszabb-rövidebb időre az országból, s a másik itthon marad a gyermekekkel. A szociális munkás tehát nyilvántartásba veszi a családot, s a megadott lakcímen elkészít egy ún. szociális ankétot. Ebben benne foglaltatik, hogy ki az, aki köteles gondját viselni a gyermeknek a távozó szülő visszatértéig. A megfelelő gondozó az esetek többségében a tágabb családi körből kerül ki, nagyon ritka az olyan eset, ahol nem a vér szerinti rokon vállalja a gyermekek felügyeletét. Ebben az esetben a bíróság dönt a kiskorú elhelyezéséről.

Szatmárnémeti adatok

A Szatmárnémeti Szociális Gondozói Hivatal (SPAS) idei harmadik negyedévi adatai szerint 122 olyan gyermek van rokonainak felügyeletére bízva, akinek mindkét szülője külföldön dolgozik. További 419 olyan gyermekre vigyáznak rokonaik (főleg anyjuk), akiknek egyik szülője távozott más országba. Mint a SPAS munkatársaitól megtudtuk, a külfödre készülő, szatmárnémeti lakcímmel rendelkező személynek legalább 7 munkanappal az elutazás előtt jeleznie kell szándékát a SPAS-nál, azért, hogy elegendő idő álljon a rendelkezésre a szociális ankét elkészítéséhez. Erről a más országba távozó szülő bizonylatot kap, amit a munkaadójának — ha az igényli — be kell hogy mutasson.

Karikás Enikő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 26.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...