A nyolcadikosok teljesítménye egyre gyengébb
Utoljára módositva: 2012-07-18 08:54:34

A VIII. osztályt végzett Szatmár megyei diákok az idei évben gyengébb eredményeket értek el az országos felmérőn, mint az előző évben végzett társaik, így egyes tanintézményekben a legkisebb bejutási átlag akár 2–3 jeggyel is gyengébb volt, mint tavaly.

 

Szász Piroska, Szilágyi Éva, Pataki Enikő

A tanügyminisztérium hivatalos honlapján (edu.ro) is megtalálható adatok szerint az idei évben azok a diákok, akik IX. osztályba jelentkeztek és részt vettek az első számítógépes leosztáson átlagosan 2–3 jeggyel kisebb osztályzatokkal jutottak be a kiszemelt középiskolai helyekre.

Romlottak a bejutási átlagok a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban is, ezzel kapcsolatban megkérdeztük az iskola igazgatónőjét, Pataki Enikőt, aki elmondta, szerinte több összetevője lehet annak, hogy az idei évben végzett nyolcadikosok eredményei jóval gyengébbek, mint a tavalyi évfolyamoké. Az egyik tényező lehet például az, hogy a vizsgaközpontokban felszerelt kamerák miatt komolyabb volt a vizsga, de a felmérő tesztek nehézsége szintje is közrejátszhat ebben. A középiskolába való beiratkozás jelenlegi rendszerét sem tartja jónak Pataki, szerinte az egész oktatásnak reformra lenne szüksége, mivel a rendszeren belül komoly hibák, hiányosságok vannak, ezt tükrözik a kimeneteli vizsgák eredményei is. Pataki Enikő szerint a felvételi rendszert is alaposan át kellene gondolni. Véleménye szerint szükség lenne a szakiskolák visszaállítására, valamint felvételi vizsgákra, így reális lenne a líceumokba való válogatás és a gyermek is már idejében tudná, hogy mire készüljön.

 

Vissza a felvételihez

 

Szilágyi Éva, a Szatmárnémeti Református Gimnázium igazgatónője elmondta, nem tudja mi lehet a pontos ok annak, hogy a VIII. osztályos diákok eredményei az idei évben gyengébbek. Feltételezi, hogy diákjaik közül többen is azért teljesítettek gyengébben, mert a tanulók többsége vidéki, akik ingáznak, így nem tudtak részt venni a konzultációs órákon. Emellett vannak olyan diákok, ugyan kevesen, akiknek s szülei külföldön dolgoznak és lazább a felügyeletük, de a gyenge teljesítménynek az is lehet az oka, hogy nem tanultak eleget a diákok. Az igazgatónő elmondta, a következő tanévben megpróbálják szorosabbra húzni a gyeplőt és akár a gyakoribb szülői értekezletek segítségével jobban az ellenőrzésük alá vonni a diákokat. A középiskolai felvételivel kapcsolatban elmondta, jónak tartotta a régebbi rendszert, amikor felvételi vizsgák révén jutottak be a líceumokba a diákok. Szerinte a felvételi vizsga jobb lenne, nem lenne ennyire véletlenszerű a középiskolába való bejutás.

A témával kapcsolatban Szász Piroska főtanfelügyelő-helyettes elmondta, jelenleg elemzik a nyolcadikosok eredményeit és tanulmányozni fogják, mi okozhatja, hogy az idei évben gyengébb eredményeket értek el a nyolcadikosok. Emellett javaslatokat is küldenek majd a témával kapcsolatban a szaktárca számára. Jobb lenne olyan felvételi rendszer, amikor a középiskolák felvételi próbák révén vehetnék fel leendő növendékeiket. Így a gyermek már jó időben eldönti, hogy hol szeretne továbbtanulni és arra készülne, talán ez ösztönzőbb lenne — fogalmazott a főtanfelügyelő-helyettes.

 

 

A legkisebb bejutási átlagok:

A Szatmár megyei középiskolákban magyar tagozaton meghirdetett szakokon az utolsó bejutási átlagok:

Iskola/szak   Utolsó jegy 2011-ben Utolsó jegy 2012-ben

Kölcsey Ferenc Főgimnázium, matematika-informatika 8,33 – 6,83

Kölcsey Ferenc Főgimnázium, természettudomány 8,68 – 7,93

Kölcsey Ferenc Főgimnázium, társadalomtudományok 8,25 – 6,94

Kölcsey Ferenc Főgimnázium, filológia 8,19 – 5,76

Református Gimnázium, matematika-informatika 8,13 – 5,94

Református Gimnázium, filológia 7,76 – 4,95

Hám János Római Katolikus Iskolaközpont, természettudományok 7,94 – 7,60

Nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpont, természettudományok 7,36 – 5,43

Nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpont, turizmus 7,07 – 6,19

Nagykárolyi Elméleti Líceum, matematika-informatika 8,48 – 7,45

Nagykárolyi Elméleti Líceum, természettudományok 8,42 – 7,34

Nagykárolyi Elméleti Líceum, filológia 7,84 – 5,87

Gheorghe Dragoş Gazdasági Iskolaközpont, kereskedelem – 6,16

Nagykárolyi Iuliu Maniu Műszaki Gimnázium, turizmus 6,11 – 5,03

Tasnádi Ipari Iskolaközpont, matematika-informatika 6,17 – 5,47

Sárközújlaki George Bariţiu Iskolaközpont, környezetvédelem – 5,25

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sötét elmék
Ma, 21:00
Amikor tizenévesek rejtélyes módon új, természetfeletti adottságok birtokába jutnak, a kormány fenyegetésnek nyilvánítja és befogja őket. A tizenhat éves Ruby, az egyik legerősebb fiatal mind közül, megszökik a táborból és csatlakozik a biztonságos menedék felé tartó tinédzserek csapatához. Rövidesen ráébred azonban újdonsült családjával együtt, hogy egy világban, ahol az irányító felnőttek elárulták a gyerekeket, menekülni nem elég. Ellenállást kell szítaniuk, együttesen használva erőiket, hogy
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 21.
Olyannyira makacs vagy, hogy az mások számára könnyen tűnhet következetességnek. Mások talán azt gondolják, hogy azért ismételgeted ugyanazt, mert következetes vagy. De valójába csak arról van szó, hogy félsz megnyílni az újdonságok előtt kedden. Talán attól is félsz, hogy kiengedd a kezedből az irányítást.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. augusztus 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...