A nyolcadikosok teljesítménye egyre gyengébb
Utoljára módositva: 2012-07-18 08:54:34

A VIII. osztályt végzett Szatmár megyei diákok az idei évben gyengébb eredményeket értek el az országos felmérőn, mint az előző évben végzett társaik, így egyes tanintézményekben a legkisebb bejutási átlag akár 2–3 jeggyel is gyengébb volt, mint tavaly.

 

Szász Piroska, Szilágyi Éva, Pataki Enikő

A tanügyminisztérium hivatalos honlapján (edu.ro) is megtalálható adatok szerint az idei évben azok a diákok, akik IX. osztályba jelentkeztek és részt vettek az első számítógépes leosztáson átlagosan 2–3 jeggyel kisebb osztályzatokkal jutottak be a kiszemelt középiskolai helyekre.

Romlottak a bejutási átlagok a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban is, ezzel kapcsolatban megkérdeztük az iskola igazgatónőjét, Pataki Enikőt, aki elmondta, szerinte több összetevője lehet annak, hogy az idei évben végzett nyolcadikosok eredményei jóval gyengébbek, mint a tavalyi évfolyamoké. Az egyik tényező lehet például az, hogy a vizsgaközpontokban felszerelt kamerák miatt komolyabb volt a vizsga, de a felmérő tesztek nehézsége szintje is közrejátszhat ebben. A középiskolába való beiratkozás jelenlegi rendszerét sem tartja jónak Pataki, szerinte az egész oktatásnak reformra lenne szüksége, mivel a rendszeren belül komoly hibák, hiányosságok vannak, ezt tükrözik a kimeneteli vizsgák eredményei is. Pataki Enikő szerint a felvételi rendszert is alaposan át kellene gondolni. Véleménye szerint szükség lenne a szakiskolák visszaállítására, valamint felvételi vizsgákra, így reális lenne a líceumokba való válogatás és a gyermek is már idejében tudná, hogy mire készüljön.

 

Vissza a felvételihez

 

Szilágyi Éva, a Szatmárnémeti Református Gimnázium igazgatónője elmondta, nem tudja mi lehet a pontos ok annak, hogy a VIII. osztályos diákok eredményei az idei évben gyengébbek. Feltételezi, hogy diákjaik közül többen is azért teljesítettek gyengébben, mert a tanulók többsége vidéki, akik ingáznak, így nem tudtak részt venni a konzultációs órákon. Emellett vannak olyan diákok, ugyan kevesen, akiknek s szülei külföldön dolgoznak és lazább a felügyeletük, de a gyenge teljesítménynek az is lehet az oka, hogy nem tanultak eleget a diákok. Az igazgatónő elmondta, a következő tanévben megpróbálják szorosabbra húzni a gyeplőt és akár a gyakoribb szülői értekezletek segítségével jobban az ellenőrzésük alá vonni a diákokat. A középiskolai felvételivel kapcsolatban elmondta, jónak tartotta a régebbi rendszert, amikor felvételi vizsgák révén jutottak be a líceumokba a diákok. Szerinte a felvételi vizsga jobb lenne, nem lenne ennyire véletlenszerű a középiskolába való bejutás.

A témával kapcsolatban Szász Piroska főtanfelügyelő-helyettes elmondta, jelenleg elemzik a nyolcadikosok eredményeit és tanulmányozni fogják, mi okozhatja, hogy az idei évben gyengébb eredményeket értek el a nyolcadikosok. Emellett javaslatokat is küldenek majd a témával kapcsolatban a szaktárca számára. Jobb lenne olyan felvételi rendszer, amikor a középiskolák felvételi próbák révén vehetnék fel leendő növendékeiket. Így a gyermek már jó időben eldönti, hogy hol szeretne továbbtanulni és arra készülne, talán ez ösztönzőbb lenne — fogalmazott a főtanfelügyelő-helyettes.

 

 

A legkisebb bejutási átlagok:

A Szatmár megyei középiskolákban magyar tagozaton meghirdetett szakokon az utolsó bejutási átlagok:

Iskola/szak   Utolsó jegy 2011-ben Utolsó jegy 2012-ben

Kölcsey Ferenc Főgimnázium, matematika-informatika 8,33 – 6,83

Kölcsey Ferenc Főgimnázium, természettudomány 8,68 – 7,93

Kölcsey Ferenc Főgimnázium, társadalomtudományok 8,25 – 6,94

Kölcsey Ferenc Főgimnázium, filológia 8,19 – 5,76

Református Gimnázium, matematika-informatika 8,13 – 5,94

Református Gimnázium, filológia 7,76 – 4,95

Hám János Római Katolikus Iskolaközpont, természettudományok 7,94 – 7,60

Nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpont, természettudományok 7,36 – 5,43

Nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpont, turizmus 7,07 – 6,19

Nagykárolyi Elméleti Líceum, matematika-informatika 8,48 – 7,45

Nagykárolyi Elméleti Líceum, természettudományok 8,42 – 7,34

Nagykárolyi Elméleti Líceum, filológia 7,84 – 5,87

Gheorghe Dragoş Gazdasági Iskolaközpont, kereskedelem – 6,16

Nagykárolyi Iuliu Maniu Műszaki Gimnázium, turizmus 6,11 – 5,03

Tasnádi Ipari Iskolaközpont, matematika-informatika 6,17 – 5,47

Sárközújlaki George Bariţiu Iskolaközpont, környezetvédelem – 5,25

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Alita: A harc angyala
Ma, 21:00
Évszázadok múlva a jövőben, Iron City roncstelepén egy kiber-doktor, Ido, rábukkan a magára hagyott, eszméletlen kiborglányra, Alitára, és magával viszi klinikájára. Magához térve, Alita képtelen felidézni, kicsoda ő, és a világról sincsenek ismeretei; minden új élményt jelent számára. Próbál hozzászokni új életéhez és Iron City veszedelmekkel teli utcáihoz, miközben Ido óvná őt rejtélyes múltjától. A lány összebarátkozik a talpraesett Hugóval, aki viszont inkább segítene neki visszanyerni emlék
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni?
Igen, szükség van megtisztítani a szervezetet
Még nem próbáltam, de itt az ideje elkezdeni
Nem szoktam, szerintem semmi szükség rá
Mi az a méregtelenítés?
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...