A Partiumi Magyar Napok hétvégi programja
Utoljára módositva: 2014-08-21 09:01:41

Hétvégén zavarba ejtően gazdag programkavalkádból válogathatnak a XIII. Partiumi Magyar Napok keretében a Kossuth-kertbe kilátogató kicsik és nagyok. Az alábbiakban az egész héten át tartó rendezvénysorozat utolsó két napjának részletes programjait közöljük.

Augusztus 23., szombat

Délelőtt 11 órakor kezdődnek és körülbelül 19 óráig tartanak a nap állandó programjai: Könyvutca a Koinonia, Kriterion, Barapress, Retro babám kiadók–könyvesboltok részvételével; gyermekutca és gyermekfoglalkozások a Borókagyökér Egyesület szervezésében; Partiumi Mesterségek Utcája (népművészeti kiállítás, hagyományos mesterségek bemutatója, kirakodóvásár); Nagymamáink konyhaművészete, szatmári ízek — szatmári konyha, melynek keretében a Sárközújlaki Református Nőszövetség, a Bogdándi Hagyományőrzők, valamint a mezőpetri, kálmándi és a nagymajtényi nőszövetség tagjai készítenek hagyományos népi ételeket a helyszínen, az érdeklődők pedig nem csak az elkészítés fortélyait leshetik el, hanem meg is kóstolhatják a finomságokat; paintball célba lövés; Gasztronómiai kert, bor- és pálinkakóstolóval; sakk és sakk szimultán verseny Ardelean Cătălin nagymester részvételével; megtekinthetik a nyíregyházi Jósa András Múzeum vendégkiállítását: „1848, te csillag” — Huszárok a magyar szabadságharcban címmel; a bográcsgulyásfőző-versenyt a jól ismert és népszerű Benke László (Laci bácsi) magyarországi mesterszakács felügyeli és zsűrizi; nem marad el a Máltai Segélyszolgálat ingyenes vérnyomás- és vércukorszint-mérése sem, a cserkész Meseországba pedig interaktív foglalkozásokkal várják az érdeklődőket.

A Zöld Házban (a közfürdő régi épülete) 11 órától nyílik Vida István Chilét Santiagótól a Magellán-szorosig bemutató fotókiállítása, 16 órától pedig „A függőcinke élete” avagy „Vízimadarak a szatmári tájakon” címmel tart vetített képes előadást a Madártani Egyesület Szatmári Szakosztálya.

Kisszínpad és környéke — gyermekvilág és néptánckavalkád

Itt 11 órától várják a kicsiket (és nagyokat) a vásári attrakciók: gólyalábas műsor, bohócok, gyerektoborzó, beharangozó a Kossuth-kert egész területén, hogy minél többen gyűljenek össze a 11 órakor kezdődő Mátyás kerestetik! című vásári komédiára, melyet a Brighella Bábszínház társulata mutat be. 11 óra 40 perctől a kolozsvári Belloni bűvész kápráztatja el a kicsiket, majd 12 óra 40 perctől gyerekkoncerten bulizhatnak a lurkók. 13 óra 40 perctől kezdődik a Gyerek ki mit tud?, melynek produkcióit a zsűri nem csak értékeli, hanem természetesen díjazza is. 15 órakor kezdődik a nyíregyházi Simonyi óbester szablyavívó iskola bemutatója és ennek keretében a szablyavívást fakardokkal is kipróbálhatják a vállalkozó szellemű apróságok.

Szintén 15 órától kezdődnek a néptáncelőadások a Borókagyökér Egyesület szervezésében, a magyargéresi néptánccsoport, a szatmárnémeti Röpike, a dobrai Orgonác, a szárazbereki néptáncsoport, az érmihályfalvai Nyíló akác, a lázári néptánccsoport, a Szatmárnémeti 10-es Számú Iskola néptánccsoportja, a zajtai Vitéz Gaál Lajos Kulturális Egyesület énekkara és tánccsoportja, a szilágykrasznai Bokréta, az Egri Csodaszarvas, ópályi, szilágysámsoni, szatmárnémeti szólóénekesek és táncosok fellépésével. Majd 19 órától a közönség is bekapcsolódhat a műsorba, hiszen az elmúlt évekhez hasonlóan most is rendeznek szabadtéri táncházat, amelyben Uhrin Klára és zenész barátai húzzák majd szaporán a talpalávalót. Az se aggódjon, aki nem ismeri a lépéseket, mert lesz táncházvezető is, ő fogja megmondani, melyik lábat melyik után kell rakni.

Prima Gym Egészségsziget és Egészségsátor

Hogy ne csak az evés-ivásról szóljon a rendezvénysorozat, a szervezők ismét helyet biztosítottak az egészséges és fitt életmódot hirdető eseményeknek is, 10 órától zumbára, alakformáló aerobikra, deepWork-ra, bodyART-ra, spinningre, spinracingre is várják a mozogni vágyókat. Aki pedig minimum négy mozgásformán részt vesz, azt megajándékozzák egy egyhetes bérlettel, amivel kipróbálhatja a Prima Gym-nél található összes edzéstípust.
Az Egészségsátornál életmód tanácsadás, testzsírszázalék mérés, mozgásforma tanácsadás, egészséges táplálkozási tippek várják az érdeklődőket a Prima Gym szakképzett edzőjétől. A rendezvény fókuszában a személyes higiénia, a helyes táplálkozás, a bio témakör jelentősége és a mozgás fontossága állnak, a köré a gondolat köré rendezve, hogy az ember egészségére elsősorban önmagának kell energiát fordítania. A sportnak azonban ezzel még nincs vége, hiszen 12 órától kezdődik a vívásbemutató, 15 óra 30 perctől pedig a szatmári Aikido Aikikai Szövetség AIKIDO bemutatója a nagyszínpadon.

 Ifjúsági Sziget

Egész napos RE-sarokkal, (Relax in Recycled– Relaxálj az újrafelhasználtban) — pihenőövezet a megfáradtaknak, henna-festéssel, Malmozz nagyban! — életnagyságú malom játékkal, PMN és én — selfie versennyel várnak mindenkit, 15 órától kezdődik az Önkéntesség itthon és Európában című előadás és beszélgetés külföldi önkéntesekkel, a Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület szervezésében, 17 órától pedig sikeres fiatalokkal és az RMDSZ ifjúsági EP-képviselőjelöltjével beszélgetnek. Szintén az Ifjúsági Sziget ad helyet a Csenger pavilonnak — hagyományőrzés fiatalok szemével a Csengeri Gyermek és Ifjúsági Önkormányzati Kiemelkedően Közhasznú Egyesület szervezésében.

Nagysátor

A sátor sarkánál 13 órakor kezdődik és egész nap tart a Társasjátéksarok, bent a sátorban 16 órakor mutatja be Jánk Károly Üzen neked, Ősz apó; Simonfy József A mélység visszanéz című versesköteteit Végh Balázs Béla, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa. 17 óra 30 perctől Erdős Alpár pszichoszomatikai pszichológus tart előadást a párkapcsolati testbeszédről. 21 óra 30 perckor kezdődnek a Stand up comedy előadások: Székely Zsolt, a VII. Erdélyi Humorfesztivál különdíjasa (Szatmárnémeti), Kun Zsolt, a VIII. Erdélyi Humorfesztivál különdíjasa (Bihardiószeg), Nagy Csongor színész, a Harag György Társulat egykori tagja, Varga Ferenc József (Budapest), a Magyar Rádiókabaré oszlopos tagja, Aradi Tibor (Budapest), a Magyar Rádiókabaré oszlopos tagja, Beregi Péter (Budapest), a Mikroszkóp Színpad tagja támad a nevető- és rekeszizmokra.

Nagyszínpad

Azaz a koncertek gyűjtőpontja: 16 óra 30 perctől a magyarországi Soldiers lép a deszkákra, őket követi 17 óra 30 perctől az argentínai Paprika néptánccsoport, 18 órától pedig Koós János és Dékány Sarolta örökzöldjei csendülnek fel. Majd vált a stílus: 20 órától kiáltja világgá a nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás örök igazságát a Beatrice, 22 órától pedig szédületes rockabilly várja a jelenlévőket Ed Philips and the Memphis Patrol előadásában.

Augusztus 24., vasárnap

Szintén délelőtt 11 órakor kezdődnek és körülbelül 19 óráig tartanak a nap állandó programjai, ugyanúgy, mint szombaton, zajlik a Halat bográcsba, tárcsára — Halászléfőző verseny az Ady Endre Társaság és a Tisza-Fisch Kft. szervezésében. A zsűri elnöke Pálszabó Mihály, a Francia Gasztronómia Lovagja, szakácsmester, tanár, a Mestervizsga Bizottság elnöke, a verseny közben pedig Méhes Kati színművésznő adja elő Tisza partján nem jó mélyen aludni című műsorát.

Kisszínpad és környéke

A 10-es Számú Általános Iskola mazsorettcsoportja 11 órától mutatja be tudását, 11 óra 30 perctől kezdődik az Óriáscirkusz, azaz a magyarországi Vagabanda bábszínház óriásgólyalábas vásári komédiája, 12 óra 30 perctől pedig Cserey Csaba (Csabcsi) várja koncertjére a gyerkőcöket. Zene után mozgás: 13 óra 30 perckor kezdődik a Hétpróba és gyermekvetélkedő, ezt követően pedig 15 órától a Szent György Lovagrend katonai hagyományőrző tagozatának harci bemutatója, a Szatmárnémeti Véndiákszövetség szervezésében. Dog Training és az Alpha K9 Kutyakiképző Iskola közös engedelmességi, őrző-védő agility bemutatóját 16 órától nézhetik meg.

Ifjúsági Sziget

A szombatihoz hasonló, egész napos programok mellett 15 órától Erasmus+ — lehetőség, nem csak fiataloknak címmel tartanak beszélgetést az Európai Önkéntes Szolgálat külföldi önkénteseivel a Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület szervezésében.

Nagysátor

14 órától egy fröccs melletti, kötetlen beszélgetésre vár mindenkit Riedl Rudolf, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke és a megyei tanácsi frakció tagjai, Erdei D. István parlamenti képviselő, Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke és Pataki Csaba szenátor, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke. A beszélgetés és fröccsözés után 15 óra 30 perckor mutatja be Papp Gábor Haláltánc című könyvét Elek György, a Szatmári Friss Újság szerkesztője, 16 óra 30 perctől pedig a Nőileg magazin szerkesztői tartanak közönségtalálkozót. A Nőileg magazint erdélyi újságírók írják, erdélyi nőknek, családoknak. Szándékunk, hogy olyan tartalmat kínáljanak az olvasóknak, amely az erdélyi sikeres embereket, sportolókat, művészeket, közszereplőket mutatja be, vagyis a mi értékeinkről számol be. Ugyanakkor olyan tabukat feszeget nevelési szándékkal, amelyekről nyíltan nagyon ritkán esik szó. Bemutatkozó körútjuk célja, hogy minél közelebb kerüljenek az olvasókhoz, beszélgessenek az elvárásokról, az eddigi tapasztalatokról, hogy legyenek jóban egymással!

Nagyszínpad

A koncertek sorozata 16 órakor kezdődik a Fekete Rózsák együttes fellépésével, őket pedig a szintén népszerű örökifjú, Aradszky László követi 17 órától. Majd ismét vált a ritmus és stílus: 18 órától kezdi meg koncertjét Maszkura és a tücsökraj, 20 órától pedig a Black River Blues Band koncertezik.

A XIII. Partiumi Magyar Napok zárókoncertje, azaz a Bikini fellépése 21 órától kezdődik az új központban.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 22.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...