A Pető-módszer Szatmáron
Utoljára módositva: 2019-05-23 14:15:27

A világszerte eredményesen alkalmazott konduktív terápia immár Szatmárnémetiben is elérhető, gyerekek és felnőttek számára egyaránt.

A budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Kara és a Szatmári Református Egyházmegye együttműködésének köszönhetően Szatmárnémetiben is lehetőség van a dr. Pető András orvos-gyógypedagógus által kidolgozott, világszerte eredményesen alkalmazott konduktív pedagógiai módszer segítségével történő rehabilitációra. Központi idegrendszeri károsodás után is maradnak az agyban olyan tartalékok, amelyek serkentésével, tudatos és megfelelőképpen történő vezérlésével jelentősen javítható a mozgásukban korlátozott, sérült személyek életminősége. Ezen az elven alapszik a dr. Pető András által kidolgozott, világszerte ismert és eredményesen alkalmazott konduktív (rávezető) pedagógia. Csuka Pál, a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Kar Határon Túli Magyarok Programjának koordinátora a Szatmári Református Egyházmegye Esperesi Hivatalában folyamatban lévő terápián lapunk kérdésére elmondta, hogy 2014-től végeznek ilyen jellegű kezeléseket a Kárpát-medence több országában. A partiumi területen tavaly decemberben volt az első tanácsadás és rendelés, ekkor végeztek Szatmárnémetiben is felmérést a gyerekek és felnőttek körében, ezekben a napokban van folyamatban a fejlesztés. A felmérés során megállapítják, hogy a gyerekek és a felnőttek alkalmasak-e arra, hogy a Pető-módszerrel fejleszthetők legyenek, hogy a Pető-módszer a legjobb-e arra, hogy segítséget nyújtson nekik. Amennyiben nem, akkor tanácsokat adnak az érintetteknek, hogy hova forduljanak. Akiket alkalmasnak találnak, azokat beosztják csoportokba, és bejárnak a háromhetes intenzív fejlesztésre az esperesi hivatalban kialakított kezelési helyre. A gyerekek számára előre egyeztetett időpontokban végzik a fejlesztést, a szülőknek pedig elmondják, hogy miben segíthetnek. Erre a kezelésre olyan személyek jönnek, akik központi idegrendszeri sérülést szenvedtek, akik születéskor agyvérzéses, oxigénhiányos állapotba kerülnek, vagy felnőttek, akik Parkinson-kórban szenvednek, vagy akiknek stroke után olyan készségeket és technikákat kell megtanulniuk, amelyek korábban maguktól működtek. A Pető-módszerrel nem minden esetben ugyanolyanok a fejlődés eredményei. Sok esetben az is fejlődés, ha a gyereket vagy felnőttet otthon lehet hagyni, gyerekeknél nagy eredmény, ha két bottal elindulnak és járnak, egyedül esznek, vagy meg tudják fogni a poharat. Azok, akik felmérésre szeretnék vinni családtagjaikat vagy ismerőseiket, a következő telefonszámokon jelentkezhetnek: 0768.030.560 vagy 0752.078.988.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...