A PMN-en is be lehetett szólni a papoknak
Utoljára módositva: 2019-08-27 09:01:42

Harmadszor jelentkezett Szatmárnémetiben a Szólj be a papnak! vitasorozat, ez alkalommal a PMN gazdag kínálata közül választhatták — és választották is — a szatmáriak a beszólás lehetőségét.

Szombaton délután a Kossuth-kertben ízlésesen berendezett borudvarban, a Joy színpadon lehetett faggatni a három papot Varga Sándor színművész moderálásával: ifj. Pallai Béla görögkatolikus parókust, Pakot Géza római katolikus spirituálist, jezsuita szerzetest és Rácz Ervin református lelkipásztort. Mivel mind a négyen az erre az alkalomra készült pólót viselték, a három pap — kis túlzással — ugyanolyan „miseruhában” ült a közönség elé, s már ez egy érdekes látvány volt. A pólón egyébként a rendezvény logója mellett a „… megadatik nektek abban az órában, hogy mit mondjatok.” (Mt 10, 19b) bibliai ige szerepelt. A beszélgetés és beszólások előtt a Bízz Band énekelt, dicsérte Istent, többek között egy témafelvezető dallal: „Ki vagyok én igazán?/ Hol az igazi hazám?/ Szimplán, pőrén, meztelen/ Mennyit ér az életem?/ Teszem csak a dolgomat,/ Cipelem a sorsomat,/ A lelkem mélyén, legbelül/ Isten alakú az űr!” A beszélgetés témája tehát az identitás volt, melyen a színművész kérdéseire válaszolva először a saját személyes önazonosságukról szóltak a lelki vezetők. Ezt követően annak fontosságáról beszéltek, hogy miért szükséges az embereket is rávezetni saját identitásuk megtalálására, és mivel a témán belül adott volt, azt is elmondták, miért fontos a magyarságuk.

A nézőktől is érkeztek kérdések, amelyeket személyesen elmondva vagy egy-egy cetlire írva juttathattak el a címzettekhez a feladók. Kérdeztek cölibátusról, pénzről, keresztes háborúkról, illetve arról, hogyan lehet meggyőzni egy hitetlent arról, hogy higgyen.

Az utóbbi kérdésre a válasz, hogy meg kell élni a hitet az emberek között. Ez éppen a Szólj be a papnak! kocsmamisszió célja, bevinni a keresztyénséget a hétköznapokba… Az emberek hétköznapjaiba. Ez történt a Kossuth-kertben, van, aki látva ezt továbbállt, van, aki megállt egy pár percre, de olyanok is bőven akadtak, akik végighallgatták a beszélgetést; és ha valakit akár egy mondat is megfogott, érdemes volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...