A PNL erősítené pozícióját
Utoljára módositva: 2014-02-11 09:32:31

Nem jutottak megállapodásra a kormánykoalíciót alkotó szociáldemokraták és liberálisok arról, hogy átalakítják-e a kabinetet, ami újabb parlamenti bizalmi szavazást tesz szükségessé.

Klaus Johannis

A kormányátalakítás azt követően merült fel, hogy a liberálisok Klaus Johannist, Nagyszeben polgármesterét javasolták belügyminiszternek és egyben miniszterelnök-helyettesnek. Eddig a csütörtökön lemondott Daniel Chiţoiu pénzügyminiszter töltötte be a miniszterelnök-helyettesi tisztséget, így megváltozik a kormány szerkezete, ha Johannis belügyminiszterként veszi át az egyik kormányfő-helyettesi posztot. Kormányátalakítást csak újabb parlamenti bizalmi szavazással lehet végrehajtani, amit egyelőre elleneznek a szociáldemokraták. Johannis — aki a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke — a tegnapi nap folyamán a kormánypártok tárgyalása után bejelentette: egyelőre nem született megállapodás, és ma még folytatják az egyeztetéseket. Hangsúlyozta, ő maga és pártja is kitart amellett, hogy ő legyen a miniszterelnök-helyettes. Pénteken a liberálisok összesen négy új minisztert javasoltak — közöttük Klaus Johannist is — a Victor Ponta vezette kormányba. Elemzők szerint a szabadelvűek ezzel erősíteni akarják pozíciójukat és befolyásukat a kormányban szociáldemokrata partnerükkel szemben. A tárgyalások miatt az új miniszterek kinevezése még késik. A polgármester közölte: a liberálisok remélik, a mai napon megállapodás születik, és holnap már el is fogadja a parlament azt az határozatot, ami megerősíti az új struktúrájú kabinetet. A kormánykoalíció kétharmados parlamenti többséggel rendelkezik, ennek ellenére a szociáldemokraták úgy vélik, nincs szüksége instabilitásra a Ponta-kabinetnek. Vita tárgyát képezi Klaus Johannis polgármesteri tisztsége is, hiszen az elöljárónak le kell mondania városvezetői mandátumáról, mert a polgármesteri funkció az országban összeférhetetlen a kormánytagsággal. Johannis azt szeretné, ha fél évig felfüggeszthetné elöljárói mandátumát, és addig nem írnának ki előre hozott választást a polgármesteri tisztségre. A jelenlegi törvények azonban ezt nem teszik lehetővé.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 19:15
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 20.
Képes kiolvasni kedvese szeméből annak kívánságait és ez bizony elbűvöli őt. Alakítsák úgy időbeosztásukat, hogy az estét zavartalanul együtt tölthessék.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...