A PNL erősítené pozícióját
Utoljára módositva: 2014-02-11 09:32:31

Nem jutottak megállapodásra a kormánykoalíciót alkotó szociáldemokraták és liberálisok arról, hogy átalakítják-e a kabinetet, ami újabb parlamenti bizalmi szavazást tesz szükségessé.

Klaus Johannis

A kormányátalakítás azt követően merült fel, hogy a liberálisok Klaus Johannist, Nagyszeben polgármesterét javasolták belügyminiszternek és egyben miniszterelnök-helyettesnek. Eddig a csütörtökön lemondott Daniel Chiţoiu pénzügyminiszter töltötte be a miniszterelnök-helyettesi tisztséget, így megváltozik a kormány szerkezete, ha Johannis belügyminiszterként veszi át az egyik kormányfő-helyettesi posztot. Kormányátalakítást csak újabb parlamenti bizalmi szavazással lehet végrehajtani, amit egyelőre elleneznek a szociáldemokraták. Johannis — aki a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke — a tegnapi nap folyamán a kormánypártok tárgyalása után bejelentette: egyelőre nem született megállapodás, és ma még folytatják az egyeztetéseket. Hangsúlyozta, ő maga és pártja is kitart amellett, hogy ő legyen a miniszterelnök-helyettes. Pénteken a liberálisok összesen négy új minisztert javasoltak — közöttük Klaus Johannist is — a Victor Ponta vezette kormányba. Elemzők szerint a szabadelvűek ezzel erősíteni akarják pozíciójukat és befolyásukat a kormányban szociáldemokrata partnerükkel szemben. A tárgyalások miatt az új miniszterek kinevezése még késik. A polgármester közölte: a liberálisok remélik, a mai napon megállapodás születik, és holnap már el is fogadja a parlament azt az határozatot, ami megerősíti az új struktúrájú kabinetet. A kormánykoalíció kétharmados parlamenti többséggel rendelkezik, ennek ellenére a szociáldemokraták úgy vélik, nincs szüksége instabilitásra a Ponta-kabinetnek. Vita tárgyát képezi Klaus Johannis polgármesteri tisztsége is, hiszen az elöljárónak le kell mondania városvezetői mandátumáról, mert a polgármesteri funkció az országban összeférhetetlen a kormánytagsággal. Johannis azt szeretné, ha fél évig felfüggeszthetné elöljárói mandátumát, és addig nem írnának ki előre hozott választást a polgármesteri tisztségre. A jelenlegi törvények azonban ezt nem teszik lehetővé.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 21:05
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...