A politikai bizonytalanság nem tesz jót a gazdaságnak
Utoljára módositva: 2019-10-11 19:00:10

Az infláció növekedéséhez, a lej leértékelődéséhez és a pénzügyi fennakadások fokozódásához kötődnek idén ősszel a befektetők aggodalmai — állapítja meg a Merre tovább Románia című, pénteken közzétett elemzésében a Frames tanácsadó cég.

Az elemzés rámutat: a politikai instabilitás nem tesz jót a gazdaságnak, főleg, ha figyelembe vesszük a Brexittel, az USA-Kína kereskedelmi háborúval és a német gazdasági visszaeséssel fémjelzett nemzetközi helyzetet.

A vállalat 240 olyan üzletembert, vezetőt és szakértőt kérdezett meg, akik a gazdaság különböző ágazataiban felelős funkciókat látnak el. A befektetők 46%-a úgy gondolja, hogy a gazdaság rossz irányba halad, 39% az utat pozitívnak tartja, a többiek pedig nem válaszoltak. A befektetők félelme az infláció növekedésével kapcsolatos, amelyet a válaszadók 67%-a említ, a többiek a lej értékvesztése (54%) és a pénzügyi fennakadások (49%) miatt aggódnak.

A tanulmány szerint a vállalatoknak csak a termékek drágításával van lehetőségük kompenzálni a növekvő kiadásokat (bérnövekedés, üzemanyag-, energia- és gáz-árnövekedés stb.)

A vállalkozók többsége úgy látja, hogy a következő időszakban elkerülhetetlen lesz a lej értékvesztése az euróhoz képest, a megkérdezettek több mint fele 4,8 lej/euró árfolyamra számít.

Adrian Negrescu, a Frames vezetője úgy véli, hogy a makrogazdasági egyensúlyhiány továbbra is nyomást helyez a devizaárfolyamra, az import várható év végi növekedése pedig tovább fogja mélyíteni a kereskedelmi mérleg hiányát.

A pénzügyi fennakadásokat a gazdaságban többségben lévő alulfinanszírozott vállalatok okozhatják, amelyek esetében a kifizetések és bevételek dinamikája teheti a különbséget a túlélés és a fizetésképtelenség között. Tíz cég közül hét úgy nyilatkozott, hogy tudatosan késik a kifizetésekkel, hogy finanszírozni tudja kurrens kiadásait.

Mindezeken túl, a válaszadók 39 százaléka nyilatkozott úgy, hogy aggódik a politikai instabilitás miatt olyan körülmények között, hogy a kutatás időszakában még szó sem volt arról, hogy megbukik a kormány.

Az elemzés szerint mindezek a jelek fokozott elővigyázatosságra késztetik a befektetőket, amelyek ezek hatására az erőforrások megőrzését és a dezintermediációt (a bankok megkerülésével történő üzletkötési gyakorlatot) helyezik előtérbe, ugyanakkor több magánbefektetéssel kivárnának.

A Frame felmérést 2019. október 1. és 7. között végezték online, telefonos és e-mail kérdőívek útján, egy 240-es reprezentatív mintán, különféle tevékenységi területeken, a kereskedelemtől a pénzügyi szolgáltatásokon, a mezőgazdaságon, a ruházati iparon át az IT szektorig.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...