A politikai bizonytalansághoz, az inflációhoz és a lej-euró árfolyamhoz kötődnek a befektetők aggodalmai
Utoljára módositva: 2019-10-12 14:21:47

Az infláció növekedéséhez, a lej leértékelődéséhez és a pénzügyi fennakadások fokozódásához kötődnek idén ősszel a befektetők aggodalmai – állapítja meg a Merre tovább Románia című, pénteken közzétett elemzésében a Frames tanácsadó cég.

 

Az elemzés rámutat: a politikai instabilitás nem tesz jót a gazdaságnak, főleg, ha figyelembe vesszük a Brexittel, az USA-Kína kereskedelmi háborúval és a német gazdasági visszaeséssel fémjelzett nemzetközi helyzetet.

A vállalat 240 olyan üzletembert, vezetőt és szakértőt kérdezett meg, akik a gazdaság különböző ágazataiban felelős funkciókat látnak el. A befektetők 46%-a úgy gondolja, hogy a gazdaság rossz irányba halad, 39% az utat pozitívnak tartja, a többiek pedig nem válaszoltak. A befektetők félelme az infláció növekedésével kapcsolatos, amelyet a válaszadók 67%-a említ, a többiek a lej értékvesztése (54%) és a pénzügyi fennakadások (49%) miatt aggódnak.

A tanulmány szerint a vállalatoknak csak a termékek drágításával van lehetőségük kompenzálni a növekvő kiadásokat (bérnövekedés, üzemanyag-, energia- és gáz-árnövekedés, stb.)

A vállalkozók többsége úgy látja, hogy a következő időszakban elkerülhetetlen lesz a lej értékvesztése az euróhoz képest, a megkérdezettek több mint fele 4,8 lej/euró árfolyamra számít.

 

Adrian Negrescu, a Frames vezetője úgy véli, hogy a makrogazdasági egyensúlyhiány továbbra is nyomást helyez a devizaárfolyamra, az import várható év végi növekedése pedig tovább fogja mélyíteni a kereskedelmi mérleg hiányát.

 

A pénzügyi fennakadásokat a gazdaságban többségben lévő alulfinanszírozott vállalatok okozhatják, amelyek esetében a kifizetések és bevételek dinamikája teheti a különbséget a túlélés és a fizetésképtelenség között. Tíz cég közül hét úgy nyilatkozott, hogy tudatosan késik a kifizetésekkel, hogy finanszírozni tudja kurrens kiadásait.

 

Mindezeken túl, a válaszadók 39 százaléka nyilatkozott úgy, hogy aggódik a politikai instabilitás miatt olyan körülmények között, hogy a kutatás időszakában még szó sem volt arról, hogy megbukik a kormány.

 

Az elemzés szerint mindezek a jelek fokozott elővigyázatosságra késztetik a befektetőket, amelyek ezek hatására az erőforrások megőrzését és a dezintermediációt (a bankok megkerülésével történő üzletkötési gyakorlatot) helyezik előtérbe, ugyanakkor több magánbefektetéssel kivárnának.

 

A Frame felmérést 2019. október 1-je és 7-e között végezték online, telefonos és e-mail kérdőívek útján, egy 240-es reprezentatív mintán, különféle tevékenységi területeken, a kereskedelemtől a pénzügyi szolgáltatásokon, a mezőgazdaságon, a ruházati iparon át az IT szektorig.

forrás: AGERPRES/(RO – szerző: Andreea MARIENSCU, szerkesztő: Daniel BADEA, HU – szerkesztő: ERDÉLY András)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 6.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...