A presbiteri tisztség a legszebb szolgálat az egyházban
Utoljára módositva: 2017-11-13 09:49:31

Érszakácsiban szervezték meg a Nagykárolyi Református Egyházmegye Presbiteri Szövetségének őszi konferenciáját, amelynek meghívott előadója dr. Békefy Lajos volt. Az eseményre a nagykárolyi és a szatmári egyházmegye több gyülekezetéből érkeztek presbiterek.

Tolnay István nagykárolyi esperes az 1 Pt. 5, 1–4 igeszakasz alapján hirdette Isten igéjét. Az igehirdető igyekezett feleletet adni arra a kérdésre, hogy mi a presbiterek feladata a gyülekezetben. Meglátása szerint térségünkben papközpontúvá vált az egyház. Jellemző, hogy a döntéseknél ugyan még jelen vannak a presbiterek, de kevesen vállalnak aktív szerepet a gyülekezet gondozásában. Ennek ellenére nem szabad megfeledkezni azokról a presbiterekről sem, akik önzetlenül szolgálják az egyházukat. Fülöp János házigazda rámutatott, hogy nagy áldás a mai nemzedék számára, hogy a reformáció ötszázadik évfordulóját ünnepelheti. Amint elmondta, a művész látja a kőben és fában, ami benne rejlik, és lefaragja róla azt, ami felesleges. A reformációt is ehhez hasonlította, ugyanis a reformátorok lefaragták mindazt, ami pluszban volt, hogy az egyház a maga eredeti szépségében, igaz voltában, a Szentírás szerint tündököljék. Tóth András, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Presbiteri Szövetségének elnöke elmondta: a presbiteri tisztség a legszebb szolgálat, amivel a Magyar Református Egyház, a lelki édesanya kitünteti gyermekeit. Egyházunk számára fontos kérdés, hogy milyen presbitereink vannak, mert olyan egyházunk lesz, mint amilyen presbitereket nevelünk. A Királyhágómelléki Presbiteri Szövetség ezért is kezdte el a presbiterképzést ez év áprilisában Nagyváradon, az Emmausi kurzus elnevezésű tematikus füzet alapján.

Dr. Békefy Lajos szociáletikus Reformáció: múlt-jelen-jövő címmel tartott előadást. Örömét fejezte ki, hogy sok ismerős arcot fedezett fel a résztvevők között, akikre testvérként tekint, már csak annak okán is, hogy felmenői többek között Hadadról és Nagykárolyból származnak. Az előadó beszélt a reformáció vallási vonatkozásán túl annak társadalmi és gazdasági hatásairól is. Az előadást követő kötetlen beszélgetés során szóba került az úrvacsoraosztás kérdése, aminek kapcsán felvetődött, hogy egy kehelyből vagy kis pohárkákból történjen meg a bor kiosztása. Ugyanakkor szó esett az iszlám aktuális európai terjeszkedéséről is. Az előadó meglátása szerint az iszlám világ eléggé kétarcú, mert miközben elvárja, hogy Európában mindenféle jogot biztosítsanak neki, a legtöbb iszlám országban a keresztyéneket kegyetlen módon üldözik napjainkban. A presbiterek számára megtartott konferenciának Almási Csaba volt a főszervezője, aki az elmúlt időszakban jelentős lépéseket tett azért, hogy az egyházmegye presbitériumai rendszeresen találkozhassanak, konferenciákon és képzéseken vegyenek részt. Jövő év elejétől a nagykárolyi egyházmegyében is beindul a presbiterképzés. Kiemelte a lelkipásztorok szerepét is ebben a munkában, mert amint mondta, ehhez fontos a lelkészek pozitív hozzáállása is, akik tájékoztatják presbitereiket ezekről a lehetőségekről, és akár velük együtt részt vesznek a mindenki számára hasznos találkozásokon. A résztvevők ezúttal is nagyon érdekes előadást hallgathattak meg. A közös program szeretetvendégséggel ért véget.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...