A PSD az abszolút befutó?
Utoljára módositva: 2014-04-30 11:31:16

A Szociáldemokrata Párt (PSD) 42 százalékos támogatottságra számíthat a május 25-i európai parlamenti választáson, és megszerezheti a hazánknak fenntartott 32 brüsszeli mandátum felét.

A CSCI közvélemény-kutató intézet adatai szerint a kormányból kilépett Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatottsága 15 százalékra esett vissza, ami nyolc mandátumot érhet. A jobbközép Demokrata Liberális Párt (PD-L) a voksok 10 százalékával négy, a jobboldali Traian Băsescu államfő védnökségével újonnan alakult Népi Mozgalom Párt (PMP) pedig 9 százalékkal három mandátumot szerezhet. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a voksok 6 százalékára és két EP-mandátumra számíthat, s 4 százalékos támogatottságával független jelöltként bejuthat még az EP-be Mircea Diaconu liberális politikus is. A felmérés szerint nem éri el az ötszázalékos küszöböt és így nem küldhet képviselőt az EP-be a populista Dan Diaconescu Néppárt, amely a 2012-es parlamenti választáson még 14 százalékos eredményt ért el, illetve a Mihai Răzvan Ungureanu volt miniszterelnök vezette jobbközép Polgári Erő (FC) sem, amelynek egy márciusi felmérés még 5,1 százalékos eredményt jósolt.

Ponta nyerhet

Az április 23. és 26. között végzett közvélemény-kutatáson a CSCI a novemberi államfőválasztás potenciális jelöltjeinek támogatottságát is mérte. Az első fordulóban a válaszadók 40 százaléka Victor Pontára (PSD), 14 százaléka Mihai Răzvan Ungureanura (PMP), 12 százaléka Crin Antonescura (PNL), 9 százaléka Elena Udreara (PMP), 6 százaléka Cătălin Predoiura (PDL), és 5 százaléka Kelemen Hunorra (RMDSZ) voksolna. A felmérés szerint Victor Ponta magabiztosan nyerheti az őszi elnökválasztást, a jobboldal akármelyik jelöltjével is kerül szembe a második fordulóban: a legszorosabb (64–36 százalékos) eredményt egy Ponta-Ungureanu összecsapás hozná. Abban az esetben, ha Victor Ponta nem jelöltetné magát államelnöknek, Mugur Isărescu, a jegybank elnöke (BNR) lenne a befutó, aki még akkor is a megkapná a megkérdezettek szavazatainak 80 százalékát, ha a korábban esélyesként emlegetett Crin Antonescu lenne az ellenfele. A PNL elnöke egyébként alulmaradna egy Ungureanuval vívott „párharcban” is, melyet a volt kormányfő 53 százalékkal nyerne meg. A felmérésben résztvevők 27 százaléka támogatná a jobboldal egyesülését, míg 42 százalékuk úgy tartja, minden párt indítsa és támogassa a saját jelöltjét. A felmérésből kiderül továbbá, hogy a lakosság 68 százaléka ellenzi, hogy Traian Băsescu miniszterelnök legyen elnöki mandátuma lejárta után, s csupán 20 százalék tartja jónak ezt a variánst.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 17:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 19:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...