A PSD az abszolút befutó?
Utoljára módositva: 2014-04-30 11:31:16

A Szociáldemokrata Párt (PSD) 42 százalékos támogatottságra számíthat a május 25-i európai parlamenti választáson, és megszerezheti a hazánknak fenntartott 32 brüsszeli mandátum felét.

A CSCI közvélemény-kutató intézet adatai szerint a kormányból kilépett Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatottsága 15 százalékra esett vissza, ami nyolc mandátumot érhet. A jobbközép Demokrata Liberális Párt (PD-L) a voksok 10 százalékával négy, a jobboldali Traian Băsescu államfő védnökségével újonnan alakult Népi Mozgalom Párt (PMP) pedig 9 százalékkal három mandátumot szerezhet. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a voksok 6 százalékára és két EP-mandátumra számíthat, s 4 százalékos támogatottságával független jelöltként bejuthat még az EP-be Mircea Diaconu liberális politikus is. A felmérés szerint nem éri el az ötszázalékos küszöböt és így nem küldhet képviselőt az EP-be a populista Dan Diaconescu Néppárt, amely a 2012-es parlamenti választáson még 14 százalékos eredményt ért el, illetve a Mihai Răzvan Ungureanu volt miniszterelnök vezette jobbközép Polgári Erő (FC) sem, amelynek egy márciusi felmérés még 5,1 százalékos eredményt jósolt.

Ponta nyerhet

Az április 23. és 26. között végzett közvélemény-kutatáson a CSCI a novemberi államfőválasztás potenciális jelöltjeinek támogatottságát is mérte. Az első fordulóban a válaszadók 40 százaléka Victor Pontára (PSD), 14 százaléka Mihai Răzvan Ungureanura (PMP), 12 százaléka Crin Antonescura (PNL), 9 százaléka Elena Udreara (PMP), 6 százaléka Cătălin Predoiura (PDL), és 5 százaléka Kelemen Hunorra (RMDSZ) voksolna. A felmérés szerint Victor Ponta magabiztosan nyerheti az őszi elnökválasztást, a jobboldal akármelyik jelöltjével is kerül szembe a második fordulóban: a legszorosabb (64–36 százalékos) eredményt egy Ponta-Ungureanu összecsapás hozná. Abban az esetben, ha Victor Ponta nem jelöltetné magát államelnöknek, Mugur Isărescu, a jegybank elnöke (BNR) lenne a befutó, aki még akkor is a megkapná a megkérdezettek szavazatainak 80 százalékát, ha a korábban esélyesként emlegetett Crin Antonescu lenne az ellenfele. A PNL elnöke egyébként alulmaradna egy Ungureanuval vívott „párharcban” is, melyet a volt kormányfő 53 százalékkal nyerne meg. A felmérésben résztvevők 27 százaléka támogatná a jobboldal egyesülését, míg 42 százalékuk úgy tartja, minden párt indítsa és támogassa a saját jelöltjét. A felmérésből kiderül továbbá, hogy a lakosság 68 százaléka ellenzi, hogy Traian Băsescu miniszterelnök legyen elnöki mandátuma lejárta után, s csupán 20 százalék tartja jónak ezt a variánst.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 22.
Figyeljen oda kedvese mellékesen kimondott kívánságaira, mert ezek valójában nagyon is fontosak számára, csak nem akarja Önt terhelni.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. augusztus 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...