A PSD “trükkökkel” próbálja meg tisztségben tartani a Dăncilă-kabinetet
Utoljára módositva: 2019-10-02 14:26:03

Ellenzéki pártok: a PSD elvesztette a parlamenti többséget; “trükkökkel” próbálja meg tisztségben tartani a Dăncilă-kabinetet.

A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) nincs már többsége a parlamentben, elvesztette legitimitását, így a bizalmatlansági indítványról szóló szavazás hétvégi időpontra való időzítésével próbálja még tisztségben tartani a Viorica Dăncilă vezette kabinetet – szögezték le az ellenzéki pártok képviselői, miután a parlament két házának házbizottsága összevont ülésén úgy döntött, szombaton tartják meg a bizalmatlansági indítvány vitáját, illetve az erről szóló szavazásra is ugyanaznap kerül sor.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakcióvezetője, Raluca Turcan szerint ha a kormánypártnak még meglenne a többsége a parlamentben, nem lenne kénytelen ilyen “trükkökhöz” folyamodni, nem próbálna folyamatosan akadályt gördíteni a bizalmatlansági indítvány útjába. “Minden egyes nap, amelyet még kormányon töltenek, biztosítja számukra az állami erőforrások szelepéhez való csatlakozást, hogy aztán saját és klientúrájuk érdekében használják fel azokat. Számukra ez a tét” – mondta Turcan a két ház házbizottságának együttes ülését követően. A PNL frakcióvezetője hozzátette, az ellenzék be fogja bizonyítani, “ami írásban már megvan”, vagyis hogy nem létezik már a parlamenti többség, amely a Dăncilă-kabinetet támogatná.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselőházi csoportját vezető Stelian Ion rámutatott, függetlenül attól, hogy milyen napra, milyen időpontra időzítik a bizalmatlansági indítványról való szavazást, az USR törvényhozói jelen lesznek a parlamentben.

“Beszéltem a kollégákkal, mozgósítottunk mindenkit: akár szombatra, akár vasárnapra, akár éjszakára, akár hajnali 3 órára időzítik, az USR-s képviselők és szenátorok ott lesznek a parlamentben. Az ellenzéki alakulatok közösen döntenek majd a követendő stratégiáról, hogy a bizalmatlansági indítvány végül átmenjen a parlamenten, mert ez a fő cél. Ők azt hiszik, nagyot léptek azzal, hogy szombatra időzítették a szavazást. Meglátják majd, hogy a bizalmatlansági indítvány át fog menni, meg fogjuk találni az ehhez szükséges eljárásbeli eszközöket” – fogalmazott.

A Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselőházi frakcióvezetője, Marius Paşcan az összevont házbizottsági ülést követően kiemelte, a forradalom óta eltelt három évtizedben nem volt még példa arra, hogy egy bizalmatlansági indítványról hétvégén szavazzanak. A PMP-s törvényhozó szerint a PSD semmit nem tanult “az utóbbi időben a román néptől kapott pofonokból, és továbbra is kínos eszközökhöz nyúl”.

A Pro Románia Párt elnöke, Victor Ponta a téma kapcsán azt mondta, az, amit a két ház összevont házbizottsága szerdán megszavazott, “törvény- és szabályellenes”, neki meggyőződése, hogy a parlament hétfőn vitatja meg a bizalmatlansági indítványt, és ugyancsak hétfőn fognak szavazni róla.

A nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának vezetője, Varujan Pambuccian úgy nyilatkozott, a csoporthoz tartozó törvényhozók fele megszavazza majd a bizalmatlansági indítványt, a másik fele a kormányt támogatja. Azok, akik megszavazzák a kezdeményezést, szombaton ott lesznek a parlamentben – tette hozzá.

AGERPRES

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...