A PSD “trükkökkel” próbálja meg tisztségben tartani a Dăncilă-kabinetet
Utoljára módositva: 2019-10-02 14:26:03

Ellenzéki pártok: a PSD elvesztette a parlamenti többséget; “trükkökkel” próbálja meg tisztségben tartani a Dăncilă-kabinetet.

A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) nincs már többsége a parlamentben, elvesztette legitimitását, így a bizalmatlansági indítványról szóló szavazás hétvégi időpontra való időzítésével próbálja még tisztségben tartani a Viorica Dăncilă vezette kabinetet – szögezték le az ellenzéki pártok képviselői, miután a parlament két házának házbizottsága összevont ülésén úgy döntött, szombaton tartják meg a bizalmatlansági indítvány vitáját, illetve az erről szóló szavazásra is ugyanaznap kerül sor.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakcióvezetője, Raluca Turcan szerint ha a kormánypártnak még meglenne a többsége a parlamentben, nem lenne kénytelen ilyen “trükkökhöz” folyamodni, nem próbálna folyamatosan akadályt gördíteni a bizalmatlansági indítvány útjába. “Minden egyes nap, amelyet még kormányon töltenek, biztosítja számukra az állami erőforrások szelepéhez való csatlakozást, hogy aztán saját és klientúrájuk érdekében használják fel azokat. Számukra ez a tét” – mondta Turcan a két ház házbizottságának együttes ülését követően. A PNL frakcióvezetője hozzátette, az ellenzék be fogja bizonyítani, “ami írásban már megvan”, vagyis hogy nem létezik már a parlamenti többség, amely a Dăncilă-kabinetet támogatná.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselőházi csoportját vezető Stelian Ion rámutatott, függetlenül attól, hogy milyen napra, milyen időpontra időzítik a bizalmatlansági indítványról való szavazást, az USR törvényhozói jelen lesznek a parlamentben.

“Beszéltem a kollégákkal, mozgósítottunk mindenkit: akár szombatra, akár vasárnapra, akár éjszakára, akár hajnali 3 órára időzítik, az USR-s képviselők és szenátorok ott lesznek a parlamentben. Az ellenzéki alakulatok közösen döntenek majd a követendő stratégiáról, hogy a bizalmatlansági indítvány végül átmenjen a parlamenten, mert ez a fő cél. Ők azt hiszik, nagyot léptek azzal, hogy szombatra időzítették a szavazást. Meglátják majd, hogy a bizalmatlansági indítvány át fog menni, meg fogjuk találni az ehhez szükséges eljárásbeli eszközöket” – fogalmazott.

A Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselőházi frakcióvezetője, Marius Paşcan az összevont házbizottsági ülést követően kiemelte, a forradalom óta eltelt három évtizedben nem volt még példa arra, hogy egy bizalmatlansági indítványról hétvégén szavazzanak. A PMP-s törvényhozó szerint a PSD semmit nem tanult “az utóbbi időben a román néptől kapott pofonokból, és továbbra is kínos eszközökhöz nyúl”.

A Pro Románia Párt elnöke, Victor Ponta a téma kapcsán azt mondta, az, amit a két ház összevont házbizottsága szerdán megszavazott, “törvény- és szabályellenes”, neki meggyőződése, hogy a parlament hétfőn vitatja meg a bizalmatlansági indítványt, és ugyancsak hétfőn fognak szavazni róla.

A nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának vezetője, Varujan Pambuccian úgy nyilatkozott, a csoporthoz tartozó törvényhozók fele megszavazza majd a bizalmatlansági indítványt, a másik fele a kormányt támogatja. Azok, akik megszavazzák a kezdeményezést, szombaton ott lesznek a parlamentben – tette hozzá.

AGERPRES

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 30.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...