Rács mögé kerülnek a „focimágusok”
Utoljára módositva: 2014-03-05 10:29:28

Letöltendő börtönbüntetésre ítélte jogerősen tegnap a Bukaresti Ítélőtábla a román labdarúgás nyolc közismert vezetőjét. A 115-szörös román válogatott Gică Popescut szerdán a FRF elnökévé koronázhatták volna, ehelyett börtönbe kell vonulnia.

George Copost, Mihai Stoicát, Cristi Borceát, Ioan Becalit, Victor Becalit, Jean Pădureanut, Gică Popescut és Gigi Neţoiut összesen 34 év és két hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte tegnap a Bukaresti Táblabíróság a labdarúgó-játékosok igazolásai során elkövetett adócsalások és pénzmosások ügyében. A legsúlyosabb büntetéseket az egykori játékosügynök, „Giovanni” Becali, illetve a Bukaresti Dinamo egyesület egykori részvényese, Cristi Borcea kapták, mindketten egyenként 6 év 4 hónap letöltendő szabadságvesztésre lettek ítélve.

Vádak

Folyamatos pénzmosás és súlyos következményekkel járó csalás szerepelt a „focimágusok” ellen felhozott vádak között, a vádlottak 1999 és 2005 között tizenkét labdarúgó átigazolása során 1,5 millió dollárral károsították meg az államot, illetve további 10 millió dolláros kárt okoztak négy hazai labdarúgó-egyesületnek úgy, hogy jelentősen kisebb átigazolási összeget jelentettek be, ezáltal kisebb adót kellett befizessenek. Az Országos Korrupció-ellenes Ügyészség (DNA) 2006-ban kezdte meg és 2008 októberében zárta le a kivizsgálást és küldte a dossziét a bíróság elé. A vádiratból kiderült, hogy az átigazolásokból származó pénzt off-shore cégeken keresztül mosták tisztára. A játékosok a Dinamótól, a Rapidtól, a Besztercei Gloriától és a Galaci Oţelultól voltak átigazolva más klubokhoz az említett időszakban. A vádirat szerint Copos, Borcea, a Becali tetvérek, Pădureanu, Popescu és Neţoiu között zajlottak a banki átutalások, de a pénz végül az említettek személyes számláira érkezett vissza, igazolatlanul.

A Táblabíróság 2012 novemberében öt év letöltendő börtönre büntette a Rapid tulajdonosát, George Copost, három év felfüggesztett börtönbüntetésre lett ítélve a Gloria korábbi támogatója, Pădureanu, négy év letöltendőt kapott az Oţelul akkori igazgatója, jelenleg a Steaua menedzsere, „MM” Stoica, Borcea ítélete hétévi, „Giovanni” Becalié nyolcévi, Victor Becalié pedig szintén hétévi letöltendő börtönbüntetésre szól. A „Becali sport” cég alkalmazottja, az egykori román „aranycsapat” hátvédje, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) idei elnökjelöltje, Gică Popescu három év felfüggesztettet kapott, akárcsak a Dinamo egykori részvényese, Neţoiu. Ugyanakkor kártérítés kifizetésére kötelezték őket, és lefoglalták a javaikat. Mindannyian fellebbeztek az ítéletek ellen.

2013 májusában a Legfelső Semmítőszék kérte a Táblabíróságtól az ügy újratárgyalását. Egyes vádak újabb jogi besorolást kaptak, eszerint tegnap mind a nyolc vádlott letöltendő börtönbüntetésre lett ítélve. Az ítélet jogerős, és a kihirdetést követően 48 órán belül jelentkezniük kell a lakcímük szerinti büntetés-végrehajtó intézménynél. Tehát hétvégén már mind a nyolcan börtönben lesznek. A Gazeta Sporturilor úgy tudja, hogy „Giovanni” Becali, Victor Becali és Cristi Borcea a konstancai börtönben fognak jelentkezni, hogy Gigi Becali mellett lehessenek, akit másik három ügyben ítéltek szabadságvesztésre, és tíz hónapja már börtönben van.

Az Ítélőtábla ugyanakkor arról is rendelkezett, hogy az elítéltek a büntetés végrehajtását követő két évben sem tölthetnek be semmilyen funkciót labdarúgó-struktúrákban.

Cătălin Ciubotă ügyvéd szerint mind a nyolcan megkezdik ugyan a büntetés végrehajtását, de fellebbeznek a Legfelső Semmítőszéknél. „Az ügy újratárgyalása után lesznek még meglepetések” — ígérte Ciubotă.

FRF–választások

Szerdán egyébként tisztújító közgyűlést rendeznek a román szövetségnél. Popescu volt az első számú favorit a távozó Mircea Sandu elnöki székére, ám ő börtönbe vonul. Így a FRF-tagsággal rendelkező klubképviselőknek Sorin Răducanu, Răzvan Burleanu, Vasile Avram, Marcel Puşcaş, Paul Zarna és Octavian Popescu közül választhatnak „vezér”-t.

Ítéletek

George Copos (a Rapid egykori tulajdonosa): 3 év és 8 hónap letöltendő börtönbüntetés.

 

Mihai Stoica (a Galaci Oţelul egykori igazgatója, jelenleg a Steaua menedzsere): 3 év és 6 hónap letöltendő börtönbüntetés.

Ioan „Giovanni” Becali (egykori FIFA-játékosügynök): 6 év és 4 hónap letöltendő börtönbüntetés.Ioan „Giovanni” Becali (egykori FIFA-játékosügynök): 6 év és 4 hónap letöltendő börtönbüntetés.

Victor Becali (egykori FIFA-játékosügynök): 4 év és 8 hónap letöltendő börtönbüntetés.

 

Jean Pădureanu (a Besztercei Gloria egykori támogatója): 3 év és 4 hónap letöltendő börtönbüntetés.Jean Pădureanu (a Besztercei Gloria egykori támogatója): 3 év és 4 hónap letöltendő börtönbüntetés.

Gică Popescu (115-szörös válogatott, a „Becali sport” cég alkalmazottja, a FRF elnökválasztásának a jelöltje): 3 év és 1 hónap letöltendő börtönbüntetés.

 

Gigi Neţoiu (a Dinamo egykori részvényese): 3 év és 4 hónap letöltendő börtönbüntetés.

Cristi Borcea (a Dinamo egykori részvényese): 6 év és 4 hónap letöltendő börtönbüntetés.

 

Játékos

Igazolás (év)

Bejelentett összeg (dollár)

Valós összeg (dollár)

Vádlott

Iulian Arhire

Oţelul – Pohang (1999)

150 000

700 000

Stoica

Ionel Ganea

Gloria – Stuttgart (1999)

600 000

2 000 000

Pădureanu, I. Becali

Cristi Dulca

Rapid – Pohang (1999)

120 000

600 000

Copos

Cosmin Contra

Dinamo – Alaves (1999)

800 000

1 800 000

Borcea, I. Becali

Bogdan Mara

Dinamo – Alaves (2001)

1 000 000

1 200 000

Borcea, I. Becali

Paul Codrea

Dinamo – Genoa (2001)

70 000

2 600 000

Borcea, Becali testvérek

Florin Cernat

Dinamo – Kijev (2001)

600 000

1 000 000

Borcea, Becali testvérek

Nicolae Mitea

Dinamo – Ajax (2003)

0

720 000 (euró)

Borcea, Becali testvérek

Lucian Sînmărtean

Gloria – Panathinaikos (2003)

300 000 600 000

Pădureanu, Becali testvérek, Popescu

Florin Bratu

Rapid – Galatasaray (2003)

630 000

2 750 000

Copos, I. Becali, Popescu

Adrian Mihalcea

Dinamo – Chunnam (2004)

250 000

600 000

Borcea, I. Becali

Dan Alexa

Dinamo – Guoan (2004)

330 000

730 000

Borcea, I. Becali, Neţoiu

Forrás: Gazeta Sporturilor

Pesek Attila

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:40
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:40
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért várod már a tavaszt?
A szabadtéri programok miatt
A melegebb időjárás miatt
A tovább tartó nappalok miatt
Végre sportolhatok a szabadban
Az ébredező természet miatt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...