A román jobbközép pártok is elégedetlenek a választási törvény módosítását célzó kormányzati tervezettel
Utoljára módositva: 2020-01-27 17:34:27

A Ludovic Orban vezette román kormányt támogató jobbközép pártok is elégedetlenek a választási törvény módosítását célzó törvénytervezettel, amelynek mielőbbi hatályba léptetése érdekében hétfőtől rendkívüli ülésszakra hívták össze a parlamentet.

A módosítás lényegét – a kétfordulós polgármester-választás bevezetését – egyébként támogató Népi Mozgalom Pártja (PMP) és Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is hétfőn közölte: módosító indítványt terjeszt be a kormány tervezetéhez, hogy a megyei tanácsok elnökeit is két fordulóban válasszák meg. A Mediafax hírügynökség értesülései szerint ezzel szemben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormánya sürgősségi rendeletet készül kiadni arról, hogy a megyei tanácsok elnökeit immár ne közvetlenül a polgárok, hanem az önkormányzati testület tagjai egymás közül utólag válasszák meg.

Az USR azt is kifogásolja, hogy a kormány – az úgynevezett “választási turizmus” kiküszöbölésére hivatkozva – szigorúbb feltételekhez kötné az ideiglenes lakhelyükön tartózkodók szavazati jogát.

A választási törvény szerint a helyhatósági választásokon mindenki csak abban a választókörzetben adhatja le, ahova lakóhelye vagy legalább másfél hónapja bejelentett ideiglenes tartózkodási helye alapján tartozik, és ahol neve szerepel a választói névjegyzékben.

A PNL szerint azonban a választások közeledtével gyanúsan megszaporodnak az ideiglenes lakcímbejelentések: ezek száma több kisebb településen legutóbb (2016-ban) is olyan arányú volt, hogy döntő módon befolyásolhatta a választás eredményét. A kormány tervezetében ezért 45-ről 90 napra növelnék azt a “régiséget”, amely az ideiglenes lakcímmel ott tartózkodó polgárokat feljogosítja a választásra.

Az USR szerint a személyi szám valós idejű elektronikus ellenőrzése bevezetése óta Romániában egyszerűen kiszűrik azokat, akik megpróbálnak többször szavazni, a kormány által kezdeményezett szigorítás viszont sok állampolgárt – főleg városon tanuló vagy dolgozó falusi fiatalt – fosztana meg a szavazás lehetőségétől.

A kétfordulós polgármester-választást parlamenti vita nélkül, úgynevezett felelősségvállalással akarja bevezetni a PNL-kormány, hogy megtörje a legtöbb polgármesterrel rendelkező, néhány hónapja ellenzékbe kényszerült Szociáldemokrata Párt (PSD) “uralmát” az önkormányzatokban. A kormányzati felelősség-vállalást a parlament szerdai ülésén jelenti be a miniszterelnök.

Mivel az ily módon előterjesztett törvénytervezetek hatályba lépését csak a kormány megbuktatásával lehet megakadályozni, a PSD és a kétfordulós rendszert szintén ellenző Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) bejelentette, hogy bizalmatlansági indítványt terjeszt be a kormány ellen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...