A román kormány lépjen vissza luxemburgi perből!
Utoljára módositva: 2014-04-17 10:51:00

Nyílt levélben kérte Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke Victor Ponta miniszterelnöktől, hogy Románia kormánya lépjen ki az Európai Unió (EU) bíróságán folyó perből, amellyel a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezés bejegyzését szeretnék elérni a kezdeményezők.

Az EU bíróságán folyó perrel a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezés bejegyzését szeretnék elérni a kezdeményezők

Izsák Balázs a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című polgári kezdeményezés bizottságának képviselőjeként Dabis Attila magyar állampolgárral együtt perelte be az Európai Bizottságot, amely elutasította a polgári kezdeményezés bejegyzését. Románia, Szlovákia és Görögország az Európai Bizottság oldalán, Magyarország pedig a kezdeményezők oldalán kérte belépését a luxemburgi perbe.

Az SZNT elnöke nyílt levelében kifejtette, a polgári kezdeményezés célja, hogy az Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási és nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. A kohéziós politika javulásától ugyanis az Európai Unió hatékonyabb működésére és Európa kulturális sokszínűségének fenntartására lehet számítani, ami összhangban áll a tagállamok, így Románia érdekeivel is — érvelt az SZNT elnöke.

Izsák Balázs felhívta a figyelmet, hogy a Románia beavatkozására vonatkozó határozatot a román kormány ugyan a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) a bukaresti kabinetbe való belépése előtt fogadta el, de a magyar szervezet most már kormányon van, és Korodi Attila környezetvédelmi miniszter tagja a polgári kezdeményezést megfogalmazó bizottságnak. „Ez a helyzet semmiképpen sem szolgálja a jelenlegi kormány jó működését, tekintettel arra, hogy az RMDSZ-nek határozottan és világosan állást kell foglalnia ebben a tárgyban az európai parlamenti választások előtt” — írta Izsák Balázs a miniszterelnöknek. A dokumentumot Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének is elküldte tájékoztatásul.

Az erdélyi magyar politikai szervezetek tavaly három párhuzamos kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést terjesztettek az Európai Bizottság elé, ezeket az uniós végrehajtó szerv mind elutasította, így az SZNT-ét is. Brüsszeli megítélés szerint ugyanis a kisebbségi jog nem uniós kompetencia. Amennyiben a bizottság bejegyezné a kezdeményezést, elkezdődhet az az aláírásgyűjtés, amelynek során ha hét tagállamból egymillió aláírás gyűlik össze, az Európai Bizottságot jogalkotási folyamat elindítására kötelezik az adott témakörben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 16.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...