A románok annyit fogyasztanak, mint a lettek, és többet, mint a magyarok és horvátok
Utoljára módositva: 2019-06-19 16:27:03

A háztartások jólétét mérő egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás (AIC) folyamatosan nőtt Romániában, és elérte az Európai Unió átlagának 70 százalékát – derül ki az európai statisztikai hivatal (EUROSTAT) szerdán közzétett adataiból.

A 2018-as helyzetre vonatkozó első becslések szerint Romániában az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás (AIC) standard vásárlóerővel kifejezve az EU átlagának 70%-ára emelkedett, míg 2017-ben 68%, 2016-ban 63% volt.

Még ha Lettországgal meg is egyezik ez a mutató, a jólétet tekintve Románia továbbra a lista alján van, mögötte Bulgária áll, ahol az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás az EU átlagának 56%-a, illetve Horvátország és Magyarország, az EU-s átlag 63 és 64 százalékával. A lista csúcsán továbbra is Luxemburg áll, ahol a tényleges egyéni fogyasztás 32%-kal haladja meg az EU-átlagot, ezt követi Németország (20% -kal magasabb az EU-átlagnál) és Ausztria (16% -kal magasabb az EU-átlagnál).

 

Az életszínvonal-mérés ismertebb formájában, a vásárlóerő-paritáson számolt (PPS) egy főre jutó nemzeti össztermék (GDP) szerint, 2018-ban Romániában az egy főre jutó GDP 64%-a volt az EU átlagának, ami egy százalékponttal magasabb, mint 2017-ben. E mutató szerint Görögország, ahol az egy főre jutó GDP az uniós átlag 68%-a, megelőzi Romániát, Magyarország az EU-s átlag 70%-án, Lengyelország pedig 71%-án áll. Románia megelőzi Horvátországot (63%) és Bulgáriát (50%).

 

2018-ban összesen 11 EU-tagállam volt az egy főre jutó GDP tekintetében az EU-átlag fölött, a sort itt is Luxemburg vezette, az egy főre jutó unós átlag 154%-ával.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...