A románok Európa- és önképe
Utoljára módositva: 2013-02-27 10:08:58

Csak Románia lakosságának alig több mint fele gondolja magát európai polgárnak – derül ki az Eurobarométer című felmérésből. Ez uniós szinten majdnem a legalacsonyabb érték.

Az Eurobarométer romániai kutatását 1014 személy bevonásával végezték, a hibahatár 3,08 százalék

Nem igazán gondolják magukat európainak a romániaiak. Ez az egyik következtetése az időről időre kiadott Eurobarométer felmérésnek. Ez a közvélemény-kutatás reprezentatív, az Európai Bizottság megrendelésére szokta elvégezni a TNS Opinion&Social Intézet. 27 államban kérdeznek meg lakosokat, továbbá bevonják a tagjelölt Horvátországot, Macedóniát, valamint Törökországot és Ciprust.

A Romániára vonatkozó adat szerint csak a lakosok 51 százaléka tartja önmagát európai polgárnak, ezzel az ország sereghajtó, akárcsak Nagy-Britannia (48 százalékos adattal), Bulgária (47 százalék) és Görögország (46 százalék). A lista élén Finnország (78 százalék) és Luxemburg (87 százalék) áll. Ami a román polgárok EU-ba vetett bizalmát illeti, 46 százalék viszonyul pozitívan az államszövetség által követett úthoz.

Következtetések

Az Eurobarométer adatsorait elemezték is szakértők. Többek között arra a következtetésre jutottak, hogy a válságkezelő programok nem hoztak semmiféle változást a romániai életszínvonalban, s ez oda is vezetett, hogy a lakosság egy része szkeptikus immár az uniós értékekkel kapcsolatban. Ami az EU-s ügyek iránti érdeklődést illeti, az itteni polgárok leginkább arról szeretnének minél többet megtudni, miként vállalhatnak munkát más tagállamokban. Ezt követően a második legfontosabb téma, ami a romániaiakat érdekli, az, hogy miként telepedhetnének le egy másik tagállamban.

Ami a román lakosság tájékozottságát illeti, az Eurobaromé-terből az derül ki, hogy a legfőbb úgymond információforrás a televízió. A polgárok 97 százaléka legalább hetente egyszer onnan próbál tájékozódni. Emellett 51 százalékuk újságokból, 64 százalékuk rádióból, 43 százalékuk internetről. Külön kérdés vizsgálta, hogy a közösségi internetes oldalakról hányan tájékozódnak: romániai viszonylatban a lakosság 28 százaléka szerez onnan információkat.

Az Eurobarométer romániai kutatását 1014 személy bevonásával végezték, a hibahatár 3,08 százalék.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 29.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...