A románok Európa- és önképe
Utoljára módositva: 2013-02-27 10:08:58

Csak Románia lakosságának alig több mint fele gondolja magát európai polgárnak – derül ki az Eurobarométer című felmérésből. Ez uniós szinten majdnem a legalacsonyabb érték.

Az Eurobarométer romániai kutatását 1014 személy bevonásával végezték, a hibahatár 3,08 százalék

Nem igazán gondolják magukat európainak a romániaiak. Ez az egyik következtetése az időről időre kiadott Eurobarométer felmérésnek. Ez a közvélemény-kutatás reprezentatív, az Európai Bizottság megrendelésére szokta elvégezni a TNS Opinion&Social Intézet. 27 államban kérdeznek meg lakosokat, továbbá bevonják a tagjelölt Horvátországot, Macedóniát, valamint Törökországot és Ciprust.

A Romániára vonatkozó adat szerint csak a lakosok 51 százaléka tartja önmagát európai polgárnak, ezzel az ország sereghajtó, akárcsak Nagy-Britannia (48 százalékos adattal), Bulgária (47 százalék) és Görögország (46 százalék). A lista élén Finnország (78 százalék) és Luxemburg (87 százalék) áll. Ami a román polgárok EU-ba vetett bizalmát illeti, 46 százalék viszonyul pozitívan az államszövetség által követett úthoz.

Következtetések

Az Eurobarométer adatsorait elemezték is szakértők. Többek között arra a következtetésre jutottak, hogy a válságkezelő programok nem hoztak semmiféle változást a romániai életszínvonalban, s ez oda is vezetett, hogy a lakosság egy része szkeptikus immár az uniós értékekkel kapcsolatban. Ami az EU-s ügyek iránti érdeklődést illeti, az itteni polgárok leginkább arról szeretnének minél többet megtudni, miként vállalhatnak munkát más tagállamokban. Ezt követően a második legfontosabb téma, ami a romániaiakat érdekli, az, hogy miként telepedhetnének le egy másik tagállamban.

Ami a román lakosság tájékozottságát illeti, az Eurobaromé-terből az derül ki, hogy a legfőbb úgymond információforrás a televízió. A polgárok 97 százaléka legalább hetente egyszer onnan próbál tájékozódni. Emellett 51 százalékuk újságokból, 64 százalékuk rádióból, 43 százalékuk internetről. Külön kérdés vizsgálta, hogy a közösségi internetes oldalakról hányan tájékozódnak: romániai viszonylatban a lakosság 28 százaléka szerez onnan információkat.

Az Eurobarométer romániai kutatását 1014 személy bevonásával végezték, a hibahatár 3,08 százalék.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 11.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...