A sakk tanulása fejleszti a személyiséget
Utoljára módositva: 2019-05-15 14:54:09

Sakkoktatással próbálja fegyelemre nevelni a Stea Egyesület a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekeket; a határon átívelő programban 50 szatmári gyerek vesz részt. A zsadányi roma közösségből 35 gyermek sakkozik rendszeresen a Stea Egyesületnél.

Szatmárzsadányban sok szociálisan hátrányos helyzetű roma gyermek él, akik számára az iskola nem minden esetben egy vonzó közeg. Sokukat kirekesztik társaik, a tanulmányi eredményeik gyengék, és a legtöbbször rossz magaviseletükkel hívják fel magukra a figyelmet. Sőt, nem idegen ebben a közegben az iskolaelhagyás sem. Ezen a tendencián szeretnének változtatni a Stea Egyesület munkatársai annak érdekében, hogy ne analfabétán nőjenek fel, hanem legalább 8 általános és egy szakiskolai diploma juthasson ezeknek a fiataloknak is.

Ennek okán egy különleges módszerrel próbálkoznak az egyesület szakemberei, mégpedig a sakkoktatással szeretnék fejleszteni a gyermekek készségeit. Januárban indult el a Chess Sart Ro-Hu 277-es határon átívelő együttműködési program, amelyet a szatmárnémeti Crest Egyesület vezet, de partnerként a Stea Egyesület és a nyíregyházi Dávid Sport Club is részese a programnak.

Cristina Bala, a Stea Egyesület vezetője lapunknak elmondta: az a cél, hogy a szociális problémákkal foglalkozó Stea Egyesület és a sakkoktatásban 15 éve otthonosan mozgó Dávid Sport Club közös erővel, a határ két oldalán fejlődési lehetőséget nyújthasson olyan gyerekek számára, akiknek nem minden helyzetben adottak a feltételek a kibontakozásra.

Számos kutatás bizonyítja, hogy a sakk mint szellemi sport jó hatással van a személyiségfejlődésre és a gyermekek kognitív képességeinek a fejlesztésére is. A memóriát, a figyelmet, a koncentrációt fejleszti ez a játék, ugyanakkor megtanulják, mit jelent a különböző lépések megtervezése, az időmenedzsment, sőt, a csapatjáték, illetve a csoportban való tevékenység is személyiségformáló hatással bír.

A projektben a határon innen és túl mintegy 100 gyermek vesz részt, 50-en az egyik és ugyanannyian a másik országból, 35-en pedig kifejezetten a Stea Egyesület szatmárzsadányi kedvezményezettjei, főként 6 és 14 év közötti gyerekek. Mivel a szatmári Crest Egyesület régóta együttműködik több szatmári sakkegyesülettel is, így a pályázatba olyan gyerekek is bekapcsolódtak, akik érdeklődnek a sakk iránt, viszont a rendezett családi körülmények számukra adottak. Ennek köszönhetően a szociális problémákkal küzdő gyerekek folyamatosan kapcsolatban állnak azokkal a fiatalokkal, akiknek nincsenek ilyen jellegű gondjaik, ez pedig egy húzóerővel bír a rossz sorban élők számára.

A helyzet Magyarországon is hasonló, Nyíregyháza és a szomszédos Magy település hátrányos helyzetű gyermekei, illetve a sportklub tanoncai részesei a programnak.

A január óta tartó projekt során a szatmári és szatmárzsadányi gyerekek rendszeresen látogatják a Stea Egyesület központját, ahol Pál Zoltán sakkoktató segít nekik elsajátítani a játék fortélyait. Cristina Bala, az egyesület vezetője lapunknak elmondta, hogy minden gyermek a nulláról kezdte a tanulást, amit nagyon élveznek a résztvevők. Viszont a sakk mellett más elfoglaltságok is várnak rájuk, amelyek egyéb készségeik rendszeres fejlesztését teszik lehetővé számukra. A november végéig tartó pályázat értéke 70 000 euró, s a projektben részt vevő intézmények egy-egy harmadát kapják meg ennek az összegnek a különböző foglalkozások és programok lebonyolítására.

A program lehetőséget nyújt közös tevékenységek szervezésére, így a korábbiakban több találkozó is zajlott a határ mindkét oldalán, sakkversenyeken, és oktató programokon vehettek részt a gyerekek. A jövőben szintén lesznek még találkozók és közös kirándulások úgy Magyarországon, mint Szatmárban, augusztusra pedig egy közös táborozást is szerveznek a kedvezményezettek számára.

Cristina Bala a módszer pozitívumairól beszélt szerkesztőségünknek: „A gyermekek egyre jobban élvezik a sakktanulást, viszont cserébe nekünk is vannak elvárásaink irányukba. Ők részt vehetnek a sakkórákon, de cserébe iskolába kell járniuk, ott be kell tartaniuk a szabályokat, és lehetőleg a tanulmányi eredményeiken is javítaniuk kell. Ez egy olyan módszer, amellyel pozitívan hathatunk a gyermekek fejlődésére, jól motiválhatók általa. Ugyanakkor hozzá kell tenni azt is, hogy ezek a gyerekek sok esetben nem élnek át semmilyen sikerélményt az iskolában, csak csínytevéseikkel hívják fel magukra a figyelmet. A sakk által ők is kapnak valami pluszt, valamiben ők is jók lesznek, aminek következtében olyan pozitív érzésekhez jutnak, amikre már képesek lehetnek építkezni is. A célunk az, hogy befejezzék a 8. osztályt, és utána tudjanak szakmát tanulni. A hátrányos helyzetű családokból érkező gyermekek közül sokan nincsenek hozzászokva az iskolába járáshoz, viszont enélkül nem lesz esélyük, se olvasni, se számolni nem fognak tudni, analfabéták maradnak. Viszont úgy néz ki, hogy a sakk és a többi szociális program, amiben részt vesznek, segít nekik az akadályok legyőzésében” — fogalmazott az egyesület vezetője.

A pályázat november végéig tart, ekkor sor kerül majd egy záró konferenciára is, amelyen a felek bemutatják majd elért eredményeiket, illetve tervben van egy kiadvány publikálása is, amely az alkalmazott módszer pozitív hatásairól számolna be.

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 6.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...