A Sercret Service hibáinak sorozata miatt tudott bejutni a Fehér Házba Gonzalez
Utoljára módositva: 2014-11-14 15:26:41

“Teljesítménybeli, szervezési, műszaki” és más hibák sorozata vezetett ahhoz, hogy Omar Gonzalez szeptember 19-én egy bicskával a zsebében képes volt bejutni a Fehér Házba – állapította meg az amerikai belbiztonsági minisztérium jelentése, amelynek a kongresszus tagjainak szánt kivonatát csütörtökön ismertette internetes kiadásában a The New York Times.

 

A jelentés megállapította, hogy az elnök biztonságáért felelős szolgálat, a Secret Service riasztórendszerei és rádiói nem működtek megfelelően, és több őr nem látta, hogy a behatoló átmászik a kerítésen. Az elnök és családja nem sokkal az incidens előtt hagyta el rezidenciát.

A háborús veterán Gonzalez este 7 óra 19 perckor olyan helyen jutott be a fehér házi komplexum belsejébe, ahol a kerítés tetejéről hiányzott a dísz lándzsahegy. A Secret Service emberei már ismerték, de egy órával az incidenst megelőzően nem szóltak feletteseiknek a felbukkanásáról, mert nem viselkedett furcsán.

A bentieket a Pennsylvania sugárúton szolgálatot teljesítő egyenruhások riasztották, amikor meglátták, hogy González felmászik a kerítésen. Ketten pisztolyt szegeztek rá, és megállásra szólították fel, de úgy látták, hogy nincs nála fegyver, ezért nem lőttek a futó férfira. Volt olyan őr, aki a Fehér Ház északi bejáratánál található bokrokig követte őt. Ő is és mások is elcsodálkoztak, mert azt hitték, hogy a sűrű sövény áthatolhatatlan.

A Fehér Ház északi gyepénél szolgálatot teljesítő kutyás őr nem látta, ahogy Gonzalez átvetette magát a kerítésen, mert éppen egy mikrobuszban ült és mobiltelefonján beszélt. Rádiójának fülhallgatóját nem viselte, és második adóvevőjét, amelynek szintén nála kellett volna lennie, az öltözőszekrényében hagyta. Mire kutyáját a bokrokig eljutott behatolóra uszította, annak már nem volt ideje utolérni.

A bejárat előtt álló őr, aki a rádióján nem halotta, hogy mi történik, és a bokortól nem látta Gonzalezt, fegyvert rántott, és az egyik oszlop fedezékében tüzelőállásba helyezkedet. Ő is továbbengedte a fegyvertelennek gondolt férfit, mert úgy vélte, hogy az ajtó kulcsra van zárva. De nem volt.

A bejárat belső oldalát a szolgálat egy női tagja biztosította, akinek posztján a vészkommunikációs rendszer le volt némítva, és aki szerint érthetetlen volt, amit társai a rádióban mondtak. Az ablakon kinézve látta, hogy kollégája tüzelni készül, ezért megpróbálta bezárni az ajtót, de Gonzalez fellökte őt. Kétszer is kísérletet tett arra, hogy legyűrje a nála testesebb férfit, majd amikor ez nem ment, előrántotta volna gumibotját, ám helyette zseblámpája akadt a kezébe. Ekkor fegyvert fogott a behatolóra, és megállásra szólította fel, de az rá sem hederített.

Omar Gonzalezt a Keleti teremben két egyenruhás őr és két szolgálaton kívüli, civil ruhás ügynök tette ártalmatlanná. A többiek – akik egyébként nem ismerték a Fehér Ház alaprajzát – odakint taktikai alakzatba fejlődtek, de mire behatoltak, a dráma már véget ért.

Az szeptember 19-i incidenst a Secret Service ügyében folytatott, szélesebb körű vizsgálat keretében elemezték. A nyomozást Alejarndro Mayorkas belbiztonsági miniszterhelyettes vezeti, aki a vizsgálat lezárultával javaslatokat terjeszt majd elő a Fehér Ház biztonságának javítására, valamint arra vonatkozóan, hogy ki legyen a Secret Service új állandó igazgatója a biztonsági malőrök sorozatát követően lemondott Julia Pierson után.

A vizsgálat megállapította, hogy Gonalezre már hónapokkal korábban felfigyelhetett volna a Secret Service, ám a szolgálat a későbbi behatolóval szemben végzett nyomozás során emberhiányból fakadó kiképzési hiányosságok miatt több hibát is elkövetett.

A férfi autóját két hónappal az incidenst megelőzően, július 19-én megállították a szövetségi Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Iroda (ATF) és a virginiai rendőrség emberei. A járműben 11 lőfegyvert találtak, köztük egy olyan puskát, amelynek csöve hosszabb volt a Virginia államban megengedettnél, valamint egy washingtoni térképet, amelyen be volt karikázva a Fehér Ház és két másik fővárosi nevezetesség. Az ATF az ügyről értesítette a Secret Service helyi képviseletét, de az sem vizsgálatot nem indított, sem Washingtonnak nem jelentette az ügyet.

Az eset ugyanakkor felkeltette a Secret Service hírszerzési részlegének figyelmét, amely vizsgálatot indított és kihallgatta Gonzalezt.

Alig több mint egy hónappal később a Secret Service egyenruhásai a Fehér Háznál tartóztatták fel a férfit, aki egy bárdot rejtegetett ruhája alatt. Kihallgatták, de mivel nem sértette meg a washingtoni törvényeket, futni hagyták. Csak ezután derült ki a számukra, hogy Gonzalez ellen nyomozás folyik.

Egy ügynök ekkor utasításban adta, hogy kerítsék kézre, és újból hallgassák ki. Rövid idő alatt sikerült rábukkanniuk. Autójában ekkor több üres lőfegyvertokra, négy szekercére, több üvegnyi vizeletre és kempingfelszerelésre bukkantak. Mivel ezzel sem sértette meg a főváros jogszabályait, megint szabadon engedték. Ugyanazon az éjjelen névtelen bejelentés érkezett egy fegyveres férfiról. Megint Gonzalez akadt fenn a rostán, de ismét csak fegyvertokok voltak nála.

Másnap az egyenruhás részleg elöljárója, anélkül, hogy a felsőbb vezetéssel konzultált volna, elrendelte, hogy tartóztassák le a férfit, ha ismét előkerül. Ez nem is váratott sokat magára, de ezúttal csak egy összecsukható kés volt nála, ezért ismét elengedték.

Nem sokkal később behatolt a Fehér Házba. Az incidens miatt eddig senkit sem vontak felelősségre, mert a szolgálatnál az átfogó vizsgálat eredményére várnak.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:25
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:25
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...