A Sercret Service hibáinak sorozata miatt tudott bejutni a Fehér Házba Gonzalez
Utoljára módositva: 2014-11-14 15:26:41

“Teljesítménybeli, szervezési, műszaki” és más hibák sorozata vezetett ahhoz, hogy Omar Gonzalez szeptember 19-én egy bicskával a zsebében képes volt bejutni a Fehér Házba – állapította meg az amerikai belbiztonsági minisztérium jelentése, amelynek a kongresszus tagjainak szánt kivonatát csütörtökön ismertette internetes kiadásában a The New York Times.

 

A jelentés megállapította, hogy az elnök biztonságáért felelős szolgálat, a Secret Service riasztórendszerei és rádiói nem működtek megfelelően, és több őr nem látta, hogy a behatoló átmászik a kerítésen. Az elnök és családja nem sokkal az incidens előtt hagyta el rezidenciát.

A háborús veterán Gonzalez este 7 óra 19 perckor olyan helyen jutott be a fehér házi komplexum belsejébe, ahol a kerítés tetejéről hiányzott a dísz lándzsahegy. A Secret Service emberei már ismerték, de egy órával az incidenst megelőzően nem szóltak feletteseiknek a felbukkanásáról, mert nem viselkedett furcsán.

A bentieket a Pennsylvania sugárúton szolgálatot teljesítő egyenruhások riasztották, amikor meglátták, hogy González felmászik a kerítésen. Ketten pisztolyt szegeztek rá, és megállásra szólították fel, de úgy látták, hogy nincs nála fegyver, ezért nem lőttek a futó férfira. Volt olyan őr, aki a Fehér Ház északi bejáratánál található bokrokig követte őt. Ő is és mások is elcsodálkoztak, mert azt hitték, hogy a sűrű sövény áthatolhatatlan.

A Fehér Ház északi gyepénél szolgálatot teljesítő kutyás őr nem látta, ahogy Gonzalez átvetette magát a kerítésen, mert éppen egy mikrobuszban ült és mobiltelefonján beszélt. Rádiójának fülhallgatóját nem viselte, és második adóvevőjét, amelynek szintén nála kellett volna lennie, az öltözőszekrényében hagyta. Mire kutyáját a bokrokig eljutott behatolóra uszította, annak már nem volt ideje utolérni.

A bejárat előtt álló őr, aki a rádióján nem halotta, hogy mi történik, és a bokortól nem látta Gonzalezt, fegyvert rántott, és az egyik oszlop fedezékében tüzelőállásba helyezkedet. Ő is továbbengedte a fegyvertelennek gondolt férfit, mert úgy vélte, hogy az ajtó kulcsra van zárva. De nem volt.

A bejárat belső oldalát a szolgálat egy női tagja biztosította, akinek posztján a vészkommunikációs rendszer le volt némítva, és aki szerint érthetetlen volt, amit társai a rádióban mondtak. Az ablakon kinézve látta, hogy kollégája tüzelni készül, ezért megpróbálta bezárni az ajtót, de Gonzalez fellökte őt. Kétszer is kísérletet tett arra, hogy legyűrje a nála testesebb férfit, majd amikor ez nem ment, előrántotta volna gumibotját, ám helyette zseblámpája akadt a kezébe. Ekkor fegyvert fogott a behatolóra, és megállásra szólította fel, de az rá sem hederített.

Omar Gonzalezt a Keleti teremben két egyenruhás őr és két szolgálaton kívüli, civil ruhás ügynök tette ártalmatlanná. A többiek – akik egyébként nem ismerték a Fehér Ház alaprajzát – odakint taktikai alakzatba fejlődtek, de mire behatoltak, a dráma már véget ért.

Az szeptember 19-i incidenst a Secret Service ügyében folytatott, szélesebb körű vizsgálat keretében elemezték. A nyomozást Alejarndro Mayorkas belbiztonsági miniszterhelyettes vezeti, aki a vizsgálat lezárultával javaslatokat terjeszt majd elő a Fehér Ház biztonságának javítására, valamint arra vonatkozóan, hogy ki legyen a Secret Service új állandó igazgatója a biztonsági malőrök sorozatát követően lemondott Julia Pierson után.

A vizsgálat megállapította, hogy Gonalezre már hónapokkal korábban felfigyelhetett volna a Secret Service, ám a szolgálat a későbbi behatolóval szemben végzett nyomozás során emberhiányból fakadó kiképzési hiányosságok miatt több hibát is elkövetett.

A férfi autóját két hónappal az incidenst megelőzően, július 19-én megállították a szövetségi Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Iroda (ATF) és a virginiai rendőrség emberei. A járműben 11 lőfegyvert találtak, köztük egy olyan puskát, amelynek csöve hosszabb volt a Virginia államban megengedettnél, valamint egy washingtoni térképet, amelyen be volt karikázva a Fehér Ház és két másik fővárosi nevezetesség. Az ATF az ügyről értesítette a Secret Service helyi képviseletét, de az sem vizsgálatot nem indított, sem Washingtonnak nem jelentette az ügyet.

Az eset ugyanakkor felkeltette a Secret Service hírszerzési részlegének figyelmét, amely vizsgálatot indított és kihallgatta Gonzalezt.

Alig több mint egy hónappal később a Secret Service egyenruhásai a Fehér Háznál tartóztatták fel a férfit, aki egy bárdot rejtegetett ruhája alatt. Kihallgatták, de mivel nem sértette meg a washingtoni törvényeket, futni hagyták. Csak ezután derült ki a számukra, hogy Gonzalez ellen nyomozás folyik.

Egy ügynök ekkor utasításban adta, hogy kerítsék kézre, és újból hallgassák ki. Rövid idő alatt sikerült rábukkanniuk. Autójában ekkor több üres lőfegyvertokra, négy szekercére, több üvegnyi vizeletre és kempingfelszerelésre bukkantak. Mivel ezzel sem sértette meg a főváros jogszabályait, megint szabadon engedték. Ugyanazon az éjjelen névtelen bejelentés érkezett egy fegyveres férfiról. Megint Gonzalez akadt fenn a rostán, de ismét csak fegyvertokok voltak nála.

Másnap az egyenruhás részleg elöljárója, anélkül, hogy a felsőbb vezetéssel konzultált volna, elrendelte, hogy tartóztassák le a férfit, ha ismét előkerül. Ez nem is váratott sokat magára, de ezúttal csak egy összecsukható kés volt nála, ezért ismét elengedték.

Nem sokkal később behatolt a Fehér Házba. Az incidens miatt eddig senkit sem vontak felelősségre, mert a szolgálatnál az átfogó vizsgálat eredményére várnak.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Tulipánláz
Ma, 15:00
A 17. századi Amszterdamban az elárvult Sophiát házasságba kényszerítik egy vagyonos és befolyásos kereskedővel, ami anyagi biztonságot, de egyben boldogtalanságot is jelent a lány számára. Amikor férje portrét rendel róla, szenvedélyes viszonyba bonyolódik fiatal festőjével. Hogy elmenekülhessenek a kereskedő messzire érő kezei elől, a két szerelmes mindent kockára téve beszáll a tulipánhagyma-üzletbe, abban a reményben, hogy a megfelelő mennyiségű hagymával elég pénzre tesznek szert szabadságu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A Lego Ninjago film
Ma, 17:00
Ninjago csöpp szigetét rejtélyes ellenség ostromolja. Még szerencse, hogy hat legyőzhetetlennek tűnő nindzsa minden éjszaka harcba száll, és meghökkentő fegyverarzenálja segítségével visszaveri az ellenséget. De kik lehetnek ők? Senki sem tudja. És nem is sejti, hogy az éjszakai szuperharcosok nappal egész másfajta ellenséggel küszködnek. Ugyanis osztálytársak a helyi gimiben, és a középiskolások egyszerű, ám sok küzdelemmel teli hétköznapjait próbálják túlélni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Amerikai bérgyilkos
Ma, 19:00
Mitch Rapp (Dylan O Brien) életét egy szörnyű tragédia árnyékolja be: egy terrorista támadás során a szeme láttára ölik meg a menyasszonyát. A mindenre elszánt férfi személyes bosszút esküszik, egyetlen célja, hogy kiiktassa a kegyetlen merénylőket. Az egykori sikeres atlétára a CIA igazgatóhelyettese, Irene Kennedy (Sanaa Lathan) is felfigyel: felveszi Mitchet az ügynökség elit terroristaelhárító programjába, majd a hidegháborús veterán, a kőkemény Stan Hurley (Michael Keaton) kezeire bízza. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:00
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 27.
Talán érdemes lenne még egyszer átgondolni, hogy mit veszíthet, ha főnöke nem fogadja majd olyan pozitívan újítási javaslatait. Fogalmazzon óvatosan!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. szeptember 27.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...