A sertésinfluenza ellen is véd az influenza elleni oltás
Utoljára módositva: 2016-02-03 15:02:08

Szatmár megye több mint 5800 dózis influenza elleni védőoltást kapott az elmúlt héten. A vakcina az AH1N1 vírus, ismertebb nevén a sertésinfluenza ellen is védettséget nyújt.

A 65 évnél idősebbek számára ingyenes az oltás

Az egészségügyi tárca honlapjára felkerült tájékoztatás szerint egyelőre nincs influenzajárvány Romániában, az ősz óta 31 influenzás esetet regisztráltak a hatóságok országszerte. Ráadásul a megyei közegészségügyi hatóságok összesítése szerint a felső légúti megbetegedések sem öltöttek járványos méreteket, 8 százalékkal kevesebb akut felső légúti fertőzéses esetet vettek nyilvántartásba, mint 2015 azonos időszakában, a hónap közepéhez viszonyítva viszont 11 százalékkal volt több a megbetegedés.

A 2015/2016-os szezonra félmillió influenza elleni vakcinát rendelt az Egészségügyi Minisztérium, ezt már korábban szétosztották a megyék között. Nemrég újabb 143 ezer dózist rendelt a szaktárca, amelyekből Szatmár megyének több mint 5800 dózis jutott. Ezeket az elmúlt hét elején a családorvosok nagy része már átvette, így folytatódhat az immunizálás megyénkben is. A védőoltás ráadásul tartalmazza az AH1N1 vírustörzs elleni antigéneket — emeli ki a minisztérium.

Tudományos vizsgálatokkal alátámasztott tény, hogy az influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás. A védettség kialakulásához 10–14 nap szükséges. Aki eddig még nem tette meg, de a következő napokban kéri a védőoltást, számíthat rá, hogy mire az influenzajárvány eléri térségünket, szervezete már felkészül a fertőzés elleni védelemre.

Az oltást ebben az évben is a családorvosoktól, illetve a kórházakban lehet igényelni.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A királynő kutyája
Ma, 15:00
A brit monarchia nagy napra ébredt, mikor Fülöp herceg egy csöpp corgival ajándékozta meg II. Erzsébetet, a híresen kutyabarát királynőt. A Buckingham palota eddig is az ugatástól volt hangos, de most az új jövevény, az izgága, rosszcsont, és irtó cuki Rex minden szabályt felrúg, amit négy tappancs csak felrúghat. Egyik csíny követi a másikat, de a bájos pofinak senki nem tud ellenállni. Ám mikor egy véletlen folytán Rex az utcára kerül, a luxus élet tovaszáll és hirtelen minden a feje tetejére
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. március 21.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...