A sertéspestis jelei
Utoljára módositva: 2017-08-12 09:52:13

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) közleményt adott ki arra vonatkozóan, hogy mit kell tenni az állattartóknak a sertéspestis terjedésének megakadályozása érdekében.

 

A sertéspestis egy olyan betegség, ami az állatok pusztulásához vezet, nincs olyan oltóanyag, ami a vírust elpusztítja. A szakemberek azt javasolják, hogy az állattartók ne menjenek be az istállókba azzal a cipővel és ruhával, amelyikkel az utcán jártak. Ajánlatos egy edénybe fertőtlenítő szert tenni, és azzal fertőtleníteni a cipőt, mielőtt az állattartó az istállóba lép. Vigyázni kell arra, hogy a sertéstartók udvarába ne kerüljenek idegen sertések vagy vaddisznók. Nem ajánlatos ételmaradékokkal táplálni a sertéseket. Ha van a családban vagy az ismeretségi körben vadász, óvakodni kell attól, hogy a sertéseknek olyan folyadékot adjanak, amiben vaddisznóhúst mostak meg vagy vaddisznóhús-hulladékokat tároltak. Nem ajánlatos ismeretlen helyről malacokat vásárolni, de minden esetben oda kell figyelni, hogy a vásárolt állatnak legyen állatorvos által kiállított hivatalos egészségügyi bizonylata. Nem szabad az állatnak olyan zöld takarmányt adni eledelül, ami a mezőről származik, mert az hordozhatja a pestist okozó vírust.

A pestissel fertőzött állat arról ismerhető fel, hogy magas a láza, megvörösödik a bőre, a lábfeje és a fülei, nincs étvágya, hasmenése van. Amikor ilyen jelek észlelhetők, azonnal értesíteni kell az állatorvost, áll a DSVSA közleményében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 17.
Ha csak a saját feje után akar menni, ne csodálkozzon, ha környezete ingerült és türelmetlen lesz egy idő után. Maradjon nyitott mások véleményére!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...