A sertéspestis jelei
Utoljára módositva: 2017-08-12 09:52:13

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) közleményt adott ki arra vonatkozóan, hogy mit kell tenni az állattartóknak a sertéspestis terjedésének megakadályozása érdekében.

 

A sertéspestis egy olyan betegség, ami az állatok pusztulásához vezet, nincs olyan oltóanyag, ami a vírust elpusztítja. A szakemberek azt javasolják, hogy az állattartók ne menjenek be az istállókba azzal a cipővel és ruhával, amelyikkel az utcán jártak. Ajánlatos egy edénybe fertőtlenítő szert tenni, és azzal fertőtleníteni a cipőt, mielőtt az állattartó az istállóba lép. Vigyázni kell arra, hogy a sertéstartók udvarába ne kerüljenek idegen sertések vagy vaddisznók. Nem ajánlatos ételmaradékokkal táplálni a sertéseket. Ha van a családban vagy az ismeretségi körben vadász, óvakodni kell attól, hogy a sertéseknek olyan folyadékot adjanak, amiben vaddisznóhúst mostak meg vagy vaddisznóhús-hulladékokat tároltak. Nem ajánlatos ismeretlen helyről malacokat vásárolni, de minden esetben oda kell figyelni, hogy a vásárolt állatnak legyen állatorvos által kiállított hivatalos egészségügyi bizonylata. Nem szabad az állatnak olyan zöld takarmányt adni eledelül, ami a mezőről származik, mert az hordozhatja a pestist okozó vírust.

A pestissel fertőzött állat arról ismerhető fel, hogy magas a láza, megvörösödik a bőre, a lábfeje és a fülei, nincs étvágya, hasmenése van. Amikor ilyen jelek észlelhetők, azonnal értesíteni kell az állatorvost, áll a DSVSA közleményében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...