A sertéspestis jelei
Utoljára módositva: 2017-08-12 09:52:13

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) közleményt adott ki arra vonatkozóan, hogy mit kell tenni az állattartóknak a sertéspestis terjedésének megakadályozása érdekében.

 

A sertéspestis egy olyan betegség, ami az állatok pusztulásához vezet, nincs olyan oltóanyag, ami a vírust elpusztítja. A szakemberek azt javasolják, hogy az állattartók ne menjenek be az istállókba azzal a cipővel és ruhával, amelyikkel az utcán jártak. Ajánlatos egy edénybe fertőtlenítő szert tenni, és azzal fertőtleníteni a cipőt, mielőtt az állattartó az istállóba lép. Vigyázni kell arra, hogy a sertéstartók udvarába ne kerüljenek idegen sertések vagy vaddisznók. Nem ajánlatos ételmaradékokkal táplálni a sertéseket. Ha van a családban vagy az ismeretségi körben vadász, óvakodni kell attól, hogy a sertéseknek olyan folyadékot adjanak, amiben vaddisznóhúst mostak meg vagy vaddisznóhús-hulladékokat tároltak. Nem ajánlatos ismeretlen helyről malacokat vásárolni, de minden esetben oda kell figyelni, hogy a vásárolt állatnak legyen állatorvos által kiállított hivatalos egészségügyi bizonylata. Nem szabad az állatnak olyan zöld takarmányt adni eledelül, ami a mezőről származik, mert az hordozhatja a pestist okozó vírust.

A pestissel fertőzött állat arról ismerhető fel, hogy magas a láza, megvörösödik a bőre, a lábfeje és a fülei, nincs étvágya, hasmenése van. Amikor ilyen jelek észlelhetők, azonnal értesíteni kell az állatorvost, áll a DSVSA közleményében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 23.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...