A sertéspestis jelei
Utoljára módositva: 2017-08-12 09:52:13

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) közleményt adott ki arra vonatkozóan, hogy mit kell tenni az állattartóknak a sertéspestis terjedésének megakadályozása érdekében.

 

A sertéspestis egy olyan betegség, ami az állatok pusztulásához vezet, nincs olyan oltóanyag, ami a vírust elpusztítja. A szakemberek azt javasolják, hogy az állattartók ne menjenek be az istállókba azzal a cipővel és ruhával, amelyikkel az utcán jártak. Ajánlatos egy edénybe fertőtlenítő szert tenni, és azzal fertőtleníteni a cipőt, mielőtt az állattartó az istállóba lép. Vigyázni kell arra, hogy a sertéstartók udvarába ne kerüljenek idegen sertések vagy vaddisznók. Nem ajánlatos ételmaradékokkal táplálni a sertéseket. Ha van a családban vagy az ismeretségi körben vadász, óvakodni kell attól, hogy a sertéseknek olyan folyadékot adjanak, amiben vaddisznóhúst mostak meg vagy vaddisznóhús-hulladékokat tároltak. Nem ajánlatos ismeretlen helyről malacokat vásárolni, de minden esetben oda kell figyelni, hogy a vásárolt állatnak legyen állatorvos által kiállított hivatalos egészségügyi bizonylata. Nem szabad az állatnak olyan zöld takarmányt adni eledelül, ami a mezőről származik, mert az hordozhatja a pestist okozó vírust.

A pestissel fertőzött állat arról ismerhető fel, hogy magas a láza, megvörösödik a bőre, a lábfeje és a fülei, nincs étvágya, hasmenése van. Amikor ilyen jelek észlelhetők, azonnal értesíteni kell az állatorvost, áll a DSVSA közleményében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Az Emoji-film
Ma, 15:00
Még nincs minden felfedezve: feltérképezetlen univerzumok vesznek körül minket, még ha nem is tudunk róluk - talán azért, mert nagyon kicsik. Az okostelefonjában például mindenkinek van: egy boldog völgy, ahol a különféle szmájlik és hangulatjelek élnek és dolgoznak. Ám mindig mosolygós és kacsingatós békéjüket megzavarja egyikük, aki kerek fejébe veszi, hogy kideríti, mi van a völgyükön túl. Kalandos vándorútra indul, amelynek során neki és társainak egyre veszélyesebb alkalmazások kerülnek útj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A sötét torony
Ma, 19:20
Léteznek más világok is. Roland Deschain (Idris Elba) az utolsó Harcos, a hatlövetű mestere örök harcot vív Walter O Dimmel (Matthew McConaughey), a feketébe öltözött emberrel, hogy megvédje a Setét Torony épségét. A Torony ugyanis az univerzum tengelye, ha egyszer leomlik, minden világ elpusztul. A tét hatalmas - nem volt még ennél több, amit egy csapatában megnyerhetett vagy elveszíthetett valaki. A Jó és a Gonosz erői összecsapnak: csak Roland lovag és az ő különleges fegyverei akadályozhatjá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. augusztus 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...