A Smells Like Teen Spirit a valaha írt legjobb dal
Utoljára módositva: 2014-02-11 17:05:44

Nemrégiben szavazásra bocsátotta az NME magazin a munkatársai és volt munkatársai között azt, hogy válasszák ki a valaha írt 500 legjobb dalt.

Ennek értelmében fokozatosan tették közzé a lista helyezettjeit, melynek végén a 90-es évek egyik legsikeresebb zenekara, a Nirvana került ki győztesnek 1991. szeptember 23-án megjelent második stúdióalbumának első számával, a Smells Like Teen Spirittel.

Érdekesség, hogy bár ez a dal hozta meg az áttörést a zenekar életében és tette őket egy csapásra ismertté, a zenekar nem szívesen játszotta a szerzeményt a koncerteken.

 

Kevesen tudják, hogy annak idején Kurt és Dave a Bikini Kill névre hallgató riot grrrl sítlust képviselő csapat két oszlopos tagjával, Tobi Vaillel és Kathleen Hannával járt 1990-ben és ekkorra tehető a Smells Like Teen Spirit ötlete is. Egy nap Kurt bulit rendezett, melyre természetesen meghívást kapott Kathleen és Tobi is. A parti igen fergetegesre sikerült és az est folyamán Kathleen a Kurt smells like Teen Spirit feliratot fújta a falra, mintegy kigúnyolva Kurtöt, aki a Tobival töltött éjszaka után teljesen átvette a lány illatát. (A Teen Spirit egy női dezodor márka volt.)

Érdekesség még, hogy a Teen Spirithez – mint oly sok más Nirvana szerzeményhez – több szövegváltozat is készült, de a frontember, Kurt Cobain rendre átírta őket. Egyes állítások szerint a szöveg nagy része a Nirvana turnéján, a furgonban íródott. Különlegesség, hogy Cobain halála után a zenész özvegye, Courtney Love ugyan túltett Kurt ingóságain és csupán a Teen Spirit egyik kézzel írott változatát és egy gitárt hagyott meg, melyeket Cobainnal közös lányukak, Frances Bean Cobainnak ajándékozott, mondván, hogy nem szeretné, ha lánya egy rakás flanelinget örökölne.

 

 

Az NME listájára a Nirvana mellett olyan magas színvonalon teljesítő és közkedvelt előadók kerültek fel, mint a The Strokes, David Bowie, a Blur és még sokan mások.

Az első öt helyezett pedig nem más, mint:

5. The Strokes – Last Nite

4: The Smiths – How Soon Is Now?

3: Donna Summer – I Feel Love

2: Joy Division – Love Will Tear Us Apart

1: Nirvana – Smells Like Teen Spirit

 

(forrás: starity.hu)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 17.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...