A sokszínűség kultúrát teremt — a német közösség ünnepe
Utoljára módositva: 2018-05-16 14:43:40

A XVII. Szatmári Német Kulturális Napok rendezvénysorozat palettáját festménykiállítás-megnyitó, színházi előadás, gyermekfoglalkozások és néptáncbemutatók teszik még színesebbé.

Május 17–19. között immár tizenhetedik alkalommal kerül megrendezésre a Szatmári Német Kulturális Napok rendezvénysorozat, amelynek idei mottója: A sokszínűség kultúrát teremt, díszvendége pedig Frank Ufken temesvári német alkonzul. A négy nap eseményeit pedig a kulturális sokszínűség jellemzi, melynek nyitányaként csütörtökön este 7 órától a Temesvári Német Színház Urs Widmer Nepál című darabját mutatja be a szakszervezetek művelődési házának nagytermében. Pénteken, május 18-án délelőtt a Johann Ettinger Német Líceum lesz az események fő helyszíne, ahol 10 órától kezdődik a kulturális napok történelmében első alkalommal megszervezett szavalóverseny, majd 12 órától a Tehetségshow, amelynek keretében a diákok ötletes találékonysággal és persze sok vidámsággal énekelnek, zenélnek, szavalnak, egyszóval bemutatják tehetségük legjavát.

A rendezvénysor ünnepélyes megnyitójának a Szatmár Megyei Múzeum földszinti kiállítótermei adnak otthont 18 órától, ahol a mezőteremi származású Georg Haller festőművész posztumusz tárlata nyílik meg a Dinu Lipatti Filharmónia vonósnégyesének, a Német Demokrata Fórum női kórusának és a Johann Ettinger Német Líceum ifjúsági kórusának zenei aláfestésével.

Szombaton 10 órától kezdődik a Kinderfest, azaz a Gyermekek Ünnepe a Vasile Lucaciu sugárút 9. szám alatti Wendelin Fuhrmann-teremben — itt vidám, játékos vetélkedőkkel, kreatív foglalkozásokkal, agyagozással, tánccal, bohóckodással, főzicskéléssel, rajzzal, hangszerkipróbálással és sok-sok mókával várják a kisebb-nagyobb gyerkőcöket a német ifjúsági szervezet tagjai. 16 órától már a nagyobbak, pontosabban a XII. osztályosok veszik át ünnepélyes keretek között a Deutsches Sprachdiplomot, majd születésnapi kerekasztal-beszélgetés kezdődik az egykori alapítók, a jelenlegi munkatársak és az ifjúsági csoport tagjai között abból az alkalomból, hogy a Deutsch Express német nyelvű rádióadás kereken tízéves. 19 órától kezdődik a filharmóniában az ünnepi kulturális összeállítás, amelynek kavalkádjában táncra perdülnek a gyermek és felnőtt néptáncosok, a nagykárolyi német tagozatos diákok színdarabot mutatnak be, és természetesen a Männerchor, azaz a férfikórus is megörvendezteti a jelenlévőket.

Az idei Szatmári Német Kulturális Napok hagyományosan vasárnap délelőtt, a Kálvária-templomban 10 órakor kezdődő ünnepi szentmisével zárulnak.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. január 19.)


  KONYHA
  Készítsünk olyan ételeket újévre, amelyekkel két legyet ütünk egy csapásra: nemcsak a szilveszteri menühöz, de az újévi asztalra is ...