A sokszínűség kultúrát teremt — a német közösség ünnepe
Utoljára módositva: 2018-05-16 14:43:40

A XVII. Szatmári Német Kulturális Napok rendezvénysorozat palettáját festménykiállítás-megnyitó, színházi előadás, gyermekfoglalkozások és néptáncbemutatók teszik még színesebbé.

Május 17–19. között immár tizenhetedik alkalommal kerül megrendezésre a Szatmári Német Kulturális Napok rendezvénysorozat, amelynek idei mottója: A sokszínűség kultúrát teremt, díszvendége pedig Frank Ufken temesvári német alkonzul. A négy nap eseményeit pedig a kulturális sokszínűség jellemzi, melynek nyitányaként csütörtökön este 7 órától a Temesvári Német Színház Urs Widmer Nepál című darabját mutatja be a szakszervezetek művelődési házának nagytermében. Pénteken, május 18-án délelőtt a Johann Ettinger Német Líceum lesz az események fő helyszíne, ahol 10 órától kezdődik a kulturális napok történelmében első alkalommal megszervezett szavalóverseny, majd 12 órától a Tehetségshow, amelynek keretében a diákok ötletes találékonysággal és persze sok vidámsággal énekelnek, zenélnek, szavalnak, egyszóval bemutatják tehetségük legjavát.

A rendezvénysor ünnepélyes megnyitójának a Szatmár Megyei Múzeum földszinti kiállítótermei adnak otthont 18 órától, ahol a mezőteremi származású Georg Haller festőművész posztumusz tárlata nyílik meg a Dinu Lipatti Filharmónia vonósnégyesének, a Német Demokrata Fórum női kórusának és a Johann Ettinger Német Líceum ifjúsági kórusának zenei aláfestésével.

Szombaton 10 órától kezdődik a Kinderfest, azaz a Gyermekek Ünnepe a Vasile Lucaciu sugárút 9. szám alatti Wendelin Fuhrmann-teremben — itt vidám, játékos vetélkedőkkel, kreatív foglalkozásokkal, agyagozással, tánccal, bohóckodással, főzicskéléssel, rajzzal, hangszerkipróbálással és sok-sok mókával várják a kisebb-nagyobb gyerkőcöket a német ifjúsági szervezet tagjai. 16 órától már a nagyobbak, pontosabban a XII. osztályosok veszik át ünnepélyes keretek között a Deutsches Sprachdiplomot, majd születésnapi kerekasztal-beszélgetés kezdődik az egykori alapítók, a jelenlegi munkatársak és az ifjúsági csoport tagjai között abból az alkalomból, hogy a Deutsch Express német nyelvű rádióadás kereken tízéves. 19 órától kezdődik a filharmóniában az ünnepi kulturális összeállítás, amelynek kavalkádjában táncra perdülnek a gyermek és felnőtt néptáncosok, a nagykárolyi német tagozatos diákok színdarabot mutatnak be, és természetesen a Männerchor, azaz a férfikórus is megörvendezteti a jelenlévőket.

Az idei Szatmári Német Kulturális Napok hagyományosan vasárnap délelőtt, a Kálvária-templomban 10 órakor kezdődő ünnepi szentmisével zárulnak.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...