A sokszínűség kultúrát teremt — a német közösség ünnepe
Utoljára módositva: 2018-05-16 14:43:40

A XVII. Szatmári Német Kulturális Napok rendezvénysorozat palettáját festménykiállítás-megnyitó, színházi előadás, gyermekfoglalkozások és néptáncbemutatók teszik még színesebbé.

Május 17–19. között immár tizenhetedik alkalommal kerül megrendezésre a Szatmári Német Kulturális Napok rendezvénysorozat, amelynek idei mottója: A sokszínűség kultúrát teremt, díszvendége pedig Frank Ufken temesvári német alkonzul. A négy nap eseményeit pedig a kulturális sokszínűség jellemzi, melynek nyitányaként csütörtökön este 7 órától a Temesvári Német Színház Urs Widmer Nepál című darabját mutatja be a szakszervezetek művelődési házának nagytermében. Pénteken, május 18-án délelőtt a Johann Ettinger Német Líceum lesz az események fő helyszíne, ahol 10 órától kezdődik a kulturális napok történelmében első alkalommal megszervezett szavalóverseny, majd 12 órától a Tehetségshow, amelynek keretében a diákok ötletes találékonysággal és persze sok vidámsággal énekelnek, zenélnek, szavalnak, egyszóval bemutatják tehetségük legjavát.

A rendezvénysor ünnepélyes megnyitójának a Szatmár Megyei Múzeum földszinti kiállítótermei adnak otthont 18 órától, ahol a mezőteremi származású Georg Haller festőművész posztumusz tárlata nyílik meg a Dinu Lipatti Filharmónia vonósnégyesének, a Német Demokrata Fórum női kórusának és a Johann Ettinger Német Líceum ifjúsági kórusának zenei aláfestésével.

Szombaton 10 órától kezdődik a Kinderfest, azaz a Gyermekek Ünnepe a Vasile Lucaciu sugárút 9. szám alatti Wendelin Fuhrmann-teremben — itt vidám, játékos vetélkedőkkel, kreatív foglalkozásokkal, agyagozással, tánccal, bohóckodással, főzicskéléssel, rajzzal, hangszerkipróbálással és sok-sok mókával várják a kisebb-nagyobb gyerkőcöket a német ifjúsági szervezet tagjai. 16 órától már a nagyobbak, pontosabban a XII. osztályosok veszik át ünnepélyes keretek között a Deutsches Sprachdiplomot, majd születésnapi kerekasztal-beszélgetés kezdődik az egykori alapítók, a jelenlegi munkatársak és az ifjúsági csoport tagjai között abból az alkalomból, hogy a Deutsch Express német nyelvű rádióadás kereken tízéves. 19 órától kezdődik a filharmóniában az ünnepi kulturális összeállítás, amelynek kavalkádjában táncra perdülnek a gyermek és felnőtt néptáncosok, a nagykárolyi német tagozatos diákok színdarabot mutatnak be, és természetesen a Männerchor, azaz a férfikórus is megörvendezteti a jelenlévőket.

Az idei Szatmári Német Kulturális Napok hagyományosan vasárnap délelőtt, a Kálvária-templomban 10 órakor kezdődő ünnepi szentmisével zárulnak.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 20:45
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...