A sokszínűség maszatja
Utoljára módositva: 2018-12-10 12:33:04

Bármilyen társaságba kerülünk, akár rövidnek mondható beszélgetésekről legyen szó, valamilyen módon mindig beszédtémává válik, hogy a mi kis szűk pátriánkban egyre nehezebb az élet, mielőbb menekülni kell innen oda, ahol az itteni fizetéseknek a többszörösét is meg lehet keresni. Mennek is nagyon sokan, hogy mennyire jobb ott nekik, az legyen az ő dolguk, de egyre kevesebb példa áll elénk a sikeresek oldaláról. Egy számomra nagyon megdöbbentő beszélgetésen vettem részt nemrég, amikor egy szemtanú, egy igazán érintett szülő mesélte el a nyugati jólétben reménykedett, de mélységesen csalódott gyerekei sorsát. Azt, hogy a minden szépet és jót ígérő házasság hogyan vált börtönné. A szabadságot és a nagy lehetőséget ígérő Nyugat emberei már annyira liberálisokká váltak, hogy teljesen kihalt belőlük az érzés, nemcsak az embertársaik, hanem a családtagjaik iránt is. A férj úgy szokta említeni, hogy van egy háza, két autója, egy kutyája és egy felesége. Szeretetről szó sem esik, annak megélése pedig egyszerűen lealacsonyító. Eddig én magam azt hittem, hogy a huszonegyedik században ez már elképzelhetetlen, főként akkor, amikor egyre nagyobb teret hódít a feminizmus, de ebből a nemrég elhangzott beszélgetésből az is kiderült, hogy nagyon sok nő került a másik oldalra, sikeres karriert futott be, és ő mondhatja azt, hogy van egy háza, két autója, egy kutyája és egy férje, de ezekből a nőkből is kihaltak az érzések, rideg és távolságtartó módon élik napjaikat az állandó rohanásban és haszonszerzési lázban.

Az érzelmeknek, mint minden emberi megnyilvánulásnak, meg kellene hogy legyen a maguk élettana, etikája és szociológiája, de főként a maguk pszichológiája is, ami fejleszti a gondolkodást, az egymásra figyelést, az érzékelést stb. Az együttélés során kellene kialakuljanak az érzelmi mélységek, azok erősségei és tartóssága, erkölcsi tartalma, szépsége, szenvedélyessége, intellektuális tartalma, boldog vagy boldogtalan jellege alapján.

Hol és hogyan lehet megszerezni ezeket a tulajdonságokat? Elegendő-e ezek birtoklása, hogy amikor egy fiatalnak (de vonatkoztathatjuk ezeket felnőttekre is) komoly döntéseket kell hoznia (legyen az házasság vagy párkapcsolat), az illető olyan döntést hozzon, ami kizárja a nem várt következményeket? Nagy kérdés az is, hogy a mai család, a mai iskola alkalmas-e arra, hogy önérzetes, önértékelésre alkalmas fiatalokat neveljen, akik rendelkeznek a szükséges igényszinttel, azzal az intellektussal, ami pozitív módon határozza meg a személyiségüket. Mert a világ sokszínű, benne az emberek is sokszínűek, a színek keveredhetnek, de nem biztos, hogy bármelyik szín bármelyikkel keverhető.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szelektíven gyűjtöd-e a szemetet?
Igen, mindig figyelek arra, hogy lehetőségeim szerint külön gyűjtsem a hulladékot
A háztartási hulladékot nem gyűjtöm szelektíven, de az elektronikai cikkeket külön szoktam leadni
Legfeljebb a papírt, műanyagot gyűjtöm külön
Nem gyűjtöm szelektíven a szemetet, hiszen a kukákban úgyis összekeverednek a hulladékok tapasztalataim szerint
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. március 25.
Talán nem azt hozod, amit várnak tőled, ami talán mindenkiben feszültséget kelt. Talán te magad is egyre feszültebb leszel a gondolattól, hogy mások nem elégedettek veled. Tudod, mit szoktál gondolni, amikor valaki elmeséli, hogy nem értik meg? Igen, azt, hogy a kommunikáció lenne a megoldás. Ez így van a te életedben is.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. március 25.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...