A stagnálás éve lesz 2014
Utoljára módositva: 2014-01-31 08:56:44

Komoly beruházások és fontosabb fejlesztések nélküli év elé néz idén Szatmárnémeti, a tegnap elfogadott költségvetésből hosszas szemelgetés után sem lehet kiemelni semmi lényegest.

Csütörtökön négy szatmárnémeti tanácsosnak volt fontosabb dolga, mint a város idei költségvetésének megszavazása, de a testület így is döntésképes volt, és egyetlen tartózkodás mellett (Butka Gergely, RMDSZ), érdemi vita nélkül fogadták el a megyeszékhely ez évi költségvetését. Ebben az évben 123 millió lejnyi saját bevételre számít a városvezetés, a központi költségvetésből 75 millió lejt fognak visszautalni a városnak, az idei keretösszeg így 198 millió lej. A kiadások terén pont addig nyújtózkodik a városvezetés, ameddig a takarója ér, azaz megtakarításokra ebben az évben sem futja, a biztosnak vehető saját bevételek minden egyes leje el van különítve valamire.

Mint ahogy azt tegnapi lapszámunkban megírtuk, az ellenzékben lévő RMDSZ-es tanácsosok több módosító javaslattal is előálltak, Maskulik Csaba frakcióvezető szerint ennek nyolcvan százaléka be is került a büdzsébe, egyetértettek vele a többségi tanácsosok is.

Fejlesztésekre van ugyan 48 millió lej elkülönítve, ami több, mint amennyi a tavalyi évben volt, ám határozott elképzelések arról, hogy ebből az összegből mire mennyi lesz költve idén, a Dorel Coica irányította városvezetésnek fogalma sincs. Egyedüli szemmel látható beruházás a szatmárzsadányi út befejezése lesz. A polgármester egy korábbi bejelentése alapján 2014 a lakótelepi útjavítások, parkolóépítések és járdajavítások éve lesz, aki tehát változásokat akar látni Szatmárnémetiben idén, annak a negyedekben kell keresgélnie.

Maskulik Csaba, a szatmárnémeti RMDSZ-es tanácsosok frakcióvezetője szerint 2014 legfontosabb feladata az kellene, hogy legyen a városvezetés számára, hogy a tulajdonában lévő ingatlanokat felleltározza. A tanácsos szerint ez azért is fontos, mert így európai uniós pályázati kiírás esetén sokkal hamarabb lehetne reagálni, lenne információ arról, milyen épületekkel lehet a kiírásban részt venni, a város műemlék épületei közül melyik kaphatná vissza egykori külalakját.

Butka Gergely a költségvetés elfogadásánál még azt tette szóvá, hogy ebben egyetlen tételt sem talált, ami a városvezetés által már számtalanszor megígért kormánypénzekről szólna, illetve nem látja sem fontosnak, sem kivitelezhetőnek azt a százezer euró értékű korcsolyapályát, ami a központból érkező összegekkel ellentétben a kiadási oldalon szerepel a büdzsében.

 

Színház és egyetem

 

Ám még a költségvetés elfogadása előtt, a városvezetés javaslatára, levették a napirendről az Északi Színház román és magyar társulatának különválásáról és a Babeş-Bolyai Tudományegyetem szatmári kihelyezett tagozatainak költöztetéséről szóló határozattervezeteket. Az ülésen nem indokolták meg a váratlan lépést, s a halasztást ellenvetés nélkül meg is szavazták a tanácsosok. Maskulik Csaba az ülést követően lapunk kérdésére elmondta, nem kell bánni, hogy a magyar társulat függetlenedése lekerült a napirendről, ugyanis szerinte a határozattervezetben és mellékleteiben olyan formai hibák voltak, amelyek miatt a prefektusi ellenjegyzést úgysem kapta volna meg a határozat. Hiányzott ugyanakkor a kormánybiztosi hivatal névadó bizottságának a láttamozása az új entitás névváltoztatásához, ha ugyanis ez a bizottság nem veszi tudomásul a döntést megelőzően, hogy a magyar társulat ezentúl Harag György Színház néven működne tovább, a döntés ugyanúgy semmisnek bizonyul. Másik hiányossága a tervezetnek, mutatott rá Maskulik, hogy nem lett közvitára bocsátva. A Babeş-Bolyai Tudományegyetem szatmári tagozatainak költöztetésével kapcsolatban a frakcióvezető tegnap annyit tudott mondani, hogy az egyetem rektora újabb levelet írt, amelyben arról ír, hogy meggondolta magát, már nem ért egyet a Petőfi utcai épületben működő egyetemnek a volt 5-ös számú iskola épületébe való költöztetésével.

 

Piaci hiányosságok

 

Maskulik Csaba, a piacokat is felügyelő Közterület-fenntartóra (ADP) is vonatkozó határozattervezetnél azt kifogásolta, hogy sehol nem találja ennek a költségvetésében azt a kitételt, amiről a piaci helybérek emelésekor döntöttek a tanácsosok: a többletbevételt csak a piacok korszerűsítésére költheti el az ADP-vezetés. Nehezményezte, hogy nincs átfogó elképzelés arról, hogyan képzeli el az idei évet a piacgondokság, szerepel ugyan egy egymillió lej értékű korszerűsítés a tervek között, de mindenféle egységes koncepció nélkül.

Maskuliknak az is feltűnt, hogy magáncég és közintézmény között több olyan szerződést is kötöttek az elmúlt időszakban (két iskoláról van szó), amelyikben nem kérték ki a tanács véleményét, bár a közigazgatási törvény ezt előírja. Ezeknek a felülvizsgálatát is kérte az ülésen jelen lévő polgármestertől.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 15:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...