A sváb deportálás borzalmai és következményei
Utoljára módositva: 2018-03-21 18:36:12

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége szervez konferenciát a Károlyi-kastélyban szombaton 17 órától kezdődően. Az esemény egyik előadója Kun Miklós történész. A konferencia címe: Magyarországi németek elhurcolása és elűzése szovjet típusú táborokba.

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége a lányoknak, asszonyoknak és civil szervezeteknek egy olyan együttműködése, amely a természetes női ideált képviselve elősegíti a nőknek a családban, a munkában és a közéletben való kiteljesítését.

„A millennium évében, 2000-ben alakult ernyőszervezet vagyunk. Számos polgári és keresztény értékrendű, női vagy nőket segítő civil szervezetet képviselve vagyunk jelen a közéletben. Budavári székházunk a közösségteremtés, hálózatépítés kiváló színhelye, ahol szakmai konferenciákat, kulturális eseményeket, előadóesteket rendezünk. A személyes találkozások alkalmával megismerjük egymás életét, örömeit-gondjait, és igyekszünk erősíteni azokat a szálakat, amelyek kultúránk, történelmünk és mindennapjaink révén is összekapcsolnak bennünket. Fontosnak tartjuk a nők egészséges önbizalmának erősítését, hiszen a családban megtanuljuk kitűnően megszervezni az életet, konfliktusmegoldó készséget fejlesztünk ki, melyet aztán nagyszerűen kamatoztathatunk a munkaerőpiacon. Működésünk egyik kulcsfontosságú eleme a szemléletformálás. Arra törekszünk, hogy a női szempontok megjelenjenek a közgondolkodásban és erősödjön a nők közéleti szerepvállalása” — olvasható az asszonyszövetség hivatalos oldalán.

Az asszonyszövetség szervezésében egy igen érdekesnek mondható konferenciát tartanak Nagykárolyban a Károlyi-kastélyban, szombaton 17 órától kezdődően. Szőnyi Kinga, az asszonyszövetség elnöke megkeresésünkre elmondta, hogy nagyon várják már a nagykárolyi konferenciát, mely egy sorozat méltó befejezésének ígérkezik. Az előadássorozat címe a Magyarországi németek elhurcolása és elűzése szovjet típusú táborokba.

„Szoros kapcsolatban áll szövetségünk határon túli civil szervezetekkel, így a Vitézi Renddel is, s a Nagykárolyi Székkapitánysággal együttműködve szervezzük ezt a szombati alkalmat is. Tavaly szerettünk volna erre sort keríteni, azonban tőlünk független okok miatt akkor ez nem valósult meg. Most viszont jónak érezzük az időzítést, hiszen a böjti időszak megélésének, a belsőnkre fordított időnek egy fontos rendezvénye lesz ez, s úgy gondolom, kiemelt helyet kap az asszonyszövetségünk rendezvényei sorában is. Egy mérki tagtársunk, Szabóné Rost Mária javasolta a konferencia helyszíneként Nagykárolyt, s vele már több alkalommal is dolgoztunk együtt. A konferencia előadóinak sorában ott lesz Friedrich Anna író, újságíró, pszichológus, aki a Trauma több generációnak című előadásával érkezik. Ő nem csak a témában írott könyve kapcsán, hanem inkább egy pszichológiai előadás során fogja megvilágítani azt, hogy milyen trauma érte az otthon maradottakat. Őt követi Kun Miklós, Széchenyi-díjas történész előadása, A szovjet németek fátuma (1930/1940-es évek) címmel. A harmadik előadónk Márkus Beáta történész, PHD-hallgató, aki a Magyarországi német női sorsok a Szovjetunióba hurcolás árnyékában címmel tart előadást. A rendezvény fővédnöke Cseresnyésné Kiss Magdolna kuratóriumi elnök, a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk Alapítvány részéről” — mondta Szőnyi Kinga.

„Mi női, családi szervezetekkel állunk kapcsolatban és szövetségünk alapküldetése a nők segítése mindenféle területen, legyen szó oktatásról, felvilágosításról, ezért a tragikus eseményeket konferenciák révén próbáljuk eljuttatni az emberekhez, szakemberek tolmácsolásában. Megpróbáljuk bemutatni, hogy hogyan tudtak megbirkózni az egyedül otthon maradt nők, azzal a feladattal, amit a család ellátása, a gazdaság rendben tartása és ennek minden gondjának ellátása jelentett. Hiszen mivel a férjét, fiát elvitték, ő lett a családfő. Remélhetőleg az előadók be fogják mutatni azokat a fiatal lánysorosokat, akiket erőszakos cselekmények értek, s legfőképpen azt, hogyan tudták ezek a nők túltenni magukat az átélt borzalmakon. Nővé válva hogyan tudott ezen túllépve anyává válni, családot alapítani. Nagyon sok fontos, eddig kevésszer kimondott történet van, melyeknek nyilvánosságot kell kapniuk, hiszen erről is beszélnünk kell. Remélem, hogy erre is nagyon jó apropó lesz a szombati nagykárolyi alkalom. Az eseményre nagy szeretettel várjuk az érdeklődőket, akár azokat, akiknek a családja átélte a deportálás borzalmait, de azokat is, akik szeretnének többet hallani minderről. Az előadásokat követően remélhetőleg több beszélgetés is kialakul a témához kapcsolódva” — fejtette ki Szőnyi Kinga.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Jönnek a kacsák
Ma, 15:00
A megrögzött szeleburdi agglegény lúd miatt - aki inkább légi akrobatikát gyakorol ahelyett, hogy a többiekkel készülne a vándorlásra - két kiskacsa elszakad csapatától. Habár a bájgúnárnak semmi kedve, hogy segítsen a két kiskacsának visszatalálni a csapatához, egy véletlen folytán megsérül, így a kacsákkal marad. A furcsa trió nekivág egy veszélyekkel teli útnak, hogy még az első hó megérkezése előtt biztonságos búvóhelyet találjanak.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
România neîmblânzită
Ma, 16:45
Dokumentumfilm.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Rampage - Tombolás
Ma, 18:35
Davis (Dwayne Johnson) nagy tudós, és van egy jó barátja: egy intelligens gorilla, George. Csakhogy egy rosszul sikerült genetikai kísérlet következtében az addig barátságos emberszabású durván átalakul: dühöngő szörnyszülötté válik, aki elhagyja szeretett otthonát, a laboratóriumot, és hosszú útra indul Észak-Amerikán keresztül: de akármerre jár mindenütt tombolás és rombolás jelzi a nyomát. A gazdája szeretné hazavinni régi kedvencét, ezért egy másik - szintén bogaras - tudós segítségével kikí
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Éjjeli napfény
Ma, 20:35
A rendkívüli szerelmi történetben a 17 éves Katie Price (Bella Thorne) extrém módon érzékeny a napfényre, nappal kényszerű szobafogságban, speciális ablakok mögé rejtőzve ábrándozik a normális életről. Éjjelente a fiatal lány átlagos tiniként éli az életét - amikor csak teheti, zenél, és a helyi állomáson gitározik az arra járóknak. Egyik este Charlie (Patrick Schwarzenegger) is felfigyel rá, akit Katie évek óta titokban csodál a szobája ablakából. A fiatalok pillanatok alatt egymásba szeretnek,
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hova kirándulsz legszívesebben?
A megye összes kirándulóhelyét ismerem már
A szomszédos megyékbe szívesen járok el hétvégente
Az országban számos kirándulóhelyet felkerestem már
Kirándulni nem szoktam, inkább nagyobb nyaralásra ruházok be
Nem szeretek kirándulni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. április 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykacomb, 20 dkg zöldborsó, 15 dkg zöldbab, 1 db nagyobb sárgarépa, 15 dkg zsíros tejföl, 8 ...