A sváb deportálás borzalmai és következményei
Utoljára módositva: 2018-03-21 18:36:12

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége szervez konferenciát a Károlyi-kastélyban szombaton 17 órától kezdődően. Az esemény egyik előadója Kun Miklós történész. A konferencia címe: Magyarországi németek elhurcolása és elűzése szovjet típusú táborokba.

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége a lányoknak, asszonyoknak és civil szervezeteknek egy olyan együttműködése, amely a természetes női ideált képviselve elősegíti a nőknek a családban, a munkában és a közéletben való kiteljesítését.

„A millennium évében, 2000-ben alakult ernyőszervezet vagyunk. Számos polgári és keresztény értékrendű, női vagy nőket segítő civil szervezetet képviselve vagyunk jelen a közéletben. Budavári székházunk a közösségteremtés, hálózatépítés kiváló színhelye, ahol szakmai konferenciákat, kulturális eseményeket, előadóesteket rendezünk. A személyes találkozások alkalmával megismerjük egymás életét, örömeit-gondjait, és igyekszünk erősíteni azokat a szálakat, amelyek kultúránk, történelmünk és mindennapjaink révén is összekapcsolnak bennünket. Fontosnak tartjuk a nők egészséges önbizalmának erősítését, hiszen a családban megtanuljuk kitűnően megszervezni az életet, konfliktusmegoldó készséget fejlesztünk ki, melyet aztán nagyszerűen kamatoztathatunk a munkaerőpiacon. Működésünk egyik kulcsfontosságú eleme a szemléletformálás. Arra törekszünk, hogy a női szempontok megjelenjenek a közgondolkodásban és erősödjön a nők közéleti szerepvállalása” — olvasható az asszonyszövetség hivatalos oldalán.

Az asszonyszövetség szervezésében egy igen érdekesnek mondható konferenciát tartanak Nagykárolyban a Károlyi-kastélyban, szombaton 17 órától kezdődően. Szőnyi Kinga, az asszonyszövetség elnöke megkeresésünkre elmondta, hogy nagyon várják már a nagykárolyi konferenciát, mely egy sorozat méltó befejezésének ígérkezik. Az előadássorozat címe a Magyarországi németek elhurcolása és elűzése szovjet típusú táborokba.

„Szoros kapcsolatban áll szövetségünk határon túli civil szervezetekkel, így a Vitézi Renddel is, s a Nagykárolyi Székkapitánysággal együttműködve szervezzük ezt a szombati alkalmat is. Tavaly szerettünk volna erre sort keríteni, azonban tőlünk független okok miatt akkor ez nem valósult meg. Most viszont jónak érezzük az időzítést, hiszen a böjti időszak megélésének, a belsőnkre fordított időnek egy fontos rendezvénye lesz ez, s úgy gondolom, kiemelt helyet kap az asszonyszövetségünk rendezvényei sorában is. Egy mérki tagtársunk, Szabóné Rost Mária javasolta a konferencia helyszíneként Nagykárolyt, s vele már több alkalommal is dolgoztunk együtt. A konferencia előadóinak sorában ott lesz Friedrich Anna író, újságíró, pszichológus, aki a Trauma több generációnak című előadásával érkezik. Ő nem csak a témában írott könyve kapcsán, hanem inkább egy pszichológiai előadás során fogja megvilágítani azt, hogy milyen trauma érte az otthon maradottakat. Őt követi Kun Miklós, Széchenyi-díjas történész előadása, A szovjet németek fátuma (1930/1940-es évek) címmel. A harmadik előadónk Márkus Beáta történész, PHD-hallgató, aki a Magyarországi német női sorsok a Szovjetunióba hurcolás árnyékában címmel tart előadást. A rendezvény fővédnöke Cseresnyésné Kiss Magdolna kuratóriumi elnök, a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk Alapítvány részéről” — mondta Szőnyi Kinga.

„Mi női, családi szervezetekkel állunk kapcsolatban és szövetségünk alapküldetése a nők segítése mindenféle területen, legyen szó oktatásról, felvilágosításról, ezért a tragikus eseményeket konferenciák révén próbáljuk eljuttatni az emberekhez, szakemberek tolmácsolásában. Megpróbáljuk bemutatni, hogy hogyan tudtak megbirkózni az egyedül otthon maradt nők, azzal a feladattal, amit a család ellátása, a gazdaság rendben tartása és ennek minden gondjának ellátása jelentett. Hiszen mivel a férjét, fiát elvitték, ő lett a családfő. Remélhetőleg az előadók be fogják mutatni azokat a fiatal lánysorosokat, akiket erőszakos cselekmények értek, s legfőképpen azt, hogyan tudták ezek a nők túltenni magukat az átélt borzalmakon. Nővé válva hogyan tudott ezen túllépve anyává válni, családot alapítani. Nagyon sok fontos, eddig kevésszer kimondott történet van, melyeknek nyilvánosságot kell kapniuk, hiszen erről is beszélnünk kell. Remélem, hogy erre is nagyon jó apropó lesz a szombati nagykárolyi alkalom. Az eseményre nagy szeretettel várjuk az érdeklődőket, akár azokat, akiknek a családja átélte a deportálás borzalmait, de azokat is, akik szeretnének többet hallani minderről. Az előadásokat követően remélhetőleg több beszélgetés is kialakul a témához kapcsolódva” — fejtette ki Szőnyi Kinga.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...