A sváb hagyományőrzés céljából
Utoljára módositva: 2014-04-10 11:49:53

Történelmi vetélkedőt szervezett a kaplonyi Német Demokrata Fórum szervezete, együttműködve a helyi Fényi István Általános Iskolával.

Tegnap délelőtt a helyi kultúrotthonban az Iskola másként rendezvényeinek keretében bonyolították le a vetélkedőt, igen sok csapat részvételével. Török Imre, a versenyt szervező kaplonyi NDF-szervezet elnöke lapunknak elmondta, hogy a vetélkedővel a legfőbb céljuk a sváb hagyományok őrzése, az identitás ápolása volt. A történelmi verseny fő témája a sváb gazdasági kultúra volt, illetve annak építészeti, kulturális, gasztronómiai vonatkozása. A versenyen részt vevő diákcsapatoknak az volt a feladatuk, hogy ezt a témát boncolgatva érdekes, vetítéssel egybekötött előadást mutassanak be a zsűrinek. Az előadásokon kívül még számos érdekességgel készültek a tanulók: énekek, riportok, fogalmazások színesítették a versenyt. A kultúrotthonban egy dokumentumkiállítást is rendeztek, az egyik képen a svábok 300 évvel ezelőtti betelepítésének körülményeit idézték fel, azt, hogy milyen állapotok uralkodtak itt, amikor megérkeztek, és mit hoztak létre az évszázadok során. Török Imre elmondta, a versenyen a kálmándi, csanálosi, mezőfényi, szaniszlói iskolák csapatain kívül két kaplonyi csapat mérte össze ismereteit. „Szerettük volna felhívni a figyelmet arra, hogy eltűnőben van a sváb nyelv, a sváb hagyomány és az építészeti stílus is. Vészharangot kongatunk, és nagyon reméljük, a fiatalokban felébred az érdeklődés a hagyományápolás iránt. Azt is reméljük, hogy Kaplonyban is létrejöhet egy sváb ház, hiszen több szép épület van a községben” — mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...