A sváb hagyományőrzés céljából
Utoljára módositva: 2014-04-10 11:49:53

Történelmi vetélkedőt szervezett a kaplonyi Német Demokrata Fórum szervezete, együttműködve a helyi Fényi István Általános Iskolával.

Tegnap délelőtt a helyi kultúrotthonban az Iskola másként rendezvényeinek keretében bonyolították le a vetélkedőt, igen sok csapat részvételével. Török Imre, a versenyt szervező kaplonyi NDF-szervezet elnöke lapunknak elmondta, hogy a vetélkedővel a legfőbb céljuk a sváb hagyományok őrzése, az identitás ápolása volt. A történelmi verseny fő témája a sváb gazdasági kultúra volt, illetve annak építészeti, kulturális, gasztronómiai vonatkozása. A versenyen részt vevő diákcsapatoknak az volt a feladatuk, hogy ezt a témát boncolgatva érdekes, vetítéssel egybekötött előadást mutassanak be a zsűrinek. Az előadásokon kívül még számos érdekességgel készültek a tanulók: énekek, riportok, fogalmazások színesítették a versenyt. A kultúrotthonban egy dokumentumkiállítást is rendeztek, az egyik képen a svábok 300 évvel ezelőtti betelepítésének körülményeit idézték fel, azt, hogy milyen állapotok uralkodtak itt, amikor megérkeztek, és mit hoztak létre az évszázadok során. Török Imre elmondta, a versenyen a kálmándi, csanálosi, mezőfényi, szaniszlói iskolák csapatain kívül két kaplonyi csapat mérte össze ismereteit. „Szerettük volna felhívni a figyelmet arra, hogy eltűnőben van a sváb nyelv, a sváb hagyomány és az építészeti stílus is. Vészharangot kongatunk, és nagyon reméljük, a fiatalokban felébred az érdeklődés a hagyományápolás iránt. Azt is reméljük, hogy Kaplonyban is létrejöhet egy sváb ház, hiszen több szép épület van a községben” — mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 23.
Figyelmetlen és kissé szétszórt. Egy új szerelem tereli el a figyelmét. Választottja nagyon megtisztelőnek érzi, hogy gondolt rá.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...