A svábok története román nyelven is
Utoljára módositva: 2019-09-27 17:38:16

Csütörtök délután a nagykárolyi Károlyi-kastély lovagtermében mutatták be Vonház István: A Szatmár vármegyei német telepítés című könyvének kétnyelvű, román és magyar kiadását.

A kétórás rendezvény során több felszólalás is helyt kapott, úgy a politikum, mint az önkormányzat, a gazdasági, szociális, kulturális élet területéről. A témához hozzászólók Szatmár és Máramaros megyéből érkeztek.

A rendezvényt prof. dr. Teodor Ardelean, a nagybányai Petre Dulfu Megyei Könyvtár igazgatója nyitotta meg. Hozzászólt még Blasko Stefan mérnök, üzletember — aki hozzáférhetővé tette a kötet román nyelven történő kiadását —, Kovács Jenő polgármester, Ludescher István, Nagybánya korábbi alpolgármestere, Johann Forstenheizler, az Észak-erdélyi Svábok Egyesületének tiszteletbeli elnöke, a Német Demokrata Fórum Szatmár megyei szervezetének korábbi elnöke, Bogdan Georgescu, a Nagykárolyi Kulturális Igazgatóság vezetője, dr. George Achim egyetemi tanár, Walter Übelhart író, a Németi Demokrata Fórum nagybányai szervezetének alelnöke, az Észak-erdélyi Régió máramarosi szervezetének alelnöke, Ion Săcăleanu tanár és karmester, Pécsi Ferenc korábbi parlamenti képviselő, Daniela Ciută, az ASTRA Kulturális Egyesület elnöke, Kerekes Roland üzletember. A könyvet dr. Ștefan Vișovan egyetemi tanár mutatta be.

A rendezvény végén rövid zenei program következett. A Lőrincz Tünde, Lőrincz Szilveszter és Johann Vezér által alkotott Karoler Trio együttes sváb dallamokat szólaltatott meg.

A kötet a sváb telepítésnek állít emléket, felvállalva azt a küldetést, hogy ennek a kulturális és gazdasági szempontból is aktív etnikumnak az eredetét, történelmét hitelesen bemutassa.

A Szatmár megyében található sváb falvak, a megye kulturális és etnikai gazdagságát bizonyítják. A XVIII. században idetelepített sváb közösség, Észak-nyugat Erdély gazdasági és szociális fejlődésének fontos részét képezte és képezi.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...