A svábok története román nyelven is
Utoljára módositva: 2019-09-27 17:38:16

Csütörtök délután a nagykárolyi Károlyi-kastély lovagtermében mutatták be Vonház István: A Szatmár vármegyei német telepítés című könyvének kétnyelvű, román és magyar kiadását.

A kétórás rendezvény során több felszólalás is helyt kapott, úgy a politikum, mint az önkormányzat, a gazdasági, szociális, kulturális élet területéről. A témához hozzászólók Szatmár és Máramaros megyéből érkeztek.

A rendezvényt prof. dr. Teodor Ardelean, a nagybányai Petre Dulfu Megyei Könyvtár igazgatója nyitotta meg. Hozzászólt még Blasko Stefan mérnök, üzletember — aki hozzáférhetővé tette a kötet román nyelven történő kiadását —, Kovács Jenő polgármester, Ludescher István, Nagybánya korábbi alpolgármestere, Johann Forstenheizler, az Észak-erdélyi Svábok Egyesületének tiszteletbeli elnöke, a Német Demokrata Fórum Szatmár megyei szervezetének korábbi elnöke, Bogdan Georgescu, a Nagykárolyi Kulturális Igazgatóság vezetője, dr. George Achim egyetemi tanár, Walter Übelhart író, a Németi Demokrata Fórum nagybányai szervezetének alelnöke, az Észak-erdélyi Régió máramarosi szervezetének alelnöke, Ion Săcăleanu tanár és karmester, Pécsi Ferenc korábbi parlamenti képviselő, Daniela Ciută, az ASTRA Kulturális Egyesület elnöke, Kerekes Roland üzletember. A könyvet dr. Ștefan Vișovan egyetemi tanár mutatta be.

A rendezvény végén rövid zenei program következett. A Lőrincz Tünde, Lőrincz Szilveszter és Johann Vezér által alkotott Karoler Trio együttes sváb dallamokat szólaltatott meg.

A kötet a sváb telepítésnek állít emléket, felvállalva azt a küldetést, hogy ennek a kulturális és gazdasági szempontból is aktív etnikumnak az eredetét, történelmét hitelesen bemutassa.

A Szatmár megyében található sváb falvak, a megye kulturális és etnikai gazdagságát bizonyítják. A XVIII. században idetelepített sváb közösség, Észak-nyugat Erdély gazdasági és szociális fejlődésének fontos részét képezte és képezi.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 1.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...