A szabadvízi strandolás örömei és veszélyei
Utoljára módositva: 2014-08-02 19:23:38

Bármennyire csábító is a hűs víz, ne vessük magunkat felelőtlenül a habokba, fejesugrás előtt győződjünk meg a víz mélységéről, és mindenképp tartsuk be a már unalomig ismert aranyszabályokat, hogy a kellemes nyári kirándulás ne torkolljon tragédiába.

 

Kánikulai hétvégét és további forró nyári napokat ígérnek a meteorológusok — ilyenkor aligha van kellemesebb a hűsítő habokban való megmártózásnál, azonban a fürdőzés meggondolatlan és felelőtlen magatartással veszélyessé is válhat. Megyénk természetes vizekben — patakok, folyók, holtágak, tavak, horgásztavak — igen gazdag, ezáltal számos lehetőség kínálkozik a fürdőzésre, a sportra, a horgászatra és a szabadidő egyéb hasznos és szórakoztató módon történő eltöltésére. Nem kell belépőt venni, általában a környezet is nagyon idilli, „természetesebb” hangulata van, mint a strandi, zárt medencés fürdőzésnek — ám ahhoz, hogy a szabad víz és a Szamos jó barát maradjon, érdemes a szeszélyeivel és a veszélyeivel is megismerkedni.

Városunk legnépszerűbb szabad strandja a Szamos Pirosberek és Kopaszpart közötti szakasza — és sajnos minden nyáron itt is vesztik életüket a legtöbben. Részben mert a víz alatti, nem látható tárgyak, faágak és egyéb akadályok könnyen sérülést, a gyakori örvények és a különösen erős sodrás pedig „meglepetést”, izomgörcsöt okoznak még a tapasztalt úszóknak is. Ezek mellett különösen nagy óvatosság (lenne) szükséges a jobb oldalon, a Pirosbereknél — a finom homokkal borított, több méter széles partszakasz rengeteg napozni és pancsolni vágyót vonz, de sajnos sokan teljesen megfeledkeznek arról: a finom homokréteg bizony a homokkitermelésnek köszönhető. Azaz: kotrógépek marnak mélyebbnél mélyebb gödröket a Szamos medrébe! A gödrök pedig nem érzékelhetőek! Sok-sok gondtalanul strandoló járta már meg: míg egyik pillanatban alig térdig érő vízben pancsolt, fél lépés után hirtelen mély (sokszor tíz méternél is mélyebb) gödör-kráter hideg tátongását érezte lábai alatt, ami még a lélekjelenléttel és megfelelő vízbiztonsággal rendelkezők számára is komoly sokkot okozhat.

 

Arany- és alapszabályok

A szabadvizek legfőbb veszélye — különösen kotort folyómedrek, bányatavak esetében —, hogy hirtelen mélyülnek, emiatt az átlagosnál hidegebbek. Akár 10–15 foknyi is lehet a hőmérséklet-különbség a felső, pár centis vízréteg és a lentebbi között. Épp ezért különösen fontos figyelni arra, hogy a hirtelen hideg izomgörcsöt vagy szívbénulást is okozhat — naptól felforrósodott testtel soha ne vessük magunkat a habok közé! Unalomig ismeri, hallotta mindenki ezt a mondatot — mégis számtalan tragédia történik a nyári hónapokban emiatt.

Ajánlatos, hogy a gyengén úszók, a vízben bizonytalanul mozgók csak sekély vízben fürödjenek, de előtte mindenképp hűtsék le felhevült testüket. Lehetőség szerint meg kell ismerni a fürdésre igénybe venni kívánt vízterület sajátosságait és mederviszonyait; gumimatrac, vízibicikli, csónak használata során sem szabad felhevült testtel vízbe ugrani és vízbe ugrás előtt mindenképpen ki kell tapasztalni a meder mélységét és azt is, hogy a vízfelszín alatt nincsenek-e nagy kövek, cölöpök, karók, egyéb tárgyak! Aki nem tud úszni, mély vagy erős sodrású vízbe még felfújható fürdőeszközzel (gumicsónak, gumimatrac) se merészkedjen be, az úszni nem tudó gyermekeknek pedig kötelező mentőmellény vagy mentőgallér használata.

Ha pedig fürdés közben váratlan veszélyhelyzet adódik (erős sodrás, örvénylés, a mederfenék egyenetlenségei, gödrök, ahol nem ér le a láb), ne pánikoljunk be! A vakrémület megakadályoz abban, hogy helyes döntést hozzunk, kapkodni kezdünk, a végtagjaink „lebénulnak”, ami végzetes következményekkel is járhat.

Akár zárt, akár szabadstrandon töltjük a forró nyári napokat, mindig tartsuk szem előtt: a vízbe csak az menjen, aki megfelelő vízbiztonsággal rendelkezik!

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 15:00
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 18.
Ma valahogy nem tud rendet tartani maga körül, ami a belső zűrzavar kivetülése. Ne keseredjen el, ezután a rendrakás megnyugtató fázisa következik majd.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...