A szakemberek figyelemmel kísérik a madarak vándorlását
Utoljára módositva: 2018-03-14 12:10:06

Az Európai Unió szintjén újfent veszélyt jelenthet a madárinfluenza, ezért a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) szakemberei is fokozottabb figyelemmel követik a vándormadarak mozgását térségünkben.

Az intézmény vezetője, Nicolae Dumuţa elmondta, hogy a madarak vándorlásáról, illetve az általuk hordozott betegségekről igyekszenek minél több fórumon tájékoztatni a lakosságot, hogy megelőzzék egy esetleges járvány kialakulását. „A madarak vándorlására különösképpen kell figyelnünk, annak ellenére, hogy nem megyénken halad át az a légi folyosó, melyet a vándormadarak használnak. Ez a folyosó Magyarországon, tőlünk 20–30 kilométerre található, ám ez nem kizárólagos útvonal, eltérhetnek tőle a vándormadarak, s megpihenhetnek megyénkben a nagyobb kiterjedésű vízfelületeken, mint például a Majtényi-tó. Ennek okán a DSVSA szakemberei figyelemmel kísérik a térségben tartózkodó madarakat, az esetleges tetemeket, és szükség esetén elvégzik a megfelelő vizsgálatokat” — fogalmazott az igazgató.

A madarak vándorlása miatt az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság is felhívja az érintett hatóságok figyelmét arra, hogy a vízimadarak vándorlását különösképp figyelni kell. A házi szárnyasokat tartóknak azt tanácsolják, hogy ne engedjék háztáji szárnyasaikat a szabad állóvizek közelébe; megfelelő módon kerítsék el, zárják el a szárnyasokat, ezáltal is megakadályozva, hogy érintkezésbe kerüljenek a vadmadarakkal; amennyiben a gazdáknak módjukban áll, különítsék el a libákat és kacsákat a háztartásban található többi szárnyastól; tilos a házi szárnyasokat olyan vízforrásból származó vízzel itatni, melyhez a vándormadarak hozzáférhetnek; a szárnyasokhoz kizárólag tulajdonosaik férjenek hozzá, akiknek ajánlott cserecipőt használni a madarakkal való foglalkozás során; a szárnyasokat csak megbízható helyről származó táppal szabad etetni. A szakemberek ugyanakkor arra kérik a lakosságot, hogy amennyiben bármilyen gyanús jelet vélnek felfedezni állataik viselkedésében, azonnal értesítsék az állatorvost vagy a DSVSA munkatársait.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. szeptember 25.
Párkapcsolata és hivatása közül néha csak az egyikkel, azután csak a másikkal foglalkozik minden erejével és nem találja az arany középutat.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. szeptember 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...