A szakemberek figyelemmel kísérik a madarak vándorlását
Utoljára módositva: 2018-03-14 12:10:06

Az Európai Unió szintjén újfent veszélyt jelenthet a madárinfluenza, ezért a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) szakemberei is fokozottabb figyelemmel követik a vándormadarak mozgását térségünkben.

Az intézmény vezetője, Nicolae Dumuţa elmondta, hogy a madarak vándorlásáról, illetve az általuk hordozott betegségekről igyekszenek minél több fórumon tájékoztatni a lakosságot, hogy megelőzzék egy esetleges járvány kialakulását. „A madarak vándorlására különösképpen kell figyelnünk, annak ellenére, hogy nem megyénken halad át az a légi folyosó, melyet a vándormadarak használnak. Ez a folyosó Magyarországon, tőlünk 20–30 kilométerre található, ám ez nem kizárólagos útvonal, eltérhetnek tőle a vándormadarak, s megpihenhetnek megyénkben a nagyobb kiterjedésű vízfelületeken, mint például a Majtényi-tó. Ennek okán a DSVSA szakemberei figyelemmel kísérik a térségben tartózkodó madarakat, az esetleges tetemeket, és szükség esetén elvégzik a megfelelő vizsgálatokat” — fogalmazott az igazgató.

A madarak vándorlása miatt az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság is felhívja az érintett hatóságok figyelmét arra, hogy a vízimadarak vándorlását különösképp figyelni kell. A házi szárnyasokat tartóknak azt tanácsolják, hogy ne engedjék háztáji szárnyasaikat a szabad állóvizek közelébe; megfelelő módon kerítsék el, zárják el a szárnyasokat, ezáltal is megakadályozva, hogy érintkezésbe kerüljenek a vadmadarakkal; amennyiben a gazdáknak módjukban áll, különítsék el a libákat és kacsákat a háztartásban található többi szárnyastól; tilos a házi szárnyasokat olyan vízforrásból származó vízzel itatni, melyhez a vándormadarak hozzáférhetnek; a szárnyasokhoz kizárólag tulajdonosaik férjenek hozzá, akiknek ajánlott cserecipőt használni a madarakkal való foglalkozás során; a szárnyasokat csak megbízható helyről származó táppal szabad etetni. A szakemberek ugyanakkor arra kérik a lakosságot, hogy amennyiben bármilyen gyanús jelet vélnek felfedezni állataik viselkedésében, azonnal értesítsék az állatorvost vagy a DSVSA munkatársait.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországba (Bayern, Nürnberg környékére) tapasztalt betegápolókat keresünk (nők-férfiak)...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Robin Hood
Ma, 18:50
Felejts el mindent, amit a legendás tolvajról eddig hallottál. Azt hiszed, ismered őt, de nem is tévedhetnél nagyobbat. Robin of Loxley és egy mór harcos szilaj története ölt testet ebben a vakmerő és vagány históriában... A keresztes háború véres csatamezőin edződött nemes, Robin of Loxley (Taron Egerton) nem is sejti milyen kegyetlen és korrupt erővel kell szembenéznie, mikor visszatér angol földre, ahol a Nottingham-i seriff a szent háború ürügyén alatt teljesen kisemmizte alattvalóit. Robin
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...