A szakmát tanulni akarókat várják
Utoljára módositva: 2019-03-26 17:11:31

A szakképzési lehetőségeket megmutató interaktív kiállítás nyílt kedden Nagykárolyban, a helyi Simion Bărnuțiu Szaklíceumban. A tanulókat számos cég várja bemutatóval a Mesterségek Hetén.

Szűkösnek bizonyult a nagykárolyi Simion Bărnuțiu Szaklíceum étkezdéje kedd délelőtt, amikor is ünnepélyes keretek között nyitották meg az immár nyolcadik alkalommal megszervezett Mesterségek Hetét. Mint elhangzott, Németországban bevett szokás az ilyesmi, és az a lényege, hogy a fiatalok mintegy kipróbálhatják a különféle mesterségeket, mielőtt meghozzák a végső nagy döntést: melyik szakma megtanulásának fognak hozzá a nyolcadik osztályt követően. Ennek szellemében idén is tucatnyi cég érkezett interaktív standdal — ki lehetett próbálni a jelenlegi diákok által létrehozott tárgyakat, de megpróbálhatták az érdeklődők azt is, hogy például milyen is szegni. Minden standnál diákok és felnőttek álltak, és készséggel magyarázták a hivatásuk csínját-bínját, és persze a duális és egyéb képzésről szóló szóróanyagot osztottak. Az oktatási intézmény udvarán pedig mezőgazdasági nagygépek sora várta az érdeklődőket.

A megnyitó rendjén Gindele Imre, a házigazda oktatási intézmény igazgatója arról számolt be, hogy ezúttal szombaton is várni fogják a tanulókat. Jöjjenek a szüleikkel, a barátaikkal együtt, és közösen tájékozódjanak a kínálatról — invitálta az érdeklődőket. „Nézzétek meg az iskolánkat, nézzétek meg, hogy mi történik itt, és döntsetek úgy, ha van kedvetek, hogy hozzánk jöjjetek tanulni, hiszen mesterséget tanulhattok” — fogalmazott.

Ez az oktatási intézmény jó úton jár — emelte ki Călin Durla főtanfelügyelő. „Ahhoz igazodik, azt kínálja, amire igény van” — nyomatékosította. Mint mondta, korántsem véletlen az, hogy ennyi vállalkozás érezte fontosnak a jelenlétet a Mesterségek Hetén, „mindannyian várják, hogy a tanulók jöjjenek ebbe az iskolába, elvégezzék, és majd az ő alkalmazottaik legyenek” — tette hozzá. Beszélt arról is, hogy a próbaképességvizsgán született eredmények arra intik őket, hogy a szakoktatásban résztvevők létszámának növelésére törekedjenek. Kovács Jenő nagykárolyi polgármester abbeli meggyőződésének adott hangot, hogy belátható időn belül itt is jelentősen növekednek a bérek, elérik a nyugati színvonalat. Ennek okán is javasolta, hogy minél többen tanuljanak meg egy-egy szakmát. Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke is üdvözölte a rendezvényt. Mint fogalmazott: „akkor fog normálisan működni a tanügyi rendszer, ha azt eredményezi, amire az egész közösségnek szüksége van.” Hangoztatta, hogy a közösség legnagyobb értékei a fiatalok, a gyerekek. És nekik, a közigazgatásban tevékenykedőknek az a kötelességük, mindent megtegyenek annak érdekében, „hogy a gyerekeket jól képezzük, középtávon legyen egy jó jövőképük, és maradjanak itthon” — emelte ki.

Pár alkalomhoz illő gondolatot mondott el Dan Brumboiu, a mezőfényi telephelyű Polipol Mobila Kft., illetve Franziska Jung, a nagykárolyi Continental vezérigazgatója. De talán minden szónál többet mondott az, hogy a város és vidéke számos iskolájából érkezők megnézhették, hogy például a Steiger Kft.-nél mit is hoztak létre a már ott is tanulók.

 

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Csaló csajok
Ma, 17:45
A CSALÓ CSAJOK-ban, ebben a kacagtató új vígjátékban Anne Hathaway és Rebel Wilson szélhámosnőket alakítanak; egyikük kisstílű, másikuk nagypályás. Egyesítik erőiket, és rászedik a férfiakat – hogy megszedjék magukat.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bosszúállók: Végjáték
Ma, 21:25
Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. május 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...