A szakmát tanulni akarókat várják
Utoljára módositva: 2019-03-26 17:11:31

A szakképzési lehetőségeket megmutató interaktív kiállítás nyílt kedden Nagykárolyban, a helyi Simion Bărnuțiu Szaklíceumban. A tanulókat számos cég várja bemutatóval a Mesterségek Hetén.

Szűkösnek bizonyult a nagykárolyi Simion Bărnuțiu Szaklíceum étkezdéje kedd délelőtt, amikor is ünnepélyes keretek között nyitották meg az immár nyolcadik alkalommal megszervezett Mesterségek Hetét. Mint elhangzott, Németországban bevett szokás az ilyesmi, és az a lényege, hogy a fiatalok mintegy kipróbálhatják a különféle mesterségeket, mielőtt meghozzák a végső nagy döntést: melyik szakma megtanulásának fognak hozzá a nyolcadik osztályt követően. Ennek szellemében idén is tucatnyi cég érkezett interaktív standdal — ki lehetett próbálni a jelenlegi diákok által létrehozott tárgyakat, de megpróbálhatták az érdeklődők azt is, hogy például milyen is szegni. Minden standnál diákok és felnőttek álltak, és készséggel magyarázták a hivatásuk csínját-bínját, és persze a duális és egyéb képzésről szóló szóróanyagot osztottak. Az oktatási intézmény udvarán pedig mezőgazdasági nagygépek sora várta az érdeklődőket.

A megnyitó rendjén Gindele Imre, a házigazda oktatási intézmény igazgatója arról számolt be, hogy ezúttal szombaton is várni fogják a tanulókat. Jöjjenek a szüleikkel, a barátaikkal együtt, és közösen tájékozódjanak a kínálatról — invitálta az érdeklődőket. „Nézzétek meg az iskolánkat, nézzétek meg, hogy mi történik itt, és döntsetek úgy, ha van kedvetek, hogy hozzánk jöjjetek tanulni, hiszen mesterséget tanulhattok” — fogalmazott.

Ez az oktatási intézmény jó úton jár — emelte ki Călin Durla főtanfelügyelő. „Ahhoz igazodik, azt kínálja, amire igény van” — nyomatékosította. Mint mondta, korántsem véletlen az, hogy ennyi vállalkozás érezte fontosnak a jelenlétet a Mesterségek Hetén, „mindannyian várják, hogy a tanulók jöjjenek ebbe az iskolába, elvégezzék, és majd az ő alkalmazottaik legyenek” — tette hozzá. Beszélt arról is, hogy a próbaképességvizsgán született eredmények arra intik őket, hogy a szakoktatásban résztvevők létszámának növelésére törekedjenek. Kovács Jenő nagykárolyi polgármester abbeli meggyőződésének adott hangot, hogy belátható időn belül itt is jelentősen növekednek a bérek, elérik a nyugati színvonalat. Ennek okán is javasolta, hogy minél többen tanuljanak meg egy-egy szakmát. Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke is üdvözölte a rendezvényt. Mint fogalmazott: „akkor fog normálisan működni a tanügyi rendszer, ha azt eredményezi, amire az egész közösségnek szüksége van.” Hangoztatta, hogy a közösség legnagyobb értékei a fiatalok, a gyerekek. És nekik, a közigazgatásban tevékenykedőknek az a kötelességük, mindent megtegyenek annak érdekében, „hogy a gyerekeket jól képezzük, középtávon legyen egy jó jövőképük, és maradjanak itthon” — emelte ki.

Pár alkalomhoz illő gondolatot mondott el Dan Brumboiu, a mezőfényi telephelyű Polipol Mobila Kft., illetve Franziska Jung, a nagykárolyi Continental vezérigazgatója. De talán minden szónál többet mondott az, hogy a város és vidéke számos iskolájából érkezők megnézhették, hogy például a Steiger Kft.-nél mit is hoztak létre a már ott is tanulók.

 

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az oroszlánkirály
Ma, 21:20
Jon Favreau rendező és a Disney filmje, AZ OROSZLÁNKIRÁLY az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. július 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...