A szárazság miatt késik az őszi vetés
Utoljára módositva: 2019-09-12 15:08:53

A hosszan tartó szárazság miatt nehezen lehet felszántani a földeket, késik az őszi vetés, ugyanakkor az őszi munkálatok időben is, pénzben is nagyobb áldozatokat követelnek.

Egy ideig a hosszan tartó esőzés, közel két hónapja a csapadék hiánya nehezíti a mezőgazdászok dolgát; a föld annyira ki van száradva, hogy a legnagyobb kapacitású gépekkel is nehezen lehet felszántani. Eddig a szántóterületeknek csak a negyedét lehetett felszántani, és annál is kevesebbet sikerült bevetni — tudtuk meg Bákai Ferenc Gombáspusztán gazdálkodó kistermelőtől, aki takarmánynövények termesztésével foglalkozik. Ez sem volt egyszerű, hiszen csak jelentős idő- és üzemanyagtöbblet ráfordításával tudták elvégezni a munkálatokat. Kisebb területeken elvetették a repcét és a tritikálét, azonban ez mind kárba veszhet: ha nem enyhül a csapadékhiány, nem hajtanak ki az elvetett őszi gabonák magvai. Elmondta, hogy szántáskor többször meghibásodtak a gépek, eltörtek az alkatrészeik. Az sem elhanyagolható, hogy az átlagosnál sokkal több üzemanyagot használtak, ami jelentősen növelte a kiadásokat. Mivel nem volt elég egyszer végigmennie a szántóföldön az ekével ellátott traktornak, majd a tárcsának, a plusz kiadások mellett időben is sokkal többe kerültek a munkálatok.

Nagy Levente a szatmárnémeti 1-es számú élelmiszerpiacon panaszolta, hogy a szántóföldek megkeményedésének nemcsak a szárazság az oka, hanem az is, hogy aratáskor a talaj nedves volt, a gépek lenyomták, s így száradt fel és vált szilárddá. Most négyzetméterenként legalább harminc liter csapadék kellene, hogy a föld fellazuljon. Nagy Leventének sikerült felszántania bizonyos parcellákat, azokat el is vetette, de a mag nem csirázik, és ha továbbra is ott marad a száraz földben, csíraképtelenné válik. Nem lehet tudni, mi lesz azokkal a területekkel, amelyeken késni fog a vetés. A gazdát az vigasztalja, hogy voltak már olyan évek, amikor késett a vetés, de az időjárás kedvezően alakult, és végül jó lett a termés.

Ezentúl a szárazság a még betakarításra váró kukoricára lehet ártalmas — tájékoztatott Hajdu Miklós szatmárnémeti gazda. Nagyon sok helyen koraérett a kukorica, de nem elég fejlettek a csövek, és aprók a szemek. A minőségről nem lehet beszélni addig, amíg nem végeznek méréseket. Valószínűleg az eddigi évekhez képest kevesebb lesz a termés, a minőség viszont változó lesz.

Egy másik nagy probléma a szálas takarmányok begyűjtése. Több gazda egyetért abban, hogy az első három kaszálás jó volt, most viszont nem eléggé dúsak a kaszálók, sok helyen kezdenek megsárgulni, s ezeket le kell kaszálni, hogy ne száradjonak meg a száron és ne hullassák el a magvaikat.

 

Elek György

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...