A szárazság miatt késik az őszi vetés
Utoljára módositva: 2019-09-12 15:08:53

A hosszan tartó szárazság miatt nehezen lehet felszántani a földeket, késik az őszi vetés, ugyanakkor az őszi munkálatok időben is, pénzben is nagyobb áldozatokat követelnek.

Egy ideig a hosszan tartó esőzés, közel két hónapja a csapadék hiánya nehezíti a mezőgazdászok dolgát; a föld annyira ki van száradva, hogy a legnagyobb kapacitású gépekkel is nehezen lehet felszántani. Eddig a szántóterületeknek csak a negyedét lehetett felszántani, és annál is kevesebbet sikerült bevetni — tudtuk meg Bákai Ferenc Gombáspusztán gazdálkodó kistermelőtől, aki takarmánynövények termesztésével foglalkozik. Ez sem volt egyszerű, hiszen csak jelentős idő- és üzemanyagtöbblet ráfordításával tudták elvégezni a munkálatokat. Kisebb területeken elvetették a repcét és a tritikálét, azonban ez mind kárba veszhet: ha nem enyhül a csapadékhiány, nem hajtanak ki az elvetett őszi gabonák magvai. Elmondta, hogy szántáskor többször meghibásodtak a gépek, eltörtek az alkatrészeik. Az sem elhanyagolható, hogy az átlagosnál sokkal több üzemanyagot használtak, ami jelentősen növelte a kiadásokat. Mivel nem volt elég egyszer végigmennie a szántóföldön az ekével ellátott traktornak, majd a tárcsának, a plusz kiadások mellett időben is sokkal többe kerültek a munkálatok.

Nagy Levente a szatmárnémeti 1-es számú élelmiszerpiacon panaszolta, hogy a szántóföldek megkeményedésének nemcsak a szárazság az oka, hanem az is, hogy aratáskor a talaj nedves volt, a gépek lenyomták, s így száradt fel és vált szilárddá. Most négyzetméterenként legalább harminc liter csapadék kellene, hogy a föld fellazuljon. Nagy Leventének sikerült felszántania bizonyos parcellákat, azokat el is vetette, de a mag nem csirázik, és ha továbbra is ott marad a száraz földben, csíraképtelenné válik. Nem lehet tudni, mi lesz azokkal a területekkel, amelyeken késni fog a vetés. A gazdát az vigasztalja, hogy voltak már olyan évek, amikor késett a vetés, de az időjárás kedvezően alakult, és végül jó lett a termés.

Ezentúl a szárazság a még betakarításra váró kukoricára lehet ártalmas — tájékoztatott Hajdu Miklós szatmárnémeti gazda. Nagyon sok helyen koraérett a kukorica, de nem elég fejlettek a csövek, és aprók a szemek. A minőségről nem lehet beszélni addig, amíg nem végeznek méréseket. Valószínűleg az eddigi évekhez képest kevesebb lesz a termés, a minőség viszont változó lesz.

Egy másik nagy probléma a szálas takarmányok begyűjtése. Több gazda egyetért abban, hogy az első három kaszálás jó volt, most viszont nem eléggé dúsak a kaszálók, sok helyen kezdenek megsárgulni, s ezeket le kell kaszálni, hogy ne száradjonak meg a száron és ne hullassák el a magvaikat.

 

Elek György

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...