A szárazság után túl sok az eső
Utoljára módositva: 2019-05-23 17:30:14

Nem kedvez az időjárás a mezőgazdaságnak. A hosszan tartó szárazság után túl sok az eső, hiányzik a napsütés, emiatt nem tudnak fejlődni a növények, és terjednek a betegségek.

Az idei tavasz nem igazán kedvezett a mezőgazdaságnak: előbb a szárazság, majd a sok eső nehezítette meg a növények fejlődését. Fodor István mezőgazdasági mérnök szerint nagyon jót tett a mezőgazdaságnak a májusi eső, eddig körülbelül hetvenhárom-hetvennégy liter esett négyzetméterenként. A március-áprilisi szárazság egy kicsit visszafogta a növényeket, kezdtek száradni, amit pedig tavasszal vetettek, nem kelt ki, mert a talajban nem volt elég nedvesség. Májusig nem fejlődött a búza, a repce és más ősszel vetett növények, hiába műtrágyázták azokat, nem volt mi feloldja azt. Jelenleg a föld megázott addig a mélységig, hogy a víz elérte a növények gyökereit. A vízellátással inkább a dombos vidékeken vannak gondok. Ahol nem a szintgörbe után végzik a munkálatokat, az eső könnyen lemossa a termőtalajt. Aki gyomirtózta az őszi vetést, annak nincsenek problémái. Ott lesznek problémák, ahol a gazdák nem gyomirtóztak, mert várták az esőt. Az ilyen parcellákban eső után elkezd fejlődni a gyom, amit nem lesz egyszerű elpusztítani, magyarázta a szakember.

Fodor István maga is kertészkedik, van lehetősége kitapasztalni, hogy mi a legjobb megoldás, ha az éghajlati viszonyok éppen nem kedvezők. Gyakran alkalmazza a Biocalmmal történő permetezést. A 01-es a lágyszárúakra, a 02-es a fásszárúakra való. Ez nem egy olcsó dolog, egy liter harminchat lejbe kerül. A 01-esből kell egy fél liter tíz liter vízbe, a 02-esből nyolc deci.

Fodor kitért arra is, hogy milyen költségekkel és nehézségekkel jár a divatossá vált biotermesztés. Mivel a biotermesztők nem használnak műtrágyát, a terméshozam sokkal alacsonyabb, jó esetben a fele terem meg annak, amennyi vegyszerezett területen terem. A biotermesztés nem olyan egyszerű, mint amilyennek azt egyesek beállítják. A biogazdálkodás nagyon költséges, ami úgy indul, hogy kolozsvári szakemberek vesznek egy talajmintát, és megmondják, hogy hány évig milyen növényeket lehet vetni ezeken a területeken. Ezek az ajánlott növények nem haszonnövények, kaszálni sem szabad, egyfajta talajtisztítás történik, ami kiadásokkal jár. Sok biotermesztő azt mondja, hogy istállótrágyát használ. Az istállótrágya viszont csak akkor bio, ha a tehén biotápanyagot fogyaszt. Gyomirtózott tritikálét, kukoricát, füvet vagy bármilyen tápanyagot adni annak a tehénnek, amelyiknek a trágyáját biotermesztéshez használják, nem lehet.

Fodor úgy látja, hogy a gyümölcsösnek megfelel a jelenlegi időjárás, a problémák akkor fognak jelentkezni, amikor kisüt a nap, és elkezdenek szaporodni a gombabetegségek. Itt is ajánlatos a Biocalmmal történő permetezés, ami azért azért jó, mert a levéllemez megvastagszik, a pórusok beszűkülnek, a kicsírázott gombák pedig nem tudnak behatolni a levélbe. A Biocalm nem öli meg a lisztharmatot, hanem meggátolja, hogy bejusson a levélbe, és megelőzi a bakteriális fertőzést.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...