A szatmári lakosság 76%-a túlsúlyos
Utoljára módositva: 2012-04-12 07:39:09

Az elkövetkező 10 évben a Szatmár megyei lakosság körében a kardiovaszkuláris veszély igencsak magas, az elhízás, túlsúly, magas vérnyomás és cukorbetegség miatt, derül ki a felmérésből.

 

A lakosság 76%-a túlsúlyos

Szatmár megyében a várható élettartam átlagosan 70,51 év – a férfiak esetében 65 év, nők esetén 73 év –, mellyel az országos rangsorban az utolsó helyen állunk – hangsúlyozta Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke a tegnap megtartott sajtótájékoztatón. Ezen tények ismeretében a megyei tanács egy egészségügyi állapotfelmérést célzó tanulmány elkészítését finanszírozta 420 ezer lejjel. 2011. november 14. és 2012 februárja között a szakemberek a megye városaiban összesen 4150 személyt vizsgáltak meg. „Az országban egyedülálló tanulmányt az Európai Unió által meghatározott 2011-es normatívák alapján készítettük el, és ennek alapján konkrét egészségmegőrző programokat dolgozhat ki a megye” – hangsúlyozta Szilágyi József belgyógyász-diabetológus, a projekt vezetője. A felmérés elsődleges célja az volt, hogy felmérjék a Szatmár megyei lakosok szív- és érrendszeri betegségekre való hajlandóságát, a szénhidrát- és zsíranyagcsere, a testsúly és a vérnyomás összefüggésében. Ezen tanulmány elkészítése érdekében megvizsgálták a befolyásolható paramétereket (testsúly, testindex átlag, a has átmérője, vérnyomás, dohányzás, koleszterinszint, HDL koleszterin, LDL koleszterin, vércukorszint, triglicerid), illetve a nem befolyásolható paramétereket (életkor, magasság, betegségek kórtörténete, illetve a családi kórtörténetet). Az adatok statisztikai feldolgozása nyomán azt a következtetést vonták le a szakemberek, hogy minden harmadik Szatmár megyei lakos magas vérnyomásban szenved, többségük Tasnád és Nagykároly környékén él. Szilágyi doktor tájékoztatásából kiderül az is, hogy a magas vérnyomás a kor előrehaladtával növekszik, legérintettebbek az 50 évnél idősebb férfiak és nők. Az adatok elemzése során igencsak szembetűnő adatra lettek figyelmesek a szakemberek: a Szatmár megyei lakosok több mint felének magas a koleszterinszintje, ez a gyökere a szív- és érrendszeri betegségeknek. „Az örökölt gének és a tájspecifikus étkezés következtében a Nagykároly környéki lakosok majd’ 70 százalékának magas a koleszterinszintje, mely újabb kutatási területet jelent a szakembereknek” – pontosított dr. Szilágyi. A lakosság triglicerid-szintje átlagosan 23 százalék, ám a Tasnád környékén élők esetében kimagaslóan magas, megközelíti a 40 százalékot, mely a szakemberek véleménye szerint a túlzott alkoholfogyasztással magyarázható. A vércukorszint az aktív lakosok esetén 9 százalék megyénkben, ez megegyezik az EU-s átlaggal. Az egyik legnagyobb problémát a lakosság elhízása és túlsúlya jelenti, hisz ezen két vizsgált szegmens a megvizsgált személyek 76 százalékát érinti. Az előbb ismertetett adatokat súlyosbítja, hogy a 20 évnél idősebb korosztály 20 százaléka aktív dohányos.

 

A neheze hátra van

„A tanulmánynak köszönhetően teljes képet kaptunk arról, milyen a megye lakosságának egészségügyi állapota, ám a munka neheze most kezdődik, a megelőzési kampányokat már az óvodások körében el kell kezdeni, de a családorvosok által végzett ellenőrzési és monitorizálási folyamat is nagyon fontos. Ezen kívül nagy hangsúlyt fektetünk a kardiológiai és az érsebészeti osztály modernizálására, hogy a már kialakult problémákat hatékonyan tudjuk kezelni” – hangsúlyozta Csehi az adatok bemutatását követően. A megelőzési folyamatban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzattal és nyíregyházi kórházzal azt tervezzük, hogy a következő EU-s kiírási időszakban román-magyar határ menti pályázatokat adunk le az egészségügyi állapot javítása érdekében. Mindeközben a kardiológiai és az érsebészeti osztály fejlesztése zajlik. A kardiológiát egy 100 ezer eurós ekográffal szerelik fel, az egészségügyi minisztérium finanszírozásával. A kardiológián jelenleg 4 fiatal doktornő, két idősebb szakorvos és egy főorvos dolgozik, de az ügyeleti vonal és a különböző irányú szakosodás miatt még négy kardiológus alkalmazását tervezi a megyei önkormányzat, tudtuk meg tanácselnöktől, aki azt is elmondta, hogy egy érsebészt már alkalmaztak a Szatmár Megyei Kórházba, és újabb érsebész állást hirdettek meg. „Bízom abban, hogy akarattal és összefogással, a megelőzési kampányokra fektetve a hangsúlyt, a lakosság várható élettartama növekedni fog” – összegzett Csehi Árpád.

 

Sógor Beáta

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...