A szatmári nyolcadikosok hierarchiája
Utoljára módositva: 2019-07-05 09:59:48

Közzétette a szaktárca a romániai nyolcadikos diákok hierarchiáját az admitere.edu.ro oldalon. A listákon csökkenő sorrendben tüntették fel megyékre lebontva a tanulók felvételi átlagát, amelynek 80%-át az országos felmérés, 20%-át a gimnáziumi négyéves átlag adja.

A nyolcadik osztályt végzett, középiskolákban továbbtanulni kívánó diákok és szüleik a hét végéig tölthetik ki az iskolákban a beiratkozási lapokat, amelyekre a személyes adatok mellett a továbbtanulási opcióikat, a választott osztályok kódjait is rá kell írni. A középiskolai helyekre a diákokat az országos felmérés (80%) és az V–VIII. osztály átlaga (20%) alapján kiszámolt felvételi átlaguk, illetve a megjelölt továbbtanulási opciók alapján számítógépes program osztja le, melynek eredményét július 12-én közlik.

Szatmár megye tanulóinak hierarchiája — akárcsak az összes többi megye diákjaié — megtalálható az admitere.edu.ro oldalon. Ez alapján négy olyan diák is van, aki bárhová bejuthat, hiszen a Bălcescu–Petőfi Általános Iskola három diákja — Haiduc Oana, Moroz Alexandra, Nistea Roberta — és a Grigore Moisil Általános Iskola végzőse, Stăncioiu Blanca nem csak az V–VIII. osztályt végezte el tízessel, hanem az országos felmérőn is a legmagasabb pontszámot érte el. A magyar tannyelvű diákok között a legmagasabb felvételi átlaggal, 9,50-nel a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja, Nagy Boglárka rendelkezik, akinek a négyéves átlaga 9,99 volt, míg az országos felmérés három vizsgájának átlaga 9,38.

Ezekkel az átlagokkal a fiatalok bármelyik Szatmár megyei középiskolába bejuthatnak, a tavalyi átlagok alapján ugyanis a legerősebb osztályokban ezeknél az átlagoknál alacsonyabb volt a bejutási átlag — derül ki a szaktárca összesítéséből.

A Szatmár megyei toplista élén a tavalyi esztendőben a szatmárnémeti Mihai Eminescu Főgimnázium állt: a tanintézmény kétnyelvű matematika-informatika osztályában tavaly a legutolsó bejutási átlag 8,80 volt. A második legmagasabb átlaggal, 8,73-mal a Johann Ettinger Német Líceum matematika-informatika osztályába lehetett bejutni, míg a Mihai Eminescu Főgimnáziumban indult másik matematika-informatika osztályba legkevesebb 8,63-mal lehetett bejutni.

A szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium matematika-informatika szakán legkevesebb 5,25-ös átlag volt szükséges a bejutáshoz, természettudományok szakon pedig 6,29. A főgimnázium társadalomtudományok szakára 5,52-vel vették fel az utolsó tanulót, míg a társadalomtudományok–intenzív idegen nyelv osztályokba való bejutáshoz 6,57-es, valamint 6,22-es átlag kellett. A vokacionális oktatásban — például a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban, a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban vagy az Aurel Popp Művészeti Líceumban — meghirdetett osztályok bejutási átlagait nem közölte a szaktárca, ezekben ugyanis speciális kritériumok és felvételi is van.

Ami pedig a legalacsonyabb bejutási átlaggal rendelkező iskolákat illeti, tavaly nyáron a Nagytarnai Műszaki Líceum környezetvédelmi szakos osztályába még 2,75-ös átlaggal is bejutott diák, ez volt a legalacsonyabb eredmény Szatmár megyében.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...