A szatmárnémeti Kossuth-kert, vasútállomás és Faipari Iskola története
Utoljára módositva: 2017-08-28 12:57:56

Kossuth-kert

 

Kossuth-kert — kioszk és tó

A hatalmas parkot egy Heim nevű budapesti műkertész tervei alapján alakították ki a XIX. század utolsó éveiben. A helyén téglavető volt, először ennek posványos gödreit kellett feltölteni, csak ezután kerülhetett sor a ritka fafajták, az arborétum telepítésére.

A parknak saját, villamos energiával működtetett öntözőrendszere, mintaméhes, faiskolatelep, később kisebb állatkert is volt itt, valamint az 1847-ben alapított lövőház, amelyet a Gőzfürdő építésekor bontottak le. Meszlényi Gyula megyéspüspök hatalmas, díszes vaskaput ajándékozott a kertnek — idővel ez is „eltűnt”, akárcsak Kiss Gedeon szobra.

 

Zöld ház

 

A Zöld ház elődje a Gőzfürdő, erről érdemes megemlíteni, hogy a múlt századfordulón az iparosodó, gyors ütemben fejlődő Szatmárnémetinek szüksége volt egy gőz- és kádfürdőre. Működése során többször átalakították, felújították, olykor ideiglenesen bezárták, míg a közművesítésnek, a városi vízhálózat és csatornarendszer kiépítésének köszönhetően fokozatosan elvesztette jelentőségét.

Nagyon sok és változatos elképzelés látott napvilágot az elmúlt évtizedek során az épület más célú hasznosításával kapcsolatban. Terveztek ide múzeumot, könyvtárat, műtermeket, de ezek egyike sem valósult meg. Közben az állaga egyre romosabbá, elhanyagoltabbá vált, míg egy európai uniós pályázat keretében 2007-re sikerült az épületet teljesen felújítani és átadni mostani rendeltetésének. Ezzel párhuzamosan rendezték a környezetét is.

Nem ismerjük az építész nevét, nagy valószínűséggel ezt is Budapesten tervezték, ugyanúgy, mint a városháza, az állomás, a vasúti internátus, a népiskolák, a törvényszék és a posta épületét. A múlt századforduló éveiben vagyunk, az általános jellemzők is hasonlóak. Jól átgondolt, működőképes, pragmatikusan tagolt épületről van szó, amely a kinézetét tekintve egyrészt megfelel a kordivatnak, másrészt jól megválasztott arányainak, díszítésének, méreteinek köszönhetően magától értetődő egyszerűséggel és természetességgel simul környezetébe. Homlokzata döntően újklasszicista, neoreneszánsz jellegű, amelyet tervezője a kordivatnak megfelelően szecessziós díszítő-, térkitöltő elemekkel gazdagított.

 

Kiss Gedeon szobra

 

Kiss Gedeon eredeti szobra

Az épület előtt avatták fel 2010 decemberében Kiss Gedeon szobrát, Szodoray-Parádi Hajnalka szatmári képzőművész alkotását.

Kiss Gedeonnak, a város főkapitányának a budapesti Horvay János által készített mellszobrát a Kossuth-kertben 1903-ban leplezték le. A népszerű „Gida bácsi” kezdeményezte ugyanis a Kossuth-kert létrehozását, ő volt a városi múzeum létesítésének a szorgalmazója, a Sétatér létrehozója, valamint a „fák ezredese” is, ahogyan a város utcáinak, tereinek, parkjainak fásításáért nevezték a hálás polgárok. Nem tudjuk, pontosan mi történt az eredeti szoborral, eltűnt.

 

Kioszk

 

A gőzfürdővel azonos időben a park dombján szecessziós és a népi építészet hagyományait is idéző kioszk épült két tágas teremmel. Ezekben egy ideig bálokat rendeztek, de két szatmári festőművész, Aurél Popp (Papp) és Litteczky Endre műteremként is használta. Itt működött a Popp (Papp) Aurél által alapított DAC kerámia- és porcelángyár is.

A háború utáni években nagyon rossz állapotúvá vált, lebontották, az épület faanyagát a közeli gőzfürdőben tüzelték el.

A város vezetősége a múlt század kilencvenes éveiben komoly erőfeszítéseket tett a park rendbetételére. Megtisztították az egész területet, új kaput készíttettek, megszervezték a park rendszeres őrzését, takarítását stb.

 

Faipari Iskola

 

Faipari Iskola

1907 körül épült a Kossuth-kert tőszomszédságában. A pályázatra összesen 19 terv érkezett be, a bíráló bizottság az első díjat Orth Ambrus és Somló Emil műépítészeknek ítélte oda. Országos jelentőségű intézmény volt válogatott tanári karral, a rajztanára egy időben Zolnay Géza, a híres portréfestő volt.

 

Állomás

 

A szatmárnémeti nagyállomás épülete 1898-ban készült egy olyan kisvárosban, amelynek akkoriban 26–27 ezer lakosa volt. Építésze Pfaff Ferenc (1851–1913), a vasút melletti református temetőben emlékoszlopot állítottak a tiszteletére. Ő Budapesten élt és dolgozott a Magyar Államvasutaknál, és húsz nagyállomás, valamint számos kisebb állomásépület tervezését és építését végezte. Szegeden, Miskolcon, Pécsett, Aradon, Cegléden, Nagykárolyban találunk hasonló állomásépületeket, valamennyi a reneszánsz eklektika jegyében született. Ez magyarra fordítva azt jelenti, hogy arányaiban, díszítésében a klasszikus, antik példákat követi.

Az állomásépület

Szatmárnémeti hármas tagolású állomása olyan jól átgondolt, észszerűen kialakított helyiségek, irodák, folyosók, várótermek, mellékhelyiségek rendszere, amely az idők során megsokszorozódott utasforgalomban is megfelelt az elvárásoknak. Mindezeken túl a jól megválasztott anyagoknak, díszítményeknek, domborműveknek köszönhetően szép ez az épület. A vakolatlan téglasorok egyhangúságát félkörös ívsorok, domborművek, frízek, maszkok szakítják meg, variálják. Kortársak feljegyezték, hogy a Pfaff által tervezett állomásépületek a maguk idejében a legszebbek, legjobbak voltak az egész Monarchiában.

 

Az állomás peronja

A Kossuth-kert, az állomás, a Faipari Iskola Szatmárnémeti büszkeségei voltak és mindmáig azok. Nem kérdés, hogy meg kell-e őrizni, fel kell-e újítani ezeket; a kérdés az, hogy renoválás után milyen harmadik évezredi tartalmakkal lehet ezeket hosszú távon életképessé tenni. A gyakorlat ugyanis azt igazolja, hogy amit eredetileg postának, szállodának vagy gőzfürdőnek terveztek, nem alakítható könyvtárrá, szerkesztőséggé, templommá vagy iskolává.

 

Muhi Sándor

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 11:00
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 13:05
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Jumanji - Vár a dzsungel
Ma, 15:10
A történelem nem ismétli magát, de néha újra próbálkozik. Négy középiskolás talál egy régi játék konzolt, amelyen egy olyan program fut, amiről még sosem hallottak: a Jumanji. Kipróbálják, és a játék rögtön beszippantja őket - de igazán. Átváltoznak saját avatárjukká: Spencer, a nagy gémer izomagyú kalandorrá válik (Dwayne Johnson), a focista Fridge "elveszti teste felső ötven centijét", cserébe okos lesz, mint Einstein (Kevin Hart), a nagymenő bombázó csajból középkorú, pocakos prof. válik (Jac
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:25
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:25
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 20.
Végre olyan dologgal foglalkozhat, amiért meg is fizetik. Ha kevésnek érzi bevételeit, gondolja át, miért lennének hajlandóak többet fizetni az emberek!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...