A szatmárnémeti Püspöki Palota őrei
Utoljára módositva: 2018-11-16 09:05:48

Épített örökségünk megőrzése és népszerűsítése céljából indította útnak az Örökségünk őrei — Fogadj örökbe egy műemléket programját a Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2012-ben.

Idén a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum XI. B osztályának diákjai is csatlakoztak a mozgalomhoz. A lelkes csapat tagjai: Balogh Ádám, Havas Panna, Jánk Péter, Kovács Ervin, Lepedus Erzsébet, Maier Alíz, Mák Tóth Dalma, Nagy Botond Előd, Oláh Ingrid, Oláh Orsolya, Stelli Deborah, Szabó Thalmeiner Bence és Tallián Anna. Vezető tanár: Barkoczi Éva történelem szakos tanár.

A diákok választása a szatmári Püspöki Palotára esett, mivel az épület a római katolikus püspökség mellett az iskolának is helyet biztosít, és ezáltal második otthonukként szolgál. Céljuk megismerni és másokkal is megismertetni az épület múltját, feltárni különlegességeit. A diákok megkezdték a munkát, szorgosan bújják a könyvtár köteteit információkat gyűjtve, és Pallai Kristóf levéltáros úr segítségével eredeti levéltári anyagot is kutathatnak.

Tervezik egy idegenvezetéssel egybekötött „nyílt nap” szervezését is a palotában, aminek időpontjáról később értesítik az érdeklődőket. Addig is kísérjék figyelemmel a csapat Facebook-bejegyzéseit a A szatmárnémeti Püspöki Palota őrei oldalon, és like-olják, ezzel is közelebb hozva a diákokat a főnyereményhez, ami egy brüsszeli kirándulás.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Kókusz Kokó, a kis sárkány - Irány a dzsungel
Ma, 15:00
Készüljetek fel a valaha volt legtüzesebb vakációra! Kókusz Kokó családjával és legjobb barátjával, Oszkárral indul életük legnagyobb kalandjára, egyenesen a dzsungel mélyére. A nyaralás nem indul jól. A kis tűzokádó sárkány bár számos történetet halott már nagypapájától a goromba vízi sárkányokról, eddig eggyel sem találkozott, most azonban útjukat állja néhány jól megtermett példány, így hajójuknak új útvonalat kell keresni. Az ismeretlen vizeken váratlanul léket kapnak, amiért a gyanú szerint
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Oh, Ramona
Ma, 16:35
Román vígjáték
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Dermesztő hajsza
Ma, 18:35
A fagyos coloradói síközpontban hókotró-sofőrként dolgozó Nels (Liam Neeson) nyugodt élete fenekestül felfordul, mikor fiát, a helyi, nagyhatalmú drogbáró meggyilkolja. Az Év Polgára cím birtokosa még sosem tért le a helyes útról, egészen mostanáig: a feldühödött apa kezébe veszi az irányítást, extrém előítéletekkel és nehézfegyverekkel felvértezve bosszúhadjáratba kezd. A gyilkos tempójú Nelst egyetlen cél élteti, egytől egyig ki akarja iktatni a kartell embereit… és az egykor feddhetetlen hómu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Alelnök
Ma, 20:50
Az Oscar-díjas és igen szórakoztató A NAGY DOBÁS-ban Adam McKay író-rendező a 30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb pénzügyi összeomláshoz vezető Wall Street-i trükközésről rántotta le a leplet. Új filmje, az ALELNÖK egy újabb igaz sztorit vázol: a jelenkori amerikai politika egyik legzárkózottabb és legtitkolódzóbb elméjét, Richard Bruce (Dick) Cheneyt állítja a középpontba, Christian Bale újabb nagy átalakulást prezentáló alakításában. Szereplőtársai Amy Adams, Steve Carel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 22.
Legmerészebb álmait is megvalósíthatja ma, bár tény, hogy keményen meg kell dolgoznia a sikerért, de nem fogja sajnálni a befektetett energiát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...