A szatmárnémeti villanyvilágítás kezdetei
Utoljára módositva: 2017-01-01 09:49:50

1891. december 31-én este 7 órakor ejtették meg az első világítási próbát a szatmárnémeti városi színházban. 1892. január 3-án elkezdődött az utcai világítás is…

Az első komolyan vehető tudósítást a városunk villamos művéről Tankóczi Gyulától olvastam: „A villanyvilágítás bevezetésére megjegyezhetjük, hogy Magyarországon a mienk volt a második villanyvilágítási berendezés. Az elsőről tudtam. Tananyag volt már a technikumban a Temesváron 1884-ben létesített közvilágítás. Úttörő volt 1884-ben Temesvár városának az elhatározása, hogy — a világon elsőként — kizárólag villamos közvilágításra rendezkedik be.” (A Magyar Elektrotechnika Története. Budapest 2000.)

A mienkről dr. Borovszky Samu könyvében olvastam először: „A nagyobb ipari vállalatok sorában meg kell említeni a város házi-kezelésében álló villanytelepet is, mely 1891 óta áll fenn. A város közönsége 1891-ben felépítvén új színházát, a belügyminisztérium csak úgy engedte meg annak megnyitását, ha a tervbe vett petróleum világítás helyett, villamos világításra rendezik be. E kényszerhelyzetben a város közönsége 50 lóerős gépet állított fel a részleges villamos világítás ellátására. 1891. december 31-én este 7 órakor ejtették meg az első világítási próbát a városi színházban. 1892. január 3-án megnyílt az utcai világítás is…” (Magyarország vármegyéi és városai. 14. old.) Hogy ez a kényszerhelyzet mit jelentett, arra a korabeli szatmári újságok — a Szatmár és a Szamos — egykori lapjain kerestem magyarázatot.

Izgalmas időutazásban volt részem akárhányszor egy-egy tizenkilencedik század végi újságkollekció került a kezembe. Ismerős — szüleimtől tanult — utcanevek határozták meg a városközpont utcahálózatát. Csak amikor gondolatban megpróbáltam végigsétálni az Attila utcán, a Rákóczi utcán, a Werbőczy utcán, a Kinizsi utcán, Kazinczi utcán, hogy a Deák téren (főtér) át az épülő Városházához és az új színházhoz érjek, akkor fogtam fel, mekkora vállalkozás lehetett a húszezer lélekszámú városnak villanyvilágításra rendezkedni be. Az Attila utcán (Calea Traian) az általam még ismerhető utcaképből alig lehetett valami.

A Rákóczi (Mihai Viteazul) utcán még nem volt meg a Rákóczi-iskola, a Törvényszék, a Postapalota, az Osztrák-Magyar Bank épülete, köz- és magánépületek egész sora. Nem volt szilárd burkolatú gyalogjárója és kocsiútja, nem volt vízvezetéke és csatornázása. Nagyot kellett álmodni és tervezni a következő harminc évre.

És épült az új színház és abba villany kellett. Így rendelte a belügyminisztérium. Ha meg villany kell a színháznak, legyen a közvilágításnak is és legyen magánvilágításra is.

Magától értetődő, hogy az áramfejlesztő berendezést, ha lehet, egy már működő, és egyéb célra is használható gőzgépre kell csatlakoztatni. Ezért keresték meg az 1869-ben épült Gőzmalom igazgatóságát a színház és az utcák villamos világításáról készített terveiről készített térképekkel. Hosszú tárgyalások kezdődtek a berlini Siemens céggel és a budapesti Ganz gyárral, valamint a Gőzmalom igazgatóságával. A tárgyalások eredményeként június 11-én megkötötték a szerződést, melynek értelmében a Siemens és Halske bécsi cég a gőzmalomban üzembe helyezendő berendezése mellett megerősítette, hogy a város rendelkezésére bocsátott 500 villamos lángból 159 — tizenhat gyertya erejű — izzó és 1 — ezerkétszáz gyertyafénynek megfelelő — ívlámpa a színházba, 251 izzó és 8 ívlámpa pedig a tervezettben felsorolt utcákra helyeztetik el. Sem a tervezetet, sem a térképeket nem találtam meg. Az elkészülendő és majd megvalósuló hálózat térképét a sajtó — sokszor csak hangulatkeltő, vázlatos — jelentéseiből állítottam össze, vállalva az elkerülhetetlen pontatlanságokat is. Szeptemberben írják: „… a villamos világításhoz szükséges utczai sodronytartó oszlopok fölállítását megkezdték. Németibe nagyobbrészt és Szatmárnak egy pár utczáján már hozzáfogtak az izolátorok fölrakásához és a sodronyok kihúzásához is… (Szatmár 1891. szeptember 19.) … Honvéd, Perényi és Wesselényi utczákon árbócz erdő meredezik az égnek. (Szamos 1891. szeptember 17) Majd alig több mint három hónap múlva: Múlt vasárnap este gyúltak ki városunkban a Deák és Sz. István Tér, valamint a „Vigadó” előtti és az Árpád-utczán fölállított ívlámpák…” (Szatmár 1892. január 9.) Nehéz, talán lehetetlen elmondani, mit jelentenek ezek a tudósítások annak, aki egy életen keresztül vezethette… a fényt. Ezernyi emlék, természetesen már a megélt élmények emléke térít el az első villanyteleptől.

Pedig a következő tudósítás már (Szatmár 1891. szeptember 26.) a Szatmár-Németi szabad királyi város Villamos Művének a születéséről szól: „… szeptember 21-én — rendkívüli közgyűlés — 252. szám alatti határozat… kimondatott, hogy a helybeli gőzmalom-társulattal előzőleg kötött szerződés… felbontassék s a város villanyvilágításához szükséges összes berendezéseket, valamint a Szamos parton egy gépház felépítését önállóan óhajtja létesíteni. Hogy a valódi okok mik voltak, nem tudhatjuk. Az indoklásban azt olvassuk, hogy nevezett társulat igazgatósága a… költségesebb berendezéssel járó kiadásokat viselni nem hajlandó. Új helyzet van, mert bár a felépülő színház-felügyelői lakás földszintjén és annak pincéjében megkezdték a készülékek és az akkumulátor telepek szerelését, áramfejlesztő nélkül kétségessé vált a határidő tartása… a közgyűlés… rendkívüli intézkedések foganatosításához beleegyezését adja. És december elején a villamvilágításhoz szükséges locomobil (gőz-gép)… megérkezett s a színház épület mögötti Színház-közben építendő ideiglenes telepen van elhelyezve. Hosszú, nehéz évet hagyott maga után a „színügyi bizottság” és a „villamvilágítás berendezésére kiküldött bizottság” — mindkettőnek Pap Géza közigazgatási tanácsos volt az elnöke, de büszkén jelenthették 1892. január 1-én, hogy …a színház villamos lámpákkal felszerelve a megnyitásra készen áll. A próbavilágítás már napok előtt megtörtént (és kifogástalanul sikerült). A főpróbát december 24-én este fél tízkor tartották. A színház külső és belső összes lámpái szórták a fényt, mely a színház környékét és az utczákat is bevilágította, maga a színház belseje pedig tündéri fényben ragyogott. A hivatalos világítási próbát december 31-én este 7 órakor tartották. Ehhez a fejezethez tulajdonképpen még egy dátum, esemény tartozik: Múlt vasárnap este (január 3.) gyúltak ki városunkban a Deák és Sz. István Tér, valamint a „Vigadó” előtti és az Árpád utczán fölállított villamos ívlámpák…

…míg a Deák Tér északi és nyugati oldalán nappali fény — a vele szemközti oldalon határozottan sötétség van.”

Igen, ezerkilencszáznyolcvankettő január harmadikától már nem a sötétség a természetes, hanem a fény. Már nem arról szól a tudósítás, hogy ott, ahol eddig csak sötétség volt, ott gyújtottunk egy gyertyát, egy tizenhat gyertya erejű izzót, vagy egy ezerkétszáz gyertyafénynek megfelelő ívlámpát. Ezentúl arról lesz szó, hogy a „…Kinizsy-utcza északi oldala… a két támoszlop miatt világosságot nem nyer.” (február 25.) Vagy arról, hogy „…A múltkor is, midőn a nagyérdemű közönség a színházból kijött (idő ¾ 11) a Deák-tér hatalmas ívlámpái hatalmas egyiptomi sötétséggel borították be a láthatárt…” (március 5.) Vagy, hogy „…a jelenlegi viszonyokhoz alkalmazva utczaszerte a legszomorúbb hangulatban dalolgatják:

Németiben ég a villany,

Hol elalszik, meg felvillan.

Hol eloltják, hol felgyújtják,

Csak a szívem szomorítják!”

De a legsötétebb Németiből írják 1896-ban, hogy „…A megboldogult Siemens és Halske, a villamos világítás hírneves bajnokai, meg az a muszka generális, akiről azt mondják, hogy az ívlámpákat kitalálta, együttvéve hárman sem lehetnek árnyékai annak a nagymesternek, aki a holdat a legsötétebb Németi egére valamikor felfüggesztette…”

Azt, hogy néhány hónap megfeszített munkájával mit sikerült elérni, a mellékelt térképen próbáltam meg érzékeltetni.

Erdei Péter

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 17:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 20:40
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 15.
Ne hagyja figyelmen kívül a környezetében élők véleményét, hiszen olyan kérdésben készül dönteni, amely őket is közelről érinti.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...