A szemfényvesztett — könyvbemutató és dedikálás
Utoljára módositva: 2018-05-16 12:04:44

Káli István május 23-án, szerdán 18 órától a szatmárnémeti Iparosotthon kistermében mutatja be A szemfényvesztett című regényét az Ady Endre Társaság meghívására.

A könyv egyszerre önéletrajzi, fiktív és dokumentum jellegű is, miközben pontos korrajzot ad a diktatúráról, és hitelesen ábrázolja a kommunista rendszer mindennapjait. Kereskényi Sándor irodalomtörténész beszélget a szerzővel a kötetről.

A 20. század derekán, majd a második felének elején a világnak ezen a közép-kelet-európai részén volt egy jókora tömeg, amelynek egyedei eleinte nagyon igyekeztek alkalmazkodni a rendhez, aztán valamiért meghasonultak, s a kezdetben villódzó fény, amely a tekintetükből áradt, mindössze arra volt jó, hogy később még szembetűnőbb legyen, amint fokozatosan vagy hihetetlen gyorsasággal kihuny a szemük ragyogása. Közéjük tartozott Kormos Albert is, akihez a kor történetei véletlenül vagy kevésbé véletlenül kötődnek, s aki köré, de inkább akire e történetek hordalékai, piszkai lerakódtak. Vele is az történik élete során, ami mindenkivel, aki abban a korban és ott élt, annyi különbséggel, hogy ő néha tudja, mi történik vele, néha éppen csak megsejti, de a legtöbbször fogalma sincs róla. Ezért aztán — bár amúgy megbecsült ember, a tudása, a szorgalma érték, s ő az emberi természetéből fakadóan mindent meg is tesz, hogy a megbecsülést, a tudást, a szorgalmat javakra váltsa, amelyeket egymás mellé helyezve, újabb meg újabb bizonyítékokként mutathat fel arra, hogy nem élt hiába — semmivel nem vagy alig befolyásolja saját sorsának alakulását. És amikor közel az ötvenhez, egy emberélet szempontjából rövidke idő alatt a saját rendje is felborul, ereje fogytán úgy érzi, minden elmúlt, ami szép volt. Magába zárkózik, és a szinte folytonos álmatlanság napjai, hetei, hónapjai alatt állandóan a külső okokat kutatja, míg fel nem vetődik benne a kétely, hogy azokat talán önmagában kellene keresnie.

Az eseményen megvásárolhatóak lesznek a Mentor Könyvek Kiadó könyvei. A dedikálással egybekötött könyvbemutatóra minden érdeklődőt szeretettel várnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Deadpool 2
Ma, 21:00
Miután túlél egy csaknem halálos kimenetelű találkozást egy tehénnel, az eltorzult ábrázatú büfés szakács (Wade Wilson) azon fáradozik, hogy beteljesítve álmát ő legyen varázslatos városának legszexibb pultosa, s közben azzal is kénytelen megbarátkozni, hogy elveszítette ízl(el)ését. Hogy ismét megfűszerezze életét, no meg hogy szert tegyen egy fluxuskondenzátorra, Wade nindzsákkal, a jakuzával és pár szexuálisan túlfűtött kutyával is megbirkózik. Beutazza a világot, s közben felfedezi a család,
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. május 22.
A Merkúr az ön második sorsterületéről a Bika jegyéből, aki mindig realitásokban gondolkodik és folyamatosan gyarapodik, most egy szembenállást alkot az ön nyolcadik sorsterületén álló Jupiterrel. Fogja vissza fennhéjázó hajlamát másokkal szemben, készséggel hallgassa meg a többieket, és maradjon rugalmas, őrizze meg humorérzékét.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. május 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 2 ek. holland kakaópor, 10 dkg vaj (+ a tepsihez), 4 db tojás, 15 dkg ...