A szemfényvesztett — könyvbemutató és dedikálás
Utoljára módositva: 2018-05-16 12:04:44

Káli István május 23-án, szerdán 18 órától a szatmárnémeti Iparosotthon kistermében mutatja be A szemfényvesztett című regényét az Ady Endre Társaság meghívására.

A könyv egyszerre önéletrajzi, fiktív és dokumentum jellegű is, miközben pontos korrajzot ad a diktatúráról, és hitelesen ábrázolja a kommunista rendszer mindennapjait. Kereskényi Sándor irodalomtörténész beszélget a szerzővel a kötetről.

A 20. század derekán, majd a második felének elején a világnak ezen a közép-kelet-európai részén volt egy jókora tömeg, amelynek egyedei eleinte nagyon igyekeztek alkalmazkodni a rendhez, aztán valamiért meghasonultak, s a kezdetben villódzó fény, amely a tekintetükből áradt, mindössze arra volt jó, hogy később még szembetűnőbb legyen, amint fokozatosan vagy hihetetlen gyorsasággal kihuny a szemük ragyogása. Közéjük tartozott Kormos Albert is, akihez a kor történetei véletlenül vagy kevésbé véletlenül kötődnek, s aki köré, de inkább akire e történetek hordalékai, piszkai lerakódtak. Vele is az történik élete során, ami mindenkivel, aki abban a korban és ott élt, annyi különbséggel, hogy ő néha tudja, mi történik vele, néha éppen csak megsejti, de a legtöbbször fogalma sincs róla. Ezért aztán — bár amúgy megbecsült ember, a tudása, a szorgalma érték, s ő az emberi természetéből fakadóan mindent meg is tesz, hogy a megbecsülést, a tudást, a szorgalmat javakra váltsa, amelyeket egymás mellé helyezve, újabb meg újabb bizonyítékokként mutathat fel arra, hogy nem élt hiába — semmivel nem vagy alig befolyásolja saját sorsának alakulását. És amikor közel az ötvenhez, egy emberélet szempontjából rövidke idő alatt a saját rendje is felborul, ereje fogytán úgy érzi, minden elmúlt, ami szép volt. Magába zárkózik, és a szinte folytonos álmatlanság napjai, hetei, hónapjai alatt állandóan a külső okokat kutatja, míg fel nem vetődik benne a kétely, hogy azokat talán önmagában kellene keresnie.

Az eseményen megvásárolhatóak lesznek a Mentor Könyvek Kiadó könyvei. A dedikálással egybekötött könyvbemutatóra minden érdeklődőt szeretettel várnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 17.
Jólesik Önnek, hogy barátai az Ön tanácsára vagy véleményére kíváncsiak, mert ebből érzi, mennyire elismerik gondolkodásmódját, értékeit.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...