A szent életű püspök Kaplonyban
Utoljára módositva: 2019-09-03 11:05:54

Márton Áron püspökről szóló dokumentumfilmet vetítettek Kaplonyban Nagy Zoltán székelyudvarhelyi tanár jóvoltából, mely alkalmon a szent életű püspököt ismerhették meg a jelenlévők.

Isten szolgája Márton Áron püspökké szentelésének 80. évében, születése 123. évfordulóján rendhagyó alkalomra várták a híveket vasárnap délután a kaplonyi Szent Antal római katolikus templomba. Vasárnap kora délután illő számú résztvevő jelenlétében mutatta be Nagy Zoltán székelyudvarhelyi tanár Márton Áronról, Erdély szent életű püspökéről szóló, dokumentumfilm jellegű alkotását. A három DVD-nyi összeállítás 105 részből áll, javarészt interjúkat, visszaemlékezéseket tartalmaz, de a szent életű püspök több hangfelvétele is megtalálható benne. Összesen 47 személy szólal meg, őket az alkotó kérdezte, és sokuk már nem él. Az összeállításban egyébként egész pontosan 3373 képet láthatunk, amelyek közül mindösszesen 335-öt készített Nagy Zoltán, a többi mindahány korabeli felvétel. A lemezek nagyjából Márton Áron életútját követik, az első az ifjúságáról szól, a második a diadalmas bérmarútjairól, a harmadik pedig főként az időskorát, illetőleg a temetését tartalmazza, valamint a róla szóló méltatások is itt kaptak helyet.

Márton Áron amúgy az az ember, akit a romániai titkosszolgálat — mind a második világháború előtt és alatt, mind pedig már a kommunista rémuralom alatt — a legtöbbet megfigyelt, lehallgatott. A Kaplonyban lejátszott interjútöredékek között elhangzott például az is, hogy a megfigyelése olykor igen nagy feladatot jelentett a hatóságoknak — például nehezen oldották meg az irodájában elhelyezett hangfelvevő javítását annak elromlásakor. Persze több különösen megható beszélgetés is elhangzik, ilyen a húgával, az interjúzás alkalmával több mint 90 éves Anna nénivel készített. Szintén lelket marcangoló az erdélyi püspök és Illyés Gyula író közötti barátságféleség története. A két jeles férfiú ugyan mindösszesen egy alkalommal beszélgethetett egymással, ám barátságuk hosszasan kitartott; ahogy lehetett, rendre megajándékozták egymást könyvekkel, képzőművészeti alkotásokkal. Ezeket „futárok”, azaz közös ismerősök révén juttatták el egymáshoz. És talán ennek a szellemi kapcsolatnak köszönhető az is, hogy Illyés Gyula mint hívő ember adta vissza a lelkét a Teremtőnek. Kányádi Sándor is beszélt arról az egyik felvételen, hogy mi mindent köszönhetett a püspöknek. Egyebek között azt, hogy összeadta őt a feleségével, és így egyházi áldással élhettek. Egyébként megemlítette az akkori püspöki titkárt, Bartalis Árpádot is, aki jelen volt a kaplonyi rendezvényen is, hiszen azóta mint P. János OFM a ferences közösség tagja.

Szintén többek szemébe könnycseppeket csalt egy ’72-es papszentelésről készült hangfelvétel, ekkor Márton Áron püspök arról beszélt, hogy mi is a feladata a közösségéért élő papnak. Egy másik hangfelvételen az ’55 és ’80 között folytonosan megfigyelt püspök arról szólt, hogy „az emberiség keresztútja megnehezedett”, de hozzátette: „minél nehezebb a kereszt, annál sokallta fogjátok a keresztet hordozó Krisztus kezét”.

A közösség együtt imádkozott az alkalom zárásaként azért, hogy Márton Áront a boldogok és majdan a szentek között tudhassák. A házigazdák részéről Tímár Asztrik OFM plébános mondott köszönetet a riportot készítőnek, amiért „beletekinthettünk az életébe, elhozta a szellemét közénk”. A rendezvény végén meg is lehetett vásárolni a DVD-ket, illetőleg a Márton Áron prédikációiból összeállított imakönyvet, valamint a róla szóló monográfiák egyikét.

 

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...