A Szent István Kör rendezvényei a PMN-en
Utoljára módositva: 2017-08-18 15:15:41

A szatmárnémeti Szent István Kör történelmi témájú programok szervezésével kapcsolódik be a Partiumi Magyar Napok rendezvénysorozat eseményeibe, tudtuk meg Szőcs Pétertől, a kör elnökétől.

 

Augusztus 20-án, vasárnap 9 órától püspöki szentmise lesz a római katolikus székesegyházban, amit koszorúzás követ. 17 órától a Láncos-templom gyülekezeti termében egy rövid áhítattal veszi kezdetét az együttlét, ezt követően dr. Szőcs Péter, a Szent István Kör elnöke tart előadást Szent László emlékezete Szatmárban címmel. Dr. Szőcs Péter az előadásában érinteni fogja a környéken lévő, Szent Lászlóhoz kötődő helyeket. Szabolcsban szervezték Szent László idejében a zsinatot, ami az akkori Magyarország egyik legfontosabb törvényhozó fóruma volt. A másik fontos hely a bihari földvár, ami az ő hercegségének volt a székhelye, mielőtt királlyá koronázták volna. Ezért is alakult ki Nagyváradon az ő kultusza, és ott temették el, a sírja pedig nemzeti zarándokhely lett. A két helység között számos Szent Lászlóhoz kötődő legenda van. Kevesen tudják, hogy Baktalórántházán feltártak egy Szent László-freskót. A közhiedelemmel ellentétben nemcsak a szepességben és a Székelyföldön, hanem itt, az alföldön is voltak Szent László-freskók, de a török pusztítások és a templomok átalakítása miatt a freskók eltűntek, de az újabb kutatások kimutatják ezeket. A mai Szatmár megyében két templom kötődik Szent Lászlóhoz: a krasznabélteki és a hadadi. Kisvárda mellett volt a bessenyőkkel vívott harcnak a helyszíne, emiatt Kisvárdán is Szent László tiszteletére szentelték a templomot, és a küzdelem is szerepel az egyik freskón, magyarázza az előadó.

Augusztus 21-én, hétfőn 17 órától a Láncos-templom gyülekezeti termében dr. Kulcsár Valéria, a Szegedi Tudományegyetem tanára és dr. Istvanovits Eszter, a Nyíregyházi Jósa András Múzeum régésze tart történelmi előadást. Téma: Az aranyszarvas népe. Tények és kérdések a szkíták és a magyarok feltételezett rokonságáról.

A Szent István Kör részt vesz augusztus 23-án, szerdán a 80 éves Paulovits László köszöntésén, melynek helyszíne a Szatmárnémeti Református Gimnázium. Augusztus 26–27-én, szombaton és vasárnap a Kossuth-kertben lesznek kiállítások. A csengeri múzeum munkatársai bemutatják a nagygéci Megmaradás Temploma turisztikai programot, kiállítással népszerűsítik a nagykárolyi Károlyi-kastélyt, valamint bemutatkoznak a cégénydányádiak az Adj’ Isten Szatmárban programmal.

A Szent István Kör programjai kapcsolódnak a Szent László-évhez és az Arany János-évhez.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...