A Szent István Kör rendezvényei a PMN-en
Utoljára módositva: 2017-08-18 15:15:41

A szatmárnémeti Szent István Kör történelmi témájú programok szervezésével kapcsolódik be a Partiumi Magyar Napok rendezvénysorozat eseményeibe, tudtuk meg Szőcs Pétertől, a kör elnökétől.

 

Augusztus 20-án, vasárnap 9 órától püspöki szentmise lesz a római katolikus székesegyházban, amit koszorúzás követ. 17 órától a Láncos-templom gyülekezeti termében egy rövid áhítattal veszi kezdetét az együttlét, ezt követően dr. Szőcs Péter, a Szent István Kör elnöke tart előadást Szent László emlékezete Szatmárban címmel. Dr. Szőcs Péter az előadásában érinteni fogja a környéken lévő, Szent Lászlóhoz kötődő helyeket. Szabolcsban szervezték Szent László idejében a zsinatot, ami az akkori Magyarország egyik legfontosabb törvényhozó fóruma volt. A másik fontos hely a bihari földvár, ami az ő hercegségének volt a székhelye, mielőtt királlyá koronázták volna. Ezért is alakult ki Nagyváradon az ő kultusza, és ott temették el, a sírja pedig nemzeti zarándokhely lett. A két helység között számos Szent Lászlóhoz kötődő legenda van. Kevesen tudják, hogy Baktalórántházán feltártak egy Szent László-freskót. A közhiedelemmel ellentétben nemcsak a szepességben és a Székelyföldön, hanem itt, az alföldön is voltak Szent László-freskók, de a török pusztítások és a templomok átalakítása miatt a freskók eltűntek, de az újabb kutatások kimutatják ezeket. A mai Szatmár megyében két templom kötődik Szent Lászlóhoz: a krasznabélteki és a hadadi. Kisvárda mellett volt a bessenyőkkel vívott harcnak a helyszíne, emiatt Kisvárdán is Szent László tiszteletére szentelték a templomot, és a küzdelem is szerepel az egyik freskón, magyarázza az előadó.

Augusztus 21-én, hétfőn 17 órától a Láncos-templom gyülekezeti termében dr. Kulcsár Valéria, a Szegedi Tudományegyetem tanára és dr. Istvanovits Eszter, a Nyíregyházi Jósa András Múzeum régésze tart történelmi előadást. Téma: Az aranyszarvas népe. Tények és kérdések a szkíták és a magyarok feltételezett rokonságáról.

A Szent István Kör részt vesz augusztus 23-án, szerdán a 80 éves Paulovits László köszöntésén, melynek helyszíne a Szatmárnémeti Református Gimnázium. Augusztus 26–27-én, szombaton és vasárnap a Kossuth-kertben lesznek kiállítások. A csengeri múzeum munkatársai bemutatják a nagygéci Megmaradás Temploma turisztikai programot, kiállítással népszerűsítik a nagykárolyi Károlyi-kastélyt, valamint bemutatkoznak a cégénydányádiak az Adj’ Isten Szatmárban programmal.

A Szent István Kör programjai kapcsolódnak a Szent László-évhez és az Arany János-évhez.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 17.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...