A Szent István Kör rendezvényei a PMN-en
Utoljára módositva: 2017-08-18 15:15:41

A szatmárnémeti Szent István Kör történelmi témájú programok szervezésével kapcsolódik be a Partiumi Magyar Napok rendezvénysorozat eseményeibe, tudtuk meg Szőcs Pétertől, a kör elnökétől.

 

Augusztus 20-án, vasárnap 9 órától püspöki szentmise lesz a római katolikus székesegyházban, amit koszorúzás követ. 17 órától a Láncos-templom gyülekezeti termében egy rövid áhítattal veszi kezdetét az együttlét, ezt követően dr. Szőcs Péter, a Szent István Kör elnöke tart előadást Szent László emlékezete Szatmárban címmel. Dr. Szőcs Péter az előadásában érinteni fogja a környéken lévő, Szent Lászlóhoz kötődő helyeket. Szabolcsban szervezték Szent László idejében a zsinatot, ami az akkori Magyarország egyik legfontosabb törvényhozó fóruma volt. A másik fontos hely a bihari földvár, ami az ő hercegségének volt a székhelye, mielőtt királlyá koronázták volna. Ezért is alakult ki Nagyváradon az ő kultusza, és ott temették el, a sírja pedig nemzeti zarándokhely lett. A két helység között számos Szent Lászlóhoz kötődő legenda van. Kevesen tudják, hogy Baktalórántházán feltártak egy Szent László-freskót. A közhiedelemmel ellentétben nemcsak a szepességben és a Székelyföldön, hanem itt, az alföldön is voltak Szent László-freskók, de a török pusztítások és a templomok átalakítása miatt a freskók eltűntek, de az újabb kutatások kimutatják ezeket. A mai Szatmár megyében két templom kötődik Szent Lászlóhoz: a krasznabélteki és a hadadi. Kisvárda mellett volt a bessenyőkkel vívott harcnak a helyszíne, emiatt Kisvárdán is Szent László tiszteletére szentelték a templomot, és a küzdelem is szerepel az egyik freskón, magyarázza az előadó.

Augusztus 21-én, hétfőn 17 órától a Láncos-templom gyülekezeti termében dr. Kulcsár Valéria, a Szegedi Tudományegyetem tanára és dr. Istvanovits Eszter, a Nyíregyházi Jósa András Múzeum régésze tart történelmi előadást. Téma: Az aranyszarvas népe. Tények és kérdések a szkíták és a magyarok feltételezett rokonságáról.

A Szent István Kör részt vesz augusztus 23-án, szerdán a 80 éves Paulovits László köszöntésén, melynek helyszíne a Szatmárnémeti Református Gimnázium. Augusztus 26–27-én, szombaton és vasárnap a Kossuth-kertben lesznek kiállítások. A csengeri múzeum munkatársai bemutatják a nagygéci Megmaradás Temploma turisztikai programot, kiállítással népszerűsítik a nagykárolyi Károlyi-kastélyt, valamint bemutatkoznak a cégénydányádiak az Adj’ Isten Szatmárban programmal.

A Szent István Kör programjai kapcsolódnak a Szent László-évhez és az Arany János-évhez.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 19:15
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 20.
Képes kiolvasni kedvese szeméből annak kívánságait és ez bizony elbűvöli őt. Alakítsák úgy időbeosztásukat, hogy az estét zavartalanul együtt tölthessék.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. szeptember 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...