„A szép beszéd művelés nem kiváltság, kötelesség…”
Utoljára módositva: 2012-06-14 12:43:21

Kovács Éva Poór Lili-díjas színművésznővel, a szatmári színház Örökös Tagjával, a szép és művészi beszédről, a magyar nyelv nehézségéről és a beszédtechnikai órák hatékonyságáról beszélgettünk.

 

Kovács Éva

 

— Általános az a vélemény, mely szerint a magyar nyelv a világ egyik legnehezebb nyelve. Ön szerint miért, mitől nehéz a magyar nyelv?

— Az idegen fülnek valóban nehéznek tűnhet, mert nem olyan dallamos, mint az olasz vagy a spanyol, a hosszú mássalhangzók érdessé, darabossá teszik a szavak hangzását. A magyar nyelv zeneiségét pedig a rövid és hosszú magán- és mássalhangzók váltakozása és helyes használata adja meg. Ahhoz, hogy a magyar nyelv a törvényeknek és szabályoknak megfelelően működjön, fontos, hogy beszédkor ne sérüljenek a hangzók, a ritmus, a szép kiejtés, a hangsúlyok, az artikuláció. Ha ezek közül valamelyiket nem megfelelően használjuk, sántít a szó és dallama sérül.

—A művésznő véleménye szerint az ország melyik részén beszélik legszebben a magyar nyelvet?

— Minden tájegységnek megvan a maga varázsa, mindenhol másképpen beszélnek. Mi ezt már a Színművészeti Egyetemen éreztük, ahová az ország különböző pontjairól érkeztek hallgatók. Teljesen másképp beszéltek a kolozsváriak — köztudottan ők rövidebben ejtették a hosszú magánhangzókat, — de érezhető volt a különbség például a Partiumból jövők és a Székelyföldről érkezettek beszéde között is. Én nem tudnék és nem is tisztem rangsorolni, hogy kik és hol beszélik legszebben a magyar nyelvet. Az ország minden részén más az íze és zamata a beszélt nyelvnek, de az erdélyiek beszéde páratlanul kellemes a fülnek.

— Művészi és szép beszéd tanítással foglalkozik, melyek a leggyakoribb problémák, amelyeket a tanítványainál tapasztal, kik fordulnak önhöz?

— Legszívesebben azokkal foglalkozom, akik igényesen szeretnék beszélni a magyar nyelvet. Azokkal, akiknek határozott elképzelésük van arról, hogy túl a hétköznapi kommunikáción egy magasabb rendű, igényes beszéd elsajátítása a céljuk, mert munkaeszközük is a helyesen beszélt nyelv. Volt már tanár tanítványom, hitoktató és politikus diákom is, rádiós műsorvezető-szerkesztők és természetesen sok-sok vers és irodalomkedvelő fiatal. Velük foglalkozni gyönyörűség, számos versmondó versenyen kiválóan teljesítettek és sokan közülük színművészek lettek. A leggyakoribb gondok egyike a zárt beszéd, majd a nem megfelelő hangerő, a helytelen hangfekvés, a ritmus és a különböző hibás hangzók javítása. A beszédtechnikai gyakorlatokat prózai és verses szövegeken gyakoroljuk, a költemények művészi előadása ennek a munkának az eredménye, de ekkor már a lélek és szív rezdülései, hangjai is érzékelhetőek.

— Mennyi idő után érezhető a szép beszéd órák hatása?

— Nem szabad siettetni ezt a folyamatot, szorgalommal és az egyénre szabott feladatok állandó gyakorlásával két-három év után érezhető, hogy az illető elsajátította a problémáival kapcsolatos szabályokat és javítani tudta azokat, automatikussá váltak és könnyedén, természetesen alkalmazza azokat a mindennapi beszédben. Már nem kell figyelnie rá, csak a környezetének tűnik fel, hogy milyen szépen beszél.

Ön szerint mi a teendő annak érdekében, hogy javuljon a helyzet a helyes, szép magyar beszéd terén?

— Nagyon fontos lenne a beszédtechnikai órák bevezetése az egyetemeken, főiskolákon, különösen az óvónő- vagy tanítóképzőkön. Ezeken a fakultásokon elengedhetetlen a szép beszéd oktatás, mert az ott tanulók a jövő pedagógusai, ők lesznek majd legtöbbet a gyerekekkel az óvodákban és iskolákban. A gyerek egy helytelenül és igénytelenül beszélő tanártól nem tudja elsajátítani a szép magyar nyelvet, nem fog fejlődni a beszédkészsége. Az otthon és az iskola együttes hatása kell útmutató legyen.

— Színészként most mire készül? Hol és mikor láthatjuk önt legközelebb?

— Május 26-án játszottuk volna újra a VI. Sorompók Nélkül Nemzetközi Multikulturális Fesztivál keretén belül a Dsida Jenő művei alapján összeállított „…nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak…” című pódiumestünket, amelyet Szugyiczky István szerkesztett és rendezett. Játszottuk volna, de egy sajnálatos baleset, ami Bogdán Zsolt kolozsvári vendégművész kollégámat érte, ezt most nem teszi lehetővé. De a nagy érdeklődésre való tekintettel és a meghívásoknak is eleget téve reményeink szerint egy későbbi időpontban ez az estünk mindenhol látható lesz.

— Köszönöm a beszélgetést, a művész úrnak mielőbbi felépülést és az előadásokhoz sok sikert kívánok.

Botos István

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...