A szerelem diadala Petőfi és Júlia kapcsolatában
Utoljára módositva: 2019-09-09 16:23:20

Vasárnap az eddigi hagyományokhoz híven, az erdődi várban emlékeztek Petőfi Sándor és Szendrey Júlia házasságkötésének évfordulójára. Az eseményen Kereskényi Sándor mondott ünnepi beszédet.

A megemlékezés Nagy Csaba tárogatóművész játékával vette kezdetét, majd Lukács Gyöngyi, az erdődi iskola aligazgatója köszöntötte a résztvevőket. A magyarországi testvértelepülések — Szakoly, Napkor és Nagyecsed — képviselőit, valamint a szomszéd települések — Magyargéres, Szatmárhegy, Királydaróc, Kökényesd és Mezőfény — küldöttségeit, és mindazokat, akik közelről vagy távolról érkeztek.

Marius Ovidiu Duma, Erdőd város polgármestere elmondta, büszke arra, hogy Petőfi Sándor és Szendrey Júlia Erdődön kötött házasságot, hiszen ezáltal a település neve bekerült nemcsak a történelmi, hanem az irodalmi köztudatba is.

A megemlékezésen Kereskényi Sándor irodalomtörténész mondott ünnepi beszédet. Az egész egy apró, szinte észrevétlen rezdüléssel kezdődik, de ez a lényeg rezdülése, egy fénysugár, az isteni szépséggel való találkozás lehetőségének felvillanása — fogalmazott Kereskényi. „Nagyon messzi távlat, nagyon távoli kihívás, szelíd, tűnődő, reménykedő óhaj. Ez fog fokozatosan legyűrhetetlen vággyá érlelődni, a mindenséggel való egyesülés vágyává. Hiszen a szerelem mint tapasztalat, egyszerre közel hozza hozzánk az egész univerzumot. Nagykároly, Erdőd, Koltó, Budapest — az univerzum élményének hordozói két ifjú ember számára. A kis patak mekkora utat tesz meg a folyóig, a folyamig, a tengerig. Most itt állunk, a diadal helyén. Mennyi mindent győzött le külön-külön és együtt a két fiatal. Akadályokat, embereket, helyzeteket, társadalmi és történelmi előítéleteket. Tegyük hozzá, azok, akik közömbösen figyelték, vagy lázasan ellenezték ezt a szerelmet, mind az idő válságában éltek. Ez a szerelem az időtlenséget célozta, s így sorra legyőzte őket. Ez a szerelem történelmet írt, így ma gyöngének, hívságosnak, naivnak, sőt töpörödöttnek tűnik a vele szembeni bármilyen ellenállás, ódzkodás, szembeszegülés. Ez a szerelem győzött, és úgy tűnik, ebben az esetben is a győztes visz mindent. Mi több, a példa, itt és most, minket is egy új világba visz. Vajon megkérdezhetjük magunktól, tudunk-e élni ezzel a példával? Kívánjuk-e megtapasztalni, mi is az isteni szépséget? Egyáltalán tanulhatunk-e ebből valamit? — vetette fel az előadó. Ebből a szerelemből, ettől a szerelemtől sokat tanulhatunk — hangzott a válasz. Hiszen mi nem „bolondoskodást” látunk ebben a házasságban, hanem méltó beteljesülést. Nem a józanság elleni orvtámadást, hanem az igazság megvalósulását. Ott állunk, de átjár bennünket a lelkesedés, amely emelkedésre ösztönöz. Áldást kapunk, amely megerősít a felemelkedésben, és életünk megszépül általa” — zárta beszédét Kereskényi.

Varga Sándor színművész, a Harag György Társulat tagja a Szerelemnek rózsafája és az Ilyen asszony kéne nékem, Bányai Zsófia diák a Reszket a bokor mert… című Petőfi-verset mondta el. A megemlékezés koszorúzással ért véget.

 

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...