A színfalak mögött a dramaturggal
Utoljára módositva: 2014-02-07 20:37:04

Benedek Zsolt, a szatmárnémeti Harag György Társulat által ma bemutatásra kerülő Goldoni-komédia — a Mirandolina — dramaturgja munkájáról, a darab színrevitelében, az előadás előkészítésében játszott szerepéről nyilatkozott lapunknak a főpróba előtt.

 

— A dramaturg munkájának két fontosabb része van — magyarázta Benedek Zsolt. — Az egyik még a próbafolyamat előtti, a rendezővel való közös munka, ami gyakorlatilag abból áll, hogy közösen kidolgozunk egy értelmezést, egy olvasatot, ennek függvényében meghúzom a szöveget. Én átiratokat is szoktam készíteni, ezt tettem A nyugati világ bajnoka című darab elkészítése előtt, ez egy teljesen eredeti átirata volt a John Millington Synge által megírt darabnak, és most így készülök a Szophoklész és Euripidész nyomán átdolgozott Antigoné című dráma színrevitelére is. Hangsúlyozom: a művészi és a rendezői koncepciónak alárendelve, vigyázva arra, hogy mégis a szöveg világán belül maradjak, s közben egy sajátos értelmezést dolgozzak ki. Részleteiben is megnézem, hogy a különböző szerepszálak hogyan épülnek, hogy az adott koncepcióban milyen szerepekre van szükség, egyáltalán van-e szükség összevonni a szöveget.

 

Próbafolyamat

 

— A másik rész a próbafolyamat — folytatta Benedek Zsolt. — A dramaturgnak nagy szerepe van az olvasó és az értelmező próbákon, amikor a színészhez is, legalább elméleti szinten, el kell juttatni azt a képet, amiből ő fel kell építse a szerepét, hogy lássa, mik az ívei, melyik bejövetelének mi a célja, mi az alapszituáció. Természetesen ezt is a rendezővel közösen végzem, elég nehéz eldönteni, hogy ebből mi a rendező és mi a dramaturg dolga. Folytonosan figyelni kell arra, hogyan alakul egy íróasztalnál kigondolt jelenet a színpadon. Ott látszik, hogy bizonyos szövegek szolgálják-e azt a szituációt, amit meg akarunk mutatni, vagy nem. Van amikor ki kell venni, át kell írni, valami más szöveget kell keresni, ami sűrűbben tudja elmondani azt, amit végül is a darab egy szöveg formájában megfogalmazott, hiszen a színpadi szituáció mégis egy összetettebb dolog, mint egy szöveg. A dramaturgnak van egy „külsőszem-feladata” is, ami az, hogy a rendező legtöbb esetben együtt lép a színésszel, nagyon belemegy a történetbe, gyakran van olyan, hogy egy kis sikert is ér el a színészvezetéssel, annyira megörül, hogy nem látja, hogy kívülről egyáltalán nem az, amit eredetileg terveztek. Ilyen esetben a dramaturg folyton kell hogy jelezze, hogy milyen irányba kell haladni. Amikor elkészül az előadás, ugyanezeket az elsimításokat kell szorgalmazza, hogy megvalósuljon az, amit elterveztek. Az is előfordul, hogy a próbafolyamat alatt találunk valami újat, amire az elején nem gondoltunk, ekkor elvetjük az eredeti elgondolást, és az utóbbit alkalmazzuk.

 

Segítőként

 

— A Mirandolina elkészítésében inkább segítő voltam — fejti ki a dramaturg. — Ebben a próbafolyamatban nem vettem részt állandó jelleggel. Elkészítettem egy szövegváltozatot, ami Révay József fordítása alapján történt. Nem nagyon nyúltam bele a szövegbe, csak húzások szintjén, csupán azokat a jeleneteket vettem ki, amelyek nem segítették azt a mondanivalót, amit Csiki Zsolt rendezővel kidolgoztunk. Goldoninál mindig van egy túlírtság, mindegyik darabja legalább százhúsz oldalas, amit ha csak felolvasnak, és nem játszanak semmit: három és fél óra. Egy olyan előadást igyekeztünk készíteni, ami a mai néző számára viszi át a darab mondanivalóját.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:05
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:05
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:25
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...