A szív- és érrendszeri betegségek a vezető elhalálozási okok
Utoljára módositva: 2019-05-04 23:55:15

A szív- és érrendszeri betegségek továbbra is a legfőbb egézségügyi problémát jelentik Romániában, hívja fel a figyelmet az egészségügyi tárca a Szív Napján.

Az egészségügyi tárca egy sor projektet említ meg, amelyeket megelőző jeleggel, vagy a már beteg személyek megsegítésére dolgoztak ki. Az idei év nyarán a tárca egy 5 éves lejáratú szűrőprogramot szándékozik indítani, amelynek költségvetése 20 millió euró és vissza nem térítendő európai alapokból finanszíroznak. A program keretében több mint 170 ezer személy részesülhet a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorainak szűrésében, mutat rá közleményében a minisztérium.

Szintén idén nyáron kezdi gyakorlatba ültetni a minisztérium azt a 2,5 millió euró értékű projektet, amely keretében monitorizálni fogják a szívinfarktuson átesett pácienseket annak érdekében, hogy megelőzzék a szívelégtelenség kialakulását. A tárca 2019-ben is folytatja a kórházak szívdefibrillátorokkal való felszerelését a hirtelen elhalálozások csökkentése érdekében.

Romániában 1997 óta május 4-én ünnepeljük a Szív Napját, a szakemberek pedig felhívják a figyelmet, hogy a szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkezett elhalálozások száma háromszor nagyobb (megközelítőleg 60%) az országban, mint a rákos megbetegedések által előidézett elhalálozásoké (19%). Egyébként egész Európában a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a legfőbb elhalálozási okot, mind a nők, mind a férfiak körében.

A főbb rizikótényezők – dohányzás, egészségtelen étkezés, mozgásszegény életmód – ellenőrzés alatt tartása az elhalálozások számának csökkentéséhez vezethet, mutat még rá az egészségügyi tárca.

AGERPRES

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...