A szivárványt is földre hozták
Utoljára módositva: 2019-09-14 10:33:12

Tűzoltónak lenni azt jelenti: mindig embernek lenni, és mások életét előrébb valónak tartani, mint sajátjukat — látványos felvonulással, izgalmas bemutatókkal ünnepeltek a lánglovagok.

A tűzoltók, a „különleges emberek alakulata” mindenki tudatában egyet jelent a mentéssel, ők az a biztos pont, akiket bármikor, bármilyen baj esetén riasztani lehet, mert jönnek és segítenek, s valami megmagyarázhatatlan módon mások életét és testi épségét mindig előbbre valónak tartják, mint sajátjukat — és teszik ezt munkaidőtől függetlenül, hiszen mint vallják: tűzoltónak lenni életre szóló hivatás és örökös szolgálat. Szeptember 13-a a román tűzoltók napja, 1953 óta hivatalosan is — ugyanis százhetvenegy évvel ezelőtt, 1848. szeptember 13-án a tűzoltókatonák saját kérésükre, Pavel Zăgănescu százados vezetésével részt vettek a törökök elleni Dealul Spirii-i csatában.

Tegnap az ünnephez méltón, díszegyenruhában, valamint bevetési és mentési felszerelésben sorakoztak fel a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség lánglovagjai és a SMURD rohammentősök Szatmárnémeti központjában, a sugárúti katonaszobor előtt — eddig még soha nem tapasztalt nagyságú, főleg gyermekek és fiatalok alkotta nézőseregtől körülvéve. Az ünnepség kezdetén — melyen a hagyományokhoz híven egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, valamint egy ukrajnai küldöttség is részt vett — rövid imával és egyperces néma csenddel adóztak a mentések, bevetések során elhunyt tűzoltók emlékének, majd Viorica Dăncilă miniszterelnök és az országos tűzoltóparancsnok ünnepi gondolatait olvasták fel, valamint példás magatartásukért és munkájukért egy tisztet és öt altisztet léptettek elő, illetve a különböző szakmai versenyeken remekelő tűzoltókat jutalmazták. „Megköszönök önöknek minden percet, amit mentésre fordítottak a megyében, és kívánom, hogy jövő év szeptember 13-ig több helyzetgyakorlaton vegyenek részt, és sokkal, de sokkal kevesebb éles bevetéshez legyenek riasztva” — mondta Pataki Csaba megyei tanácselnök. Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester is, aki a város lakosai nevében köszönte meg a tűzoltóknak, hogy vannak, s hogy a nap és az éjszaka bármely percében van kihez fordulni, ha baj van. A hivatalos ceremónia egy szokatlan, de teljesen érthető köszöntővel ért véget: Nicolae Dima tűzoltóparancsnok fejezte ki örömét, hogy az idei ünnepségen ilyen hatalmas létszámban vettek részt ovisok, kisdiákok, gimnazisták. Ezt követően — a nagybányai fúvószenekar közreműködésével — kezdetét vette a parádés felvonulás: egymás után gurultak a különböző oltóautók, a magaslétrás autók, a rohammentők, a vízi mentésnél használt gumi- és motorcsónakok — a több száz gyermek nagy örömére és ujjongása közepette, akiknek a keze egy pillanatra sem hagyta abba a tapsot és integetést (illetve csak akkor, amikor a tízemeletes tömbház tetején észrevették a „valamire” készülődő tűzoltó-alpinistákat, s az ámulattól elfelejtették összeütni a tenyerüket). Az érdekességek azonban itt még nem értek véget, a parádé mentési akcióval folytatódott: két összeütközött, felborult és természetesen füstölgő autóroncsból mentették ki a bent rekedt „áldozatokat” feszítővágók segítségével — s mint elhangzott, az utóbbi időben sajnos naponta legalább egyszer szükség van az egység bevetésére. Az ünnepség zárómomentumai voltak a leglátványosabbak: a lánglovagok drótkötélen ereszkedtek alá a toronyház tetejéről, nagy zászlót feszítve ki a tér közepe fölött, ami a három oltóautó csöveiből magasra törő színes vízsugarak „kereszttüzébe” került — a vízpermeten megtörő napfény pedig különleges bónuszként látványos szivárványt varázsolt a hangosan ovációzó nézősereg elé.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 12.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...